ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE

Protest protiv GMO

Članovi SPOS-a u borbi za pčelarstvo i spas Srbije

U organizaciji više od 20 ekoloških udruženja, među kojima je i SPOS, održan je, četvrtog decembra, miran protest protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) u Beogradu. Govornici na skupu, prof. dr Aleksandar Trbović sa Medicinskog fakulteta i prof. dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izneli su jaku argumentaciju protiv GMO i još jednom potvrdili da nauka i te kako ima dokaze o štetnosti GMO po ljudsko zdravlje.

Tekst i fotografije: Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

Protesni skup ispred Skupšrine Srbije podržale su brojne javne ličnosti, Branislav Lečić, Vanja Bulić, Vesna Jugović i njene misice, Milica Bursać, mnogi ekološki pokreti i udruženja.

Govornici na skupu, prof. dr Aleksandar Trbović i prof. dr Miladin Ševarlić, izneli su, u iscrpnim govorima, jaku argumentaciju protiv GMO, i još jednom pokazali i dokazali da nauka i te kako ima dokaze o štetnosti GMO po ljudsko zdravlje.

Protesnom skupu prisustvovao je i veliki broj građana 

Istaknut je i problem našeg pčelarstva koje bi bilo uništeno ako bi se uvelo gajenje GMO u Srbiji, jer med sa GMO polenom ne bi mogao da se izveze. Pčelari su na ovom skupu protestvovali ne samo kao pčelari već i kao ljudi, teško zabrinuti za zdravlje svojih potomaka, ako budu jeli GMO hranu.

Potpisivanje peticije protiv GMO u Srbiji

Ovaj protesni skup samo je prvi ozbiljniji korak u borbi protiv lobističkih grupa jer mnogi ocenjuju da nam predstoji teška borba. Tačno je da Ministarstvo poljoprivrede navodi da se u Srbiji neće gajiti GM biljke i da se neće uvoziti GM hrana za ljude, ali će se uvoziti GM hrana za životinje čije ćemo meso jesti, iako nacrt novog zakona o GMO uopšte ne planira uvođenje nezavisnog regulatornog tela koje bi kontrolisalo bezbednost svake pojedinačne GM hrane. 

Argumentima protiv genetski modifikovanih organizama

Predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović kaže da su pčelari zabrinuti da je ovo samo prvi korak, a da će, možda, neka naredna Vlada u budućnosti uvesti i gajenje GMO u Srbiji, što bi uništilo srpsko pčelarstvo.

Prof. dr Miladin Ševarlić govorio je i za medije 

Branislav Lečić i druge javne ličnosti kao i brojna eko udruženja podržale su protest protiv GMO u Srbiji

- Zato je najbolje da Srbija prati način ponašanja zemalja koje su članice i EU i Svetske trgovinske organizacije, a sprečile su gajenje i promet GM hrane na svojoj teritoriji. Da ne govorimo o ekonomskoj šteti po srpsku poljoprivredu, kada se bude dozvolio uvoz GMO hrane za životinje, koja će predstavljati nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, a sigurni smo da će tu zaraditi samo uvoznici, da cena mesa neće pasti, a da će zdravlje svih nas biti ugroženo zbog neprocenjivog rizika koji GMO sa sobom nosi. Smatramo nemoralnim zahtev nekih proizvođača mesa u Srbiji da se dozvoli uvoz GMO hrane za životinje, jer time zapravo govore da misle samo o svojoj zaradi ali ne i o svojim potrošačima - objašnjava Živadinović.

POHVALA PČELARIMA

Pčelari Niša ali i iz mnogih drugih krajeva Srbije rekli su šta misle o GMO

Poziv Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pčelarima da zaštite svoje interese i svojim prisustvom ispred Skupštine pokažu i dokažu svoj stav, dao je zadovoljavajuće rezultate. Jer, pčelari su činili većinu prisutnih na ovom protestnom skupu. SPOS pohvaljuje sve pčelare svesne opasnosti koja nam preti, a koji su bili u mogućnosti da dođu na ovaj skup, posebno udruženja koja su došla organizovano autobusima, minibusevima, kombijima, automobilima, čak i iz najudaljenijih delova zemlje. Tako su pčelari pokazali visoku svest u zaštiti interesa pčelarstva Srbije i naše države koja se nalazi na udaru jakih lobističkih grupa koje vrše pritisak na našu državu da usvoji GMO proizvode čime bi se uništila ekološka i organska perspektiva srpske poljoprivrede, ali i zdravlje naših građana.

Skupu je prisustvovao i kompletan Izvršni odbor SPOS-a čime je dokazao opšte jedinstvo pčelara Srbije po ovom sudbonosnom pitanju.

Izvor: www.spos.info/novost.php?id=3182

Natura Online (9.12.2013)