utorak, novembar 21, 2017

NOVI BROJ U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Agrobiznis magazin broj 73, mart 2017.

ABM 73 Page 01 

Poštovani čitaoci

Prolećna sezona radova je na pragu. Neki su već obezbedili sve što je potrebno, dok ima onih koji zbog nedostatka sredstava ili neodlučnosti i vaganja šta sejati, još razmišljaju i razmatraju šta je to što će u godini pred nama doneti profit. Iz ekrana samo što ne iskoče promoteri da kažu kako je baš njihov hibrid najbolji.

Od promotera do voditelja kratak je put pa se tako neke firme umesto selekcijom bave TV i video produkcijom. Što naš narod rekao: videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu!

Nećete pogrešiti samo ako budete sejali više različitih
kultura i hibrida, i to na taj način da njihova srazmera može uvek doneti plus u vašem poslovanju. Da se ja pitam, već sada bih razmišljao kako ću sejati pšenicu na jesen, budući da postoji tražnja za kvalitetnom pšenicom koju kupci plaćaju lepo i redovno. Problem je što je kod nas takve pšenice nedovoljno.

Ali nije, naravno, sve tako crno kao što nije ni ružičasto. Idemo u novu sezonu sa novim optimizmom, ali ne mogu da ne odreagujem na jednu od većih gluposti koju sam čuo u poslednje vreme: da Srbija nema stručnjake u sektoru poljoprivrede. Onima koji tako misle poručujem da ih ima, ali ih oni ne vide, i ne mogu ih pronaći jer za isti ili veći novac rade kod drugoga. Imajući u vidu da su angažovali kadrove po preporuci političara sa kojuma su se družili ili „družili čvršće” pa su njihove kadrove i „drage” angažovali na menadžerske pozicije za novac koji se ne nudi ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama. Nikom od nas „nestručnih” nije ni palo na pamet da za 2.000 evra idemo da radimo u zemlju gde rat samo što nije ili samo što jeste. Pitam se samo koji je to stručnjak smislio, pre nekoliko godina, da u samoj kampanji šećerne repe promeni ugovore – naravno na štetu seljaka. Školovali smo se da bismo radili u svojoj zemlji, a ako je neko otišao onda je otišao iz ličnih razloga i tamo gde mu je bolje, za tri puta više novca. Ima i onih koji su se zaljubili pa otišli, to je već druga stvar. Oni koji znaju svoj posao mogu da zarade mesečno u Srbiji ponuđeni novac bez problema i odlaska iz svoje zemlje. Mogu da rade i za manje, ali su svoji na svome i to im nije problem! Niti su kupili fabriku za evro niti su je preprodali strancima, nego pošteno i savesno rade i zarađuju. Ko plati više naravno dobije bolje, vazda bilo i ostalo.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina, a ni našeg magazina bez stručnjaka! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 73:

NOVI BROJ U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Agrobiznis magazin broj 72, februar 2017.

ABM 72 Page 01 

Poštovani čitaoci

Već uveliko ima posla u plastenicima, jer bez dobrog rasada neće biti ni rane proizvodnje ni dobrog prinosa. Zbog dugotrajnih i izuzetno niskih zimskih temperatura, troškovi proizvodnje biće uvećani, što se može odraziti i na cene na pijacama.

A kada smo već kod pijaca, Agrobiznis magazin istražuje kakva je njihova budućnost u Srbiji, i šta znače beogradske pijace za naš glavni grad. Pitali smo gospodina Ivana Soča da li je on mađioničar ili je neko pre njega loše radio, kada je uspeo da za nešto više od dve godine, uveća prihode sa 370.000 dinara na 243 miliona, i to na smanjenom broju tezgi. Otkrivamo kako to manje može doneti više.

Naši reporteri, bili su i u francuskom gradu Angresu, odakle donose priče o inovacijama u poljoprivredi.

Srpsko tržište konačno je dobilo i potpuno prirodno ceđeno ulje od konoplje o čijem značaju smo pisali u prethodnim izdanjima.

Bili smo i na danima Svrljiga u Beogradu, u Bariču, Pirotu, ali svakako preporučujemo i naše savete stručnjaka, pčelare, voćare i stočare, ratare i povrtare.

Svim vinogradarima i vinarima, srećna slava i rodna godina. Živeli!

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 72:

U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Agrobiznis magazin broj 71, januar 2017.

ABM 71 Page 01 

Poštovani čitaoci

Završili smo još jednu kalendarsku godinu, ali se sa proizvodnjom u poljoprivredi nikada ne prestaje, trebalo bi ponešto novo naučiti i saznati. Zimski period je odlično vreme, za ovu vrstu aktivnosti, zbog toga smo se potrudili da vam i u ovom broju, pružimo što više kvalitetnih saveta, ali i da izvestimo sa brojnih događaja, koji su organizovani krajem prošle godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na konferenciji za novinare, poslednjoj u 2016. godini, najavio je brojne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, među kojima je najveću pažnju privukla ona koja se odnosi na podršku mladim poljoprivrednicima. Pokušali smo da vam ovom prilikom iznesemo što detaljnije kako da dođete do podrške države.

Zlatibor je naša značajna turistička destinacija, ali se na njemu odvija i značajna poljoprivredna proizvodnja. Posetili smo nekoliko interesantnih domaćina i sa njima razgovarali o tome kako da spojimo turizam i poljoprivredu.

