eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu

 • Drugo dopunjeno i izmenjeno izdanje digitalne knjige Vladimira Janjića. Priručnik za sve ljubitelje gljiva, gastronome i kulinare. Dostupno samo u digitalnom formatu daunloudom na vaš hard disk. Ne postoji štampano izdanje. 322 strana, 180 fotografija. Detaljan opis 69 balkanskih gljiva sa 70 originalnih recepata i predloga za njihovu pripremu. Beograd, mart 2017. 

ISBN 978-86-918931-0-1

• Opšti i pojedinačni detaljni opisi gljiva: gde i kada rastu, upotrebljivost, moguća zamena, brojni praktični saveti...

• Kako sačuvati gljive za zimu

• Gljivarski recepti: jela, čorbe, salate, sosovi, gljive sa testom, gljive sa i bez mesa, posebni specijaliteti

• Knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima.

• CENA ZA KUPCE IZ SRBIJE1.000 RSD (daunloud eKnjige), plaćanje putem poštanske PostNet uputnice ili na račun.

• CENA ZA KUPCE IZ INOSTRANSTVA (VAN SRBIJE) KOJI KUPUJU PLATNOM KARTICOM PREKO PAYPAL-a9,00 € (daunloud putem dobijenog linka).

Više informacija na:

Mob/Viber: ++381(0)640569198 ili Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.  (Vladimir Janjić)

++381(0)113099630 ili Mob/Viber: ++381(0)63254738 ili na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.  (Dušan Marinović)

IZ RECENZIJE

„Knjiga Vladimira Janjića Gastronomski vodič kroz šumu jedna je od onih konkretnijih. Nastala gotovo slučajno, zapravo na moje insistiranje da se između ovih digitalnih korica, sačuva od zaborava ono što smo Vlada i ja, tokom gotovo pet godina, radili na portalu Natura Online, gde smo, u sezonskom kontinuitetu, objavljivali gljive koje je on sakupljao i slikao, a potom, od onih jestivih, lično pripremao delikatese i slao mi njihove recepte - nastala je ova knjiga o našim balkanskim gljivama, sa njihovim opisima, najvažnijim osobinama, mestu i vremenu njihovog rasta, načinima čuvanja, upotrebljivosti, mogućim zamenama sa onim opasnim... 

Ipak, autor tvrdi da je ovo pre svega - gljivarski kuvar. Slažem se sa njim ali i dodajem - ekstra kuvar! I ne samo to! Jer, u svom prvom delu ova knjiga nudi sijaset veoma korisnih informacija i saveta neophodnih svima, a posebno gljivarima-početnicima. 

Knjiga se može čitati i od početka i od kraja, po poglavljima. Ona je i odlično uputstvo kako bezbedno početi sa gljivarenjem što nije nevažno. Međutim, posebnu aromu i ukus ovoj publikaciji daju brojni recepti sa gljivama u drugom delu knjige; tu su zanimljive i ukusne čorbe od gljiva, salate i nesvakidašnji sosovi, originalni recepti za pripremu gljiva sa  testeninom, zatim oni sa mesom ali i bez mesa... Čak i ona ekstra jela koja je autor nedavno probao u dalekom Lisabonu gde je jeo fantastični italijansko-portugalski rizoto sa gljivama i neverovatne deserate od suvih vrganja. Da čovek ne poveruje šta se sve može spremiti od gljiva!

Zato je ova knjiga, u velikoj meri, namenjena ne samo ljubiteljima gljiva već i onim okorelim hedonistima i gastronomima; onima koji i dalje neumorno istražuju skrivene pa i zaboravljene mirise i ukuse majke Prirode... Zato ni naslov ove knjige nije mogao biti drugačiji.”

Dušan Marinović

......

Ceo sadržaj knjige pogledajate niže, kao i detaljno uputstvo za naručivanje i kupovinu eKnjige.

1. Naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije:

A) Na POSTNET UPUTNICI u vašoj pošti, za eKnjigu GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU, ukupno uplatiti 1.000 dinara (link za daunloud digitalne knjige šaljemo vam mejlom), na adresu: Dušan Marinović (Draginje Gavrilović 3a, 11010 Beograd) mobilni tel 063 254 738 sa obaveznom napomenom šalterskoj radnici u pošti da se novac podiže na šalteru pošte (čime smanjujete svoje troškove kupovine).

ODMAH posle uplate u bilo kojoj našoj pošti obavezno, sms porukom na broj telefona 063 254 738 ili mejlom na adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. pošaljite nam onaj dugačak broj vaše PostNet uputnice i obavezno vaše ime i prezime sa adresom i mestom stanovanja, brojem mobilnog telefona i vašom aktuelnom mejl adresom na koju da vam pošaljemo link za preuzimanje eKnjige. 

