PONOVO KAPITALNI ULOV SOMA NA JEZERU GRUŽA

Aždaja iz dubine

som-kapitalac-gruza1

I mada smo vas već obaveštavali o ulovima somova i amura od 40 i 50 kilograma na jezeru Gruža, ovoga puta pažnju nam je privukao podvig Radeta Prodanović koji je na istom jezeru u subotu, 11. jula, uhvatio soma dužine 220 centimetara i teškog 65 kilograma. Evo te priče...

Piše D. Stanojević

Počećemo priču tako što ćemo vam predstavi­ti Radeta Prodanovića, stolara iz Toponice kod Knića, koji svoje penzio­nerske dane provodi u kampu pored jezera Gruža, u društvu sa kolegama penzione­rima iz Kragujevca - Bobanom Blagojevićem, Bogo­ljubom Di­mitrijevi­ćem i Milo­mirom To­movićem.

Rade, koji uskoro puni osamdeset godina života, kamp je smestio u svoju njivu u Kusovcu, iznad ostrva.

- Sin je preuzeo stola­rski posao, a ja "na nji­vi", kao i prethodnih go­dina, odmaram i ulovim ponešto. Bilo je lepih ulova šarana i soma, ne­ću da grešim dušu, ali je ovaj som dužine 220 cm i težine 68 kg najveći u mom životu; bogami, ma­lo je onih koji su to čudo videli a kamoli ulo­vili - priča Rade.

- U subotu ujutru, pri­premio sam, po običaju, kafu i sipao po čašicu za svoje kolege. Milomir i ja prvi ustajemo pa ajd' da razbijemo maler. Zaba­ci on glavu da ispije mučenicu i tada je, kaže, video da je jedna bova ušla u Bokine štapove. Ja mislio flaša. Pliva ovde svašta. Uz­memo štap ali ova bova napravila dar-mar na našim šta­povima. Umrsila sve. Ja podignem štap, Milomir svoj od­mah pokida, a Boka i Bo­ban skoče u vodu. Tada je počela borba, trajala je skoro četrdeset minuta.
Sam ništa ne bih uradio. Na kraju ga savlada­smo i uđe u meredov. Dvo­jica ne mogu da ga iznesu; ma šta da vam kažem, na­mučio nas je. I kad smo ga merili, trojica ne mogu da ga podignu, em dugačak, em se batrga i polomi onako debele motke. Ali ne žalimo se - smeje se iskusni ribolovac.

Som je uhvaćen pomoću klasičnog štapa Šima­no, mašine Daiva silk, najlona od 0,45 mm i udi­ce 4/0.

- Odma' smo sredili jedno bravče, ali kiša ubi', pa je malo njih mo­glo da se počasti. Mi je­smo. A narod k'o narod, dolazi da vidi ovo čudo, bi i za njih mrsa - zaklju­čuje priču Rade.

..........

Glas javnosti (19.7.2009)

Natura Online (20.7.2009)