VELIKO RAZOČARENJE LOVACA U LOVAČKI SAVEZ SRBIJE

Sve po starom

glasanje-u-skupstini-lss

Predsednik Lovačkog udruženja Jablanica dr Goran Janjić se, po rečima Branislava Stevanovića, ponaša bahato...

Piše Stevan Banković

 

Taman što su lovci Srbije definitivno skinuli sa grbače bivše rukovodstvo Saveza i ponadali se da "novo rukovodstvo za nova vremena" donosi lovstvu bolje dane, slede razočara­nja u seriji: lovci širom Srbije se javljaju i žale na postupke LSS.

Poslednje u neslavnom nizu su pritužbe iz Leba­na.

Prema rečima Brani­slava Stevanovića, koji je već dvadesetak godina lo­vac u LU "Jablanica", to što se dešava kod njih u udruženju je prava bruka i sramota, kako za njihovo udruženje tako i za lov­stvo uopšte.

Predsednik udruženja dr Goran Janjić se, po re­čima Stevanovića, pona­ša bahato i samovoljno. Ignoriše zahtev više od trećine lovaca za zakazi­vanje zbora na kome bi se raspravljalo o tome zašto se ne održava Skup­ština, gazi Statut, loše gazduje i ne dele lovne karte, a lovokrađom se ba­vi član Upravnog odbora Saša Živković.

Umesto zakazivanja zbora lovaca - stručna služba LU posle konsultacija sa predsed­nikom 10.7.2009. godine, odbija da primi zapi­snik. Samo četiri dana pre, 6. 7.2009, na sednici Upravnog odbora doneta je sramna odluka da Dragan Nikolić, Ljubiša Stoiljković i Srba Mar­ković povuku tužbu kod Opštinskog suda ili će, u suprotnom, biti pokre­nut disciplinski postu­pak protiv njih.

- O svemu ovome su u martu obavešteni LSS i MUP OUP Lebane, ali niišta. Ja sam ponovo oti­šao u LSS 21. maja i od pravnika Vlade Mladenovića tražio informaciju o tome šta je odlučeno na Upravnom odbor od 23. aprila, na šta mi je on odgovorio da nije uspeo da nađe dokumenta upuće­na Nadzornom odboru i Sudu časti - ogorčeno priča Stevanović.

- Tada je konačno naša prijava zavedena pod brojem 381/2009 i 382/2009. Bilo bi smešno, da nije tužno, to što sam posle dva me­seca, tačnije 1.7.2009. bio lično kod Ferenca Irmenjija, koji je ponovo primio prijave i to pot­pisao, a ujedno izjavio da on nije upoznat sa proble­mom. Takođe, neverovatno je da nas republički šum­sko-lovni inspektor Vla­stimir Stojanović obaveštava 8.4.2009. da je prilikom inspekcijske kontrole ustanovio da je šef stručne službe bez potrebne kvalifikacije i da će rešenjem biti na­loženo korisniku lovi­šta da obezbedi stručno lice za obavljanje tog po­sla. Taj isti inspektor nas posle tri meseca in­formiše kako je pomoć­nik ministra u Minista­rstvu poljoprivrede, šu­marstva i vodoprivrede doneo rešenje kojim se poništava prethodno i da sada postoji tumačenje kako Bojan Janjić, inače brat predsednika Janjića, poseduje potrebnu kvali­fikaciju. Zanimljivo je to da nismo dobili nijed­no rešenje i da se pomoć­nik ministra ne pominje imenom i prezimenom - kaže Stevanović.

Lovcima Lebana ostaje da vide kako će se na kraju završiti njihov slučaj u LSS i najavljuju zbor do kraja meseca.

Glas javnos­ti je uspeo da pronađe odluku sa Upravnog odbo­ra broj 278-12/3 koju prav­nik nije mogao da prona­đe, sa odlukom da se LU iz Lebana retroaktivno izdaju lovne karte i da je dat rok za uplatu istih. Ukoliko je pravnoj službi LSS potrebno možemo im poslati fotokopiju kako bi popunili svoju arhivu.

Ovakve neverovat­ne stvari su moguće kada se ima u vidu da je Goran Janjić član Upravnog od­bora u LSS.