Po evidentiranoj uplati (sama Pošta nam šalje odmah SMS poruku o tome!), pripremićemo odmah vaš personalizovani primerak eKnjige GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU i, posle najviše sat-dva, poslati vam na vaš mejl LINK sa koga možete bez problema da preuzmete (daunloudujete), na svoj hard disk, digitalnu knjigu (oko 153 MB).

B) UPLATOM NA TEKUĆI RAČUN (eBanking):

115-0038163254738-09   Mobi banka

Svrha uplate: Digitalna knjiga "Gastronomski vodič kroz šumu"

Primalac: Dušan Marinović, Draginje Gavrilović 3a, 11010 Beograd

Uplatu potvrdite obavezno telefonom ili mejlom. Zbog obavezne signifikacije svake eKnjige i naše evidencije kupaca, molimo da mejlom pošaljete svoje podatke: ime i prezime, ulica i broj, poštanski broj i mesto stanovanja, broj mobilnog telefona i vašu aktuelnu imejl adresu na koju treba da vam pošaljemo link.

Digitalna knjiga se ne može poslati tzv. pouzećem.

2. Naručivanja eKnjige samo za kupce van Srbije:

GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU, odnosno LINK za preuzimanje digitalne knjige, možete kupiti online po ceni 9,00 € vašom platnom karticom preko Pay Pal-a.

Sistem plaćanja preko Pay Pal-a je potpuno bezbedan i siguran.

Odmah posle uplate pošaljite nam obavezno mejlom, na adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. vaše ime i prezime sa vašom adresom i mestom stanovanja i državom, broj vašeg mobilnog telefona i aktuelnu mejl adresu na koju da vam pošaljemo link,.

Ne zaboravite da nam pošaljete svoju aktuelnu mejl adresu na koju ćemo vam, odmah po evidentiranju uplate, a za najviše sat-dva, poslati link za daunloud vaše digitalne knjige.

Napomena: Od Vaše uplate preko Pay Pal-a do našeg slanja linka za daunloud eKnjige u vaš mejl inbox može da prođe najviše nekoliko sati (od 09-20h). Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Knjige ne šaljemo pouzećem.

> Online kupovina LINKA za preuzimanje knjige "Gastronosmki vodič kroz šumu", samo za kupce iz inostranstva (van Srbije), platnom karticom, preko Pay Pal-a,  na vaš hard disk = 9,00 €:

 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko Pay Pal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

......

IZ SADRŽAJA KNJIGE GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU:

Uvod

Prvo poglavlje - Opšti opis gljiva

1. Opšti opis gljiva

2. Građa plodnog tela

  • Šešir (građa donje strane, cevčice i pore, listići, oblik, boja, površina i kožica šešira)
  • Drška (oblik, uzdužni presek, boja i površina drške, prsten, manžetna, ostaci ovoja, baza drške)
  • Spore
  • Meso (struktura, promena boje, miris, ukus, zaštitini ovoj)

GVKS II str 18 19

3. Promenljivost boje i forme  (rizici pri određivanju vrste gljiva)

4. O otrovnosti gljiva (gljivlji otrovi)

  • Simptomi trovanja pečurkama
  • Muskarinski i mikoatropinski sindrom
  • Oprez sa ranim i velikim hrčkom
  • Gastrointestinalni sindrom
  • Alergoidni (koprinski) sindrom
  • Giromitrinski sindrom
  • Trovanja sa zadrškom
  • Orelaninski ili parafaloidinski sindrom
  • Faloidinski sindrom
  • Metode lečenja od trovanja gljivama