Ohrabruje činjenica da je sve više mladih uključeno u proizvodnju, zbog toga smo njima i posvetili nekoliko strana u našem časopisu.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 71:

NOVI BROJ U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Agrobiznis magazin broj 70, decembar 2016.

ABM 70 Page 01 nova

Poštovani čitaoci

Dođosmo i do kraja ove 2016. godine. Može se reći da je bila rodna, sa ne tako mnogo lepih sunčanih dana tokom leta kao što je to uobičajeno, ali zahvaljujući padavinama rod žitarica je više nego dobar. Sve to neće nam pomoći da sprečimo uvoz mleka, mesa – ni svinjskog ni pilećeg.

Za kraj godine hladan tuš za stočarstvo stigao
 je iz "Neoplante" koja posle više od 130 godina odustaje od farmske proizvodnje, kao i proizvodnje sirovog mesa. Kažu, posvetiće se
proizvodnji prerađevina. Ako se ima u vidu da
su prošle godine bili na samom vrhu po uvozu mesa, naročito onog smrznutog, nije teško zaključiti od čega će se te prerađevine proizvoditi. I tako se sunovrat stočarstva nastavlja nezadrživo, kao da sami to želimo. Izgleda da je neko smislio da i to malo što u ovoj zemlji vredi – a to su vredni poljoprivrednici – treba pustiti niz vodu, pa šta bude.

Kada je u pitanju naš časopis, ostaće zabeleženo da smo ove godine postali dostupni i čitaocima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji... Nastavljamo i u 2017. godini, gde god ljudi razumeju ono što se ovde piše, mi ćemo se truditi da nas bude više.

Od srca vam želimo da uživate u predstojećim zimskim danima, praznicima, domaćim specijalitetima, slavama i običajima. Pročitajte koji red našeg časopisa, pišite šta biste voleli da za vas pripremamo i budite nam, pre svega, zdravi.

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja broja 70:

U štampanom i digitalnom izdanju

Agrobiznis magazin broj 69, novembar 2016.

ABM 69 Page 01

Poštovani čitaoci

Poljoprivreda Srbije ne može i dalje da računa na sredstva
iz IPARD fondova, a neka će sredstva izgubiti jer nije blagovremeno pristupila korišćenju pretpristupne pomoći. Istovremeno, na čelo Ministarstva poljoprivrede doša je Bransilav Nedimović koji je svoju političku karijeru izgradio na mestu predsednika SO Sremska Mitrovica. Od kada je stupio na dužnost, primetno je da se ne štedi u davanjima obećanja, poput onog da će podstaći prerađivački
sektor, otvoriti laboratoriju za kontrolu mleka, a najdalje je otišao nedavno rekavši da će podneti ostavku ukoliko
ne uspe u nameri da politiku subvencija promeni u pravcu
subvencionisanja kvaliteta a ne kao što je to danas – po
hektaru. Dakle, niti je bitno koliko je proizvedeno i kakav je kvalitet proizvoda. Podsećanja radi ova ideja bila
je aktuelna i 2012. godine, što je izazvalo negodovanje
pojedinih udruženja poljoprivrednika pod kontrolom nekadašnjeg pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

I tako, dok se novi ministar priprema za svoju (novu) politiku, poljoprivrednici vode trku s vremenom radeći istovremeno žetvu kukuruza, vađenje šećerne repe, setvu ozimih useva... Posla preko glave, kao i briga. Kompanije se utrkuju sa informacijama o kvalitetu njihovog semena ubeđujući ih da je baš njihovo najbolje, najklijavije i da će doneti odlične prinose. Ono što je prava istina jeste da Srbija nema dovoljno kvalitetne pšenice koju bi mogla da ponudi inostranim tržištima na kojima ima interesovanja za kupovinu.

S druge strane, postoje oni primeri ratara koji svaki slobodan trenutak koriste da nešto novo nauče i primene u proizvodnji. Kome je to najbolje pošlo za rukom pročitajte u člancima u kojima govorimo o ratarima rekorderima, ali i pobednicima konkursa koji je sprovela Banca Intesa, dodeljujući nagrade Intesa Farmer za najbolje proizvođače. Među pet nagrađenih čak dve su dame. Čestitamo im od srca, kao i najboljem rataru Srbije po izboru AGROPRESS-a gospodinu Radiši Radisavljeviću. On je za godinu dana uspeo da nadmaši samog sebe i ostvari bolje rezultate, naravno više je bilo božje nego državne pomoći. Ali, valjda je to tako u Srbiji...

Kako je kod drugih govorićemo u nekoliko narednih izdanja. Bili smo u Kraljevini Španiji gde smo razgovarali sa poljoprivrednicima, zadrugarima, voćarima i ratarima, političarima i trgovcima...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja broja 69:  

 

SKUP U VALJEVU POVODOM 12 GODINA POSTOJANJA AGROPRESS-A

Impresivni rezultati ratara rekordera – veliki pehar Agropress-a otišao u Medveđu

AgropressValjevo 01 

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, organizovalo je 2. novembra svečanost povodom 12 godina postojanja i tom prilikom je dodelilo nagrade za novinare i ratare rekordere u 2016. godini. Na skupu je učestvovalo oko 150 najznačajnijih predstavnika udruženja poljoprivrednika, predstavnika kompanija, udruženja i novinara.

Piše Svetlana Kovačević (Agrobiznis magazin)

page counter