Iz reke Huangpu u Kini izvučeno 6.000 uginulih svinja

Kako je saopštila gradska uprava Šangaja broj uginulih svinja, nađenih kako plutaju po reci Huangpu u Šangaju, dostigao je skoro 6.000. 

U saopštenju se navodi i da je gradska voda sigurna za piće jer je ova reka izvor pijaće vode za stanovnike Šangaja...

Izvor: novinske agencije

Broj bačenih uginulih svinja u reku Huangpu, najverovatnije od strane seljaka iz uzvodnih oblasti, porastao je posle pokretanja policijskih kampanja za suzbijanje ilegalnog trgovanja proizvodima od svinjskog mesa dobijenog od zaraženih životinja.



Šangajske vlasti kažu da je grad preduzeo odgovarajuće mere da bezbedno ukloni uginule svinje, da gradski vodovod pojačava mere dezinfekcije javne vode i da testira vodu na šest rasprostranjenih svinjskih virusa.



Međutim, do sada nije navedeno od čega su životinje uginule.



.........

U MEDITERANU I CRNOM MORU

Ajkula sve manje

Prema tvrđenju Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) populacija ajkula u Sredozemnom i Crnom moru se, zbog preteranog lova, veoma smanjila u poslednja dva veka i ovim životinjama preti, ako se ništa ne preduzme - istrebljenje



Istraživanje FAO pokazuje da je populacija ajkula u Sredozemnom moru smanjena za više od 97 odsto u poslednjih 200 godina i da im preti istrebljenje ako se sadašnji pritisak nastavi.

 U Crnom moru, ulov glavnih vrsta ajkula smanjio se za oko 50 odsto.



Kako tvrde stručnjaci na tržištu postoji velika potražnja za ajkulinim perajima, mesom i hrskavicom. Uz to, oni upozoravaju da bi nestanak ajkula iz ovih mora imao ozbiljne posledice po ceo morski ekosistem.


Natura Online (15.3.2013)