5. Lekovitost gljiva

6. Kada i gde rastu gljive

7. Pre izlaska na teren (pet gljivarskih pravila)

Drugo poglavlje - Opisi gljiva

1. Biserka

2. Panterova muhara

GVKS II str 54 55

3. Zelena pupavka

4. Muhara

5. Blagva ili jajčara

6. Pečurka, šampinjon, kračun

7. Rudnjača, pečurka, šampinjon

8. Srndać, sunčanica, srndak

9. Turkinja

10. Rana livadarka

11. Krunasta vitičarka

12. Šumska pljosnatica

13. Modrikača 

14. Šljivovača

15. Rudoliska olovasta

16. Miška, borov mišić

17. Blistava žutoliska

18. Đurđevača

19. Šarena gnojištarka

20. Velika gnojištarka

21. Krasnice

22. Golubača

23. Šečerka, jestiva krasnica

24. Bleda (žuta) krasnica

25. Crna krasnica

26. Ljutica, paprenjača, mlečnica, bela

27. Kravlje vime

28. Presnac

29. Hrastova mlečnica

30. Rujnica, brinovka

31. Velika vlažnica

32. Borov čavlić

33. Zavodnica

34. Baršunasta (zimska) panjevčica

35. Sumporača

36. Puza

37. Grmača

38. Vrbovača

39. Bukovača

40. Šumsko pile, žuto pile, žuti hleb

41. Goveđi jezik

42. Judino uvo

43. Kozija (bukvina) brada

44. Crni vrganj

45. Hrastov letnji vrganj

46. Ludara 

47. Kraljevka

48. Smeđa kraljevka

49. Kravlja balega

50. Gorki vrganj

51. Kovara 

52. Glatkonoška 

53. Zelenjača

54. Podstavka

55. Ded ili topolov ded

56. Turčin, jasikin turčin

57. Vučji hleb, borovnjača, slinavka

58. Osinac 

59. Slezovac 

60. Prosenak, žuta ježevica 

61. Lisičara

62. Crna truba 

63. Smrčak 

64. Prstenasta smrčkovica 

65. Crno sedlo 

66. Pasji stršak

67. Puhara 

68. Babino uvo 

69. Hrastova sjajnica 

Treće poglavlje - Konzerviranje gljiva (Kako sačuvati gljive za zimu)

1. Sušenje gljiva 

2. Salamurenje i kiseljenje gljiva 

3. Zamrzavanje gljiva

4. Mariniranje gljiva 

5. Pasterizovanje gljiva 

6. Ruski recept za soljenje gljiva 

7. Turšija od šitakija i bukovače 

Četvrto poglavlje - Gljivarski recepti

Čorbe

1. Čorba od lisičarki 

2.Čorba od gljiva 

3. Čorba od gljiva na mleku

4. Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva 

5. Čorba od gljiva i kopriva 

6. Boršč sa suvim vrganjima 

7. Čorbasta prolećna rapsodija 

8. Kapama sa gljivama 

9. Okroška - hladna čorba sa gljivama 

Salate i sosovi

1. Salata od sirovih šampinjona 

2. Salata od sirovih vrganja 

3. Salata od šampinjona i jaja 

4. Gljivarski koktel 

5. Sos od gljiva 

Gljive sa testom

1. Gljivarska karbonara

2. Špageti sa lisičarom

3. Taljatele sa gljivama i tikvicama 

4. Piletina sa gljivarskim prilogom 

5. Palačinke sa vrganjima 

6. Pizza bez testa 

7. Špageti sa miškom i pesto sosom 

Gljive sa mesom

1. Ratno prase 

2. Južnjačka uteha 

3. Bataci sa suvim vrganjima u mleku 

4. Kvrguš sa gljivama 

5. Fileti soma na gljivarski način 

6. Ćevap sa gljivama 

7. Janija od gljiva i kopriva 

8. Pileća janija sa gljivama 

9. Uštipci od goveđeg jezika sa suvim vrganjima

10. Letnja mandža 

11. Piletina sa gljivama i rokforom 

GVKS II str 262 263

12. Lovački paprikaš sa suvim gljivama 

13. Piletina sa mariniranim gljivama – orijentalna varijanta 

14. Zimska musaka sa suvim gljivama 

15. Beli kapric 

16. Musaka Balkanika

17. Letnja đuvečka

18. Carski luk 

19. Crno na belo 

20. Testenina sa suvim gljivama 

21. Pileće iznutrice sa suvim gljivama 

22. Bungur - staro srpsko jelo 

Gljive bez mesa i ostali recepti

1. Gurmanska pljeskavica od kopriva i gljiva 

2. Gratinirana jajčara 

3. Ljutica na žaru 

4. Posne suve paprike punjene suvim vrganjima

5. Puding od suvih vrganja 

6. Rendane tikvice sa gljivama 

7. Pljeskavice od gljiva 

8. Pečurke u bešamel sosu 

9. Gljive pržene „natur” 

10. Pečeni šampinjoni 

11. Gratinirane pečurke 

12. Omlet „rano proleće” 

13. Omlet ala Odri Hepber 

14. Gljive „saganaki” 

15. Vegetarijanski lonac

16. Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom 

17. Prolećni rizoto

18. Hram gljiva u Lisabonu: Santa Clara dos Cogumelos 

19. Rizoto Santa Klara 

20. Strast Svete Klare 

21. Slatko od crne trube 

Fotke iz naše kuhinje

Beleška o autoru

......

Dodatne informacije:

Vladimir Janjić, autor

Mob/Viber: ++381640569198

ili Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Dušan Marinović, urednik

Tel: ++381113099 630

Mob/Viber: ++38163254738

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Skype: dusan_marinovic

.....

(Natura Online, poslednja izmena: 31.3.2024)