FOTO-ZAPIS IZ STARE MORAVICE

Veoma ozbiljan posao - obuka pasa

moravica1

Boraveći u ovom malom mestu na severu Bačke videli smo kako to radi dugogodišnji vlas­nik Škole za uzgoj i obuku službenih pasa gospodin Branislav Mrazovac sa svojom porodicom. Iako nekoliko fotografija koje smo uspeli da napravimo, u sam suton i po jakoj kiši, nisu "zanatski" najbolje urađene zbog pomenutih okolnosti, one ipak predstav­ljaju autentičan dokument jednog - ozbiljnog treninga.

Tekst i fotografije Dušan Marinović

Pas iako jedna od najinteligentnijih životinja, sklon je raznim ćudima i naravima. Otuda karakterne osobine pojedinih rasa i te kako privlače pažnju kinologa i svih onih koji se psima bave na ozbiljniji način. Jedan od tih načina bavljenja psima je i njihova stalna selekcija, korigovanje grešaka u razvoju, rad, obuka...

Gotovo je nemoguće pomenuti sve situacije u kojima se pas našao pri ruci čoveku, ali njegova osobina da se vezuje za vlasnika poslužila je mnogima da od svog psa naprave ne samo najvernijeg pratioca več i - zaštitnika.

moravica2

Šta sve pas može da uradi da bi zaštitio svog gospodara, ispričale su mnoge knjige, a mi ćemo se ovde zadovoljiti tvrdnjom da je pas veliki borac i da će se za interese "svog čopora", ako zatreba, boriti do poslednje kapi krvi. Uostalom, to mu je priroda predodredila... A čovek?

Obučavajući svoje verne pratioce za najrazličitije namene, čovek je uspeo da nivo obuke podigne na zbilja - zavidan nivo. Otuda su dreseri u razvijenom svetu vrlo cenjeni, pa i plaćeni ljudi. Jer, često, od lenjog i uspavanog, indolentnog pa i plašljivog psa, oni su u stanju da naprave pravog borca, čuvara vaše ličnosti, imanja, porodice... A to nije lako! Jer, za to treba mnogo strpljenja, rada, vremena... Uostalom kao i za sve druge ozbiljne poslove...

moravica3       moravica4

Boraveći nedavno u Staroj Moravici videli smo kako to radi dugogodišnji vlas­nik Škole za uzgoj i obuku službenih pasa gospodin Branislav Mrazovac sa svojom porodicom.

Nekoliko fotografija koje smo napravili u sam suton i po kiši, nisu "zanatski" najbolje urađene zbog pomenutih okolnosti, ali zato predstav­ljaju autentičan dokument jednog - ozbiljnog treninga. 

moravica5

Na fotografijama su dva psa različite rase. Jednu sigurno znate koja je, a reč je o nemačkom ovčaru, a za drugu nismo sigurni jer je kod nas još - retkost. Da je reč o izuzetnoj pasmini, odličnom službenom psu, uverili smo se lično. Uostalom, i za nas je kanadski beli ovčar u ovoj ulozi bio - prijatno iznenađenje.

..........

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (22.11.2009)