GLJIVARSKI RECEPTI

Vegetarijanski lonac

vegetarijanski lonac 01

Umesto mesa u ovo jelo stavite suve gljive i dobićete pravi - vegetarijanski delikates. Normalno, ovde je moguće ubaciti i meso ali je moja izvorna ideja bila da se, ovoga puta, napravi nešto bez mesa i posno.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. pol

Potrebne namirnice

  • 3 crna luka,

  • dve šargarepe,

  • pola glavice belog luka,

  • pola glavice kupusa,

  • jedna tikvica,

  • jedan plavi patlidžan,

  • 4 paprike,

  • dva do tri paradajza (može i sok ili pelat),

  • 20 g suvih vrganja,

  • 20 g suve crne trube,

  • kašika maslinovog ulja,

  • od začina: so, biber, aleva paprika, začin od suvog povrća, veza peršuna.

vegetarijanski lonac 02

Priprema

U lonac ređati seckano povrće redom: luk, šargarepu, patlidžan, tikvicu, kupus papriku, paradajz, a između ubaciti suve gljive.

U jednom decilitru vode razmutiti začine i zaliti. Poklopiti lonac i krčkati na tihoj vatri dva do tri sata (zavisno od vatre).

Pred kraj začiniti sitno seckanim belim lukom i peršunom. Držati još 15 minuta na toplom.

Serviranje

Servrati uz kuvan krompir, ali može i bez njega.

Vegetarijanski lonac može da bude odličan prilog uz meso, a može, kao što je i bila izvorna ideja, da bude samostalno jelo.

Uz ovo jelo predlažem crveno vino, merlo ili slično.

Natura Online (20.9.2016)