........

Nepoverenje

Da nepoverenje u Gorana Janjića postoji i van njegovog udruženja govori i činjenica da je na sastanku lovne obla­sti predsednik LU Dubočica verbalno napao Janjića i u oči mu sasuo kako se to udru­ženje ne slaže da ih on zastupa u Upravnom odboru LSS.

.........

"Ručkić" od 120.000 dinara

Dok su lovci Lebana muku mučili, čelnici LSS su dolazili u raskalašne posete. Prvi put kada je jedan "ručkić" koštao "tri­čavih" 120.000 dinara, a drugi put kada su posle lovne oblasti u Vlasotincu predsednik udruženja dr Goran Janjić i predsednik LSS dr Zoran Popović gostovali pe lokalnim kafanama kako bi demonstrirali svoje prijateljstvo skovano prilikom dogovora o izradi lovne osnove koji je uradio Popović za dobre pare, a ča­šćavali se na račun udruženja, jer je, valjda, jedinstven slučaj da je na Skupštini udruženja izglasano da se u Statut ubaci kao obaveza svakog lovca da se deo od njegove članarine odvaja za predsednikovu reprezentaciju (10 odsto).

Ne treba napominjati da se takve odlike donose na montiranim skupštinama bez pret­hodno podeljenih materijala i opšte poznatog dnevnog reda.

..........

Goran Janjić: Sve lažu

- Nije tačno da nisu održavane Skupštine, održali smo tri Sku­pštine od 2007. godine. Ljubiša Stojiljković je smenjen na pred­log sekcije, a to što ga nisu pozvali nema veze sa mnom. Ja sam na Skupštinu sve zvao preko predsednika sekcija.

Tačno je da je moj brat upravnik, ali generalni inspektorat je doneo rešenje da je kvalifikovan za taj posao.

Pola Srbije je pro­šle godine lovilo bez lovne karte zbog situacije koja je bila, one se izdaju cele godine, a mi nismo hteli da ostanemo dužni Savezu i zato smo tražili odlaganje za plaćanje i platili ih na kraju.

Odluka u Statutu o 10 odsto od članarine za reprezentaciju je doneta u Skupštini i da nije doneta ne bi je ni bilo; nisam ja kriv što je ona usvojena.

Za sve što je rečeno protiv mene postoje lični razlozi: Brani­slavljevoj ženi je dat otkaz kao tehnološkom višku, Ljubiši ni­je produžen ugovor o radu, a i to što je izrazio nepoverenje prema meni na lovnoj oblasti predsednik LU Dubočica je iz ličnih razloga jer mi je bio protivkandidat.

Predsednik Popović je za izradu lovne osnove angažovan kao stručno lice i našta više - rekao je na kraju telefonskog razgo­vora Garan Janjić.

..........

Sumnjiva Skupština

Dok je pripreman ovaj tekst dobili smo informaciju da je u ponede­ljak, 13.7.2009. godine, posle dve godine, konačno održana skup­ština, ali pod sumnjivim okolnostima.

- Materijali nisu svima dostavljeni, neki nisu ni pozvani, me­đu kojima i Ljubiša Stojiljković. Njega su na ovoj Skupštini sme­nili iako je po Statutu predviđeno da člana Skupštine mogu bi­rati isključivo iz sekcije.

Da tu nije kraj može se videti i po to­me što je predsednik disciplinske komisije Jovan Stanković ča­sno podneo ostavku, jer je na njega vršen pritisak da kazni sve ne­podobne, iako nije mogao da nađe nikakav osnov za njihovo kažnja­vanje.

Za novog predsednika odmah je izabran predsednikov pobra­tim Božidar Spasić - Piraka koji, inače, drži kafanu u kojoj se tro­ši ranije pomenuta reprezentacija.

Sve ovo može da se radi jer su 13 članova Upravnog odbora i članovi Skupštine i uvek imaju većinu, pošto Skupština ima 21 član. Ovo je van pameti, da sami kontrolišu svoj rad - ogorčen je Branislav Stevanović.

..........

Glas javnosti (19.7.2009)

Natura Online (21.7.2009)