RADNA KINOLOGIJA ZA POČETNIKE (1)

Kako izabrati "svoju službenu rasu"?

rotvajler-sa-korpom

Želite da kupite prvi put psa? Hteli biste, ali niste baš sigurni koji bi vam najviše odgovarao... Ovaj vam se sviđa, ali je skup; drugi je, po vama, previše agresivan, a onaj tamo - očigledno tvrdoglav! Kako, dakle, izabrati onog pravog? Moguća rešenja stižu nam, ovoga puta, sa severa, iz Subotice, iz pera našeg iskusnog odgajivača, koji uporedo analizira prednosti i mane službenih rasa pasa: rotvajlera, nemačkog ovčara, dobermana, nemačkog boksera, velikog šnaucera i erdel terijera. I to sve na jednom mestu...

Piše Gera Šandor, odgajivač rotvajlera

Bezbroj puta se pokazalo da je vrlo nezahvalno davati savete o izboru rase. Jer, od sijaset ljudi koji su mi se obratili malo njih me je i poslušalo. Skoro sva moja ubeđivanja ili odgovaranja su ostala bez uspeha. Većina osoba je sklona da padne pod uticaj takozvanih "stručnjaka" kojih sada ima mnogo, svaštara koji se podjednako "dobro razumeju" u sve...  Možda i zato, u poslednje vreme, ostavljam im za pravo da slobodno sami biraju rasu pasa za sebe pošto je, ponekad, davanje saveta - čisto trošenje vremena.

Ali, da stvar bude još čudnija, mnogi veruju da je bavljenje kinologijom i "pravi rudnik zlata". Da li je baš tako?

Složio bih se sa kolegom koji je u pretprošlom broju spomenuo knjigu "400 saveta prijateljima pasa". Ali to je, složiće se i on, samo osnov, a novog saznanja na ovu temu ima, a i - biće.

Ipak, vernim čitaocima lista "Natura" u izboru svog budućeg ljubimca preporučiću, za početak, rase iz grupe službenih višenamenskih pasa. Neka mi ne zamere ljubitelji ostalih rasa jer i među terijerima, ovčarskim psima i molosima ima i te kako korisnih i atraktivnih. Pošto sam odgajivač rotvajlera logično je da ću početi sa opisom ove rase koja je sada u trendu.

Rotvajler

sluzbeni--psi1_rot

Srednje veliki do veliki pas. Boja mu je crna sa jasno oivičenim paležom, boje mahagonija.

Sav je od mišića. Rotvajler je snažan pas masivne glave. Poreklo vodi od starih molasa i govedarskih pasa pa je, verovatno, zato i tako manevarsko sposoban. Ko sumnja u to neka ga samo pogleda na nekom od poligona.

Fizički on je najjači policijski pas i zbog toga se sve više upotrebljava u svetu. Idealan je zbog svog karaktera za borbu protiv savremenog kriminala. Može biti veoma miran ali, ako se za to ukaže potreba, neustrašivo napada. Oprezan je, čvrstih nerava, izdržljiv i žilav zaštitnik.

Rotvajler je stoprocentni čuvar koji svoje moralne osobine najbolje razvija i ispoljava ako je u stalnom kontaktu sa ukućanima. Njegov odgoj se mora vršiti sa puno osećaja. Sposoban je da izvrši bilo koji zadatak koji se od njega traži. U opasnim situacijama možete se na njega osloniti jer za njega nema prepreka. Može biti i velika maza, voli decu, obožava vodu, dobro pliva, dobar je i kao tragač.

Treba ga držati pre u dvorištu nego u stanu jer obožava da čuva ograđene prostore.

Rep se kupira (ali sada, nažalost, više ne - prim. ured); gusto krzno mu je kratko ali poseduje i podlaku koja ga dobro štiti od padavina i niskih temperatura.

Ova rasa odgovara mirnim i stabilnim osobama. Ne laje nikad bez potrebe. Tipičan je pas kasač koji u matičnoj zemlji (Nemačka) podleže i proveri izdržljivosti (20 km trčanja pored bicikla). Možda je baš on za vas. Proverite!

Nemački ovčar

sluzbeni psi_2 nemacki ovcar

Najmasovniji službeni pas na svetu i univerzalni radni pas. Boja mu je čeličnosiva, crna, žuta sa crnim plaštom. Srednje je veliki pas, a rep i uši mu se ne kupiraju.

Pun temperamenta, nemački ovčar ima čvrste živce, oprezan je, veran, borben i jak.

Od svih pasa on poseduje najveću sposobnost prilagođavanja. Gotovo da nema upotrebne oblasti u kojoj ovaj pas nije zastupljen.

Koristi