ŠESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL ZELENE KULTURE

Počela besplatna online rezervacija ulaznica za Green Fest

Green Fest je i minulih godine pobudio veliko zanimanje publike

Danas je otvorena rezervacija ulaznica za revijalni filmski program "Green Fest"-a putem zvanične prezentacije festivala www.greenfest.rs. Svi zainteresovani mogu naručiti i preuzeti svoje ulaznice potpuno besplatno za ovogodišnji festival koji će biti održan od 18. do 20. novembra 2015. godine, u Domu omladine Beograda. Ulaz na sve sadržaje je besplatan, ali će zbog kapaciteta raspoloživih sala, prednost imati posetioci koji su blagovremeno naručili i preuzeli ulaznice.  

Piše Ivana Jovičić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine

U revijalnom delu filmskog programa biće prikazano sedam filmova - dobitnici višestrukiih nagrada na renomiranim festivalima širom sveta. Festival će otvoriti nagrađivani film "Samo ti jedi", koji nas vodi kroz priču o uzrocima i posledicama nerazumne potrošnje i bacanja hrane. Film otkriva neverovatnu činjenicu da preko 40 odsto uzgajene hrane završi na deponiji, dok jedan deo čovečanstva gladuje. 

Pored ovog ostvarenja, posetioci će imati priliku i da pogledaju dva filma čiji je izvršni producent Leonardo Dikaprio - "Virunga" i "Cowspiracy : Tajna održivosti".

Film "Virunga" je triler koji stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila, između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu. U prethodnoj godini bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji dokumentarni film i osvojio je još 51 nagradu širom sveta.

"Cowspiracy" je još jedno briljantno ostvarenje koje govori o temi koja se retko spominje, čak i među organizacijama koje se bave životnom sredinom. Stočarstvo i mesna industrija imaju primat u zagađivanju životne sredine, a reditelj Kip Anderson shvata (i dobija upozorenja) da su mnogi pre njega, koji su se bavili ovom temom, zbog toga izgubili živote.

"Bicikl protiv automobila", priča o pojedincima i grupama koje žele da vrate bicikle i biciklističke staze na ulice gradova, uprkos velikom broju protivnika. Ni jedna strana nije spremna da popusti, ali se stvari, širom sveta menjaju. Ko će pobediti? 

Film "Zemljani" nam donosi priču o ljudskoj filozofiji života i nedostatku poštovanja svih ostalih vrsta na Zemlji. Da li je moguće da se naše ponašanje prema biljkama i životinjama promeni? Da li nam je jasno da smo svi Zemljani? 

Osvajač značajnog broja nagrada, film "Revolucija" će zatvoriti ovogodišnji festival. Nakon prvog filma o ajkulama (Sharkwater), reditelj Rob Stjuart počinje sa snimanjem sledećeg filma, ali stanje koje zatiče u okeanima ga navodi da potpuno promeni scenario, i snimi izuzetno inspirativan film o globalnom stanju na Planeti.  

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, ali i teme klimatskih promena, biće prikazivan film iz selekcije festivala od pre tri godine - "Era Glupih". Budućnost, 2055. godina, nije mnogo ostalo od sveta koji poznajemo osim velike arhive, koju čuva nadzornik (oskarovac Pete Postelewait) i pregleda snimke iz današnjice, pitajući se: "Zašto nismo ništa uradili dok smo imali priliku?" 

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" se održava uz pomoć Grada Beograda - Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Natura Online (6.11.2015)