logo

Google translate

Poslednje objavljeno


Home Sitne životinje Sitne životinje Mrav metak najopasniji
PDF El. pošta
Ocena korisnika: / 11
LošeNajbolje 
Sitne životinje - Sitne životinje
Napisao Kurir   
četvrtak, 24 maj 2012 12:47

 

INSKETI SA NAJBOLJIM UGRIZOM

Mrav metak najopasniji

mrav-metak

Džastin Šmit veoma je živopisno opisao ubode 150 raznih insekata i napravio svojevrstan indeks bola. Po njemu najviše boli ugriz mrava metka, a tu je i opis i spisak insekata čiji ubod boli kao da vam je "neko upravo zabo spajalicu u obraz"....

Izvor Kurir

 

Stručnjak za insekte sa Univerziteta iz Arizone, entomolog Džastin Šmit tokom dugogodišnje karijere osetio je na svojoj koži 150 užasnih uboda. Za vreme istraživačkih pohoda susretao se sa insektima koji su u njega ubadali svoje kljove, žaoke i klešta. Svoje iskustvo pretočio je u Šmitov indeks za bol, koji obuhvata 78 vrsta insekata i njihove ubode rangira na skali od jedan do četiri.

Za ujed znojne pčele Šmit kaže da je lagan, gotovo voćan. Kad je reč o vatrenom mravu, za njegov ubod stručnjak tvrdi da je poput hodanja po mekanom tepihu. Osmo mesto na njegovoj listi zauzeo je mrav koji nastanjuje bagremovo drvo, za čiji ubod Šmit kaže da je probadajući i da je osećaj kao da vam je neko upravo zabo spajalicu u obraz.

Sedmo mesto zauzeo je ćelavi stršljen, čiji je ubod najsličniji osećaju koji imate kada vam se ruka zaglavi u rotirajućim vratima. Na šestom mestu Šmitove liste je pčela predator, za čiji ubod kaže da je poput gašenja cigare na jeziku.

Ubod medne pčele je peti na listi i najviše je nalik osećaju kada vam upaljena šibica izgara kožu. Na četvrtoj poziciji nalazi se crveni žetveni mrav čiji je ubod hrabar i nepokolebljiv, kao kad biste koristili bušilicu za urastao nokat.

Treće mesto Šmit je rezervisao za papirnu osu, koja ostavlja izrazito gorak ukus i osećaj poput prosipanja kiseline na posekotinu od papira. Drugo mesto Šmit je posvetio tarantula soko, vrsti ose čiji ubod opisuje kao zaslepljujuć, kao kad biste ubacili sebi fen u kadu tokom kupanja!

Na samom vrhu liste našao se mrav metak za čiji je ubod Šmit rekao da je poput prelaženja preko vatre sa rđavim noktom koji vam se zariva u petu.

............

Mrav metak

Veličina: od 18 do 30 mm

Hrana: cvetni nektar

Neprijatelj: svi drugi mravi

Stanište: koren drveta

Rasprostranjenost: Centralna i Južna Amerika

............

Hemijski rat

Šmit navodi da je osećao jači bol kada su ga ubadale agresivne vrste insekata. Takođe, određene vrste imaju običaj da sa žaokom oslobode feromon koji daje do znanja ostalim insektima da se pridruže ubadanju žrtve.

............

Natura Online (24.5.2012)

 

Dodaj komentar

Upišite niže OBAVEZNO Vaše ime, imejl i naslov oglasa/komentara, a potom i tekst malog oglasa/komentara. Potom, na kraju samog teksta oglasa, upišite OBAVEZNO VAŠ TELEFON I IMEJL kako bi neko mogao i da Vas kontaktira povodom oglasa.
Pošto administrator sajta pogleda oglas i odobri ga brzo će biti objavljen na ovoj stranici.
Sugestija: koristite slobodno sva srpska slova (š,đ,č,ć,ž).
Vaše dodate fotografije, adrese web sajtova ili Facebook stranica, u okviru malog oglasa, nećemo objaviti. Takvi oglasi se plaćaju.


Sigurnosni kod
Osveži

Baner

Powered by JoomlaGadgets

eKnjiga Šarplaninac - juče, danas, sutra?...
Baner
eKnjiga o gljivama - Gastronomski vodič kroz šumu
Baner
Agrobiznis Magazin - svakog 15. u mesecu na kioscima
Baner
eKnjiga Dresura pasa
Baner
Baner
Rekordasiv: pneumatici-gume za sve poljoprivredne mašine
Baner
eKnjiga Labrador Retriver
Baner
eKnjiga Ishrana pasa
Baner
Dog Guard Team
Baner
Baner
Baner
Dnevni brojač poseta Naturi
Baner
Baner
Baner
Najtužniji video klip na svetu...
Baner

Brza anketa

Glasam za...
 

Pokreće Joomla!. Designed by: Joomla Theme, SiteGround hosting. Valid XHTML and CSS.

Copyright © 2009-2015 Natura Online. Sva prava zadržana.
Webmaster Dušan Marinović, Beograd, Republika Srbija. Skype: dusan_marinovic. www.top-web-design.info