KUĆNI LJUBIMCI

Uloga repa u psećoj komunikaciji

Agrobiznis magazin broj 54 strana 53 

Razumemo li govor njihovog tela? Pokreti govore više od reči, posebno kod pasa. Ali, signali koje nam oni daju nisu uvek ono što mi mislimo da jeste…

Piše Dušan Marinović, urednik

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

Uprkos vekovnom zajedničkom životu i druženju, komunikacijski jaz između čoveka i psa i danas postoji. Ta "jezička barijera" uzrok je mnogim problemima među kojima je naše uporno nastojanje da svog ljubimca naučimo "sopstvenom" jeziku - jedan od krupnijih. No, zašto ne bismo mi naučili njihov jezik? I šta, zapravo, znače pojedini pokreti tela psa? Recimo, određeni položaji i pokreti njegovog repa?

Stav koji pas zauzme, kao što je izdignuti zadnji deo tela sa glavom spuštenom na pod je uobičajena poza koju koriste kao poziv na igru. Time stavljaju na znanje ostalim psima da ne postoji opasnost od napada. Čak i vukovi, preci današnjih pasa, koriste ovu pozu pozivajući jedni druge na igru ili lov. Međutim, ovakve pokrete vukovi izvode i sa žrtvom ne bi li je zbunili ili zavarali, dajući joj lažnu sigurnost. Zahvaljujući takvom položaju tela žrtva ih prihvata kao miroljubiva stvorenja a što vukovi, u potrazi za plenom, sigurno nisu.

Da li je pas koji maše repom zadovoljan i prijateljski nastrojen? Nažalost, ne uvek. Položaj repa, kada ga pomera i kojom brzinom, može otkriti njegovu nameru - a ona nije uvek dobra. Pas koji rep drži uspravno obično iskazuje svoje samopouzdanje, zaštitnički stav ili veliko uzbuđenje. Uzdignutim repom i brzim, kratkim mahanjem pas ističe svoju dominaciju u odnosu na drugog psa ili upozorava čoveka na opreznost.

Rep postavljen u neutralni položaj, u liniji leđa ili blago ispod nje, odražava psa koji je opušten, prijateljski nastrojen i smiren. Mahanje je tada lagano, a rep se uvija u luk, levo - desno.
 Čak i jedva primetno pomeranje repa odaje prijateljskog i druželjubivog psa. Ovakvo mahanje možemo videti kod pasa koji se raduju dolasku vlasnika ili u igri sa njim.

Nisko postavljen rep, pa čak i savijen među zadnje noge odražava nesigurnog ili plašljivog psa. Ako je pritom duže vreme izložen nekoj stresnoj ili neizvesnoj situaciji, takav će pas pre krenuti u samoodbranu nego pobeći.
 Zato, budite oprezni sa takvim plašljivim psom jer agresija i kod njega nastaje pre svega - iz straha.

Rep je, dakle, veoma važan činilac pseće komunikacije. Stoga su rase kojima se ovaj deo krati (kupira) na "gubitku" jer takvi psi mogu izgledati kao da uvek ispoljavaju svoju dominantnost u odnosu na druge pse, a što ne mora i da bude tako.

Većina pasa pri susretu sa vlasnikom ili nekim gostom okreću leđa u znak pozdrava. Ovo može biti čudno, ali oni zapravo poručuju: "Nisam neprijateljski nastrojen, uostalom pogledaj, nemam zube pozadi!"
 Lovni i ovčarski psi više su skloni takvom ponašanju od ostalih pasa.

Okretanje u krug psa nedvosmisleno znači izražavanje želje za češanjem ili maženjem. U situacijama kada to nije izvodljivo, zbog nedostatka prostora, pas počinje da skače na svog vlasnika. Ako mu se kaže da sedne, počeće da uvija telo.


Postoje određeni razlozi zbog kojih se 
psi valjaju. Ovakvo ponašanje je, zapravo, demonstracija pokornosti jedinke 
prema čoveku ili drugom psu, jer tada je njihovo telo najotvorenije i izgledaju najbezopasnije. Pas koji je zauzeo ovakav položaj obično ima sužene oči, zategnute usne, uši priljubljene uz glavu a rep savijen među noge. Ukoliko želi da još više istakne svoju pokornost, ispustiće nekoliko kapi urina. Ako je reč o drugom psu, počeće sa istovremenim mahanjem repa ne bi li se miris urina bolje osetio.

Dakle, uloga repa u psećoj komunikaciji veoma je važna. Zato obratite, s razlogom, pažnju na to gde se nalazi rep psa koji vam prilazi, kako ga drži, maše li i koliko njime… Od tih "sitnica" zavisi i kako ćete se vi odnositi prema njemu.

.......

Agrobiznis magazin (broj 54, strana 53, avgust 2015)

Natura Online (21.8.2016)