ZEMLJA TREBA DA JE VLAŽNA, ALI NE I DA JE PUNA VODE

Čuvanje glista

ribolov-gliste1

Pecanje živim mamcima je veoma uspešna metoda ribolova. Prodaja živih mamaca, naročito glista i crvića, veoma je unosan biznis u Americi i Kanadi, a sve više i u zemljama Evrope, posebno u gradskim sredinama. Ipak, ima ribolovaca koji se odlučuju za samostalan lov nekih živih mamaca što preporučujemo i vama...

Piše Stevan Banković / Foto: S. Banković

Gliste možemo lako uhvatiti noću pomoću baterijske lampe. Noću je trava vlažna od rose i mami gliste napolje. Tada jednostavno izađemo na livadu i osvetlimo travnjak. Iznenadićete se koliko ima glista.

Na najmanji sumljiv pokret glista će munjevito nestati u rupi pa zato morate biti veoma tihi. Glistu treba uhvatiti za deblji kraj i ne tegliti je ako joj je telo još u rupi jer će se prekinuti, već sačekati nekoliko trenutaka da opusti mišiće i onda je lako izvadimo.

Svetlo baterije ne treba da je prejako a ako je to slučaj prekrijte bateriju crvenim celofanom. Ako ste dovoljno brzi i tihi na ovaj način možete skupiti dovoljno glista za nekoliko izlazaka na vodu.

Pored ovoga, do glista se dolazi i na klasičan način prekopavanjem zgorelog stajskog đubriva (gliste đubretarke).

Skupljene gliste se mogu sačuvati na duže vreme na prohladnom i vlažnom mestu. Frižider je idealno mesto samo što ćete, verovatno, naići na nerazumevanje ostalih članova porodice. Zbog toga napravite drveni sandučić dimenzija 25x25x15 cm. Staklenu teglu napunite kockama leda zatvorite je poklopcem i stavite u najlon kesu. Tako upakovanu teglu stavite u sredinu vašeg sanduka i okolo napunite sa zemljom za cveće. Za vreme vrućine gliste će uvek biti tik uz teglu, a najlon kesa oko tegle će sprečavati da kondenzacija ne natopi zemlju koja treba da je vlažna, ali ne i da je puna vode.

Zemlju možete pomešati i sa talogom od kafe koja gliste čini mnogo elastičnijim. Veličina sanduka je dovoljna da u njemu možete čuvati više stotona komada glista.

Glas javnosti (22.3.2009)

Natura Online (27.3.2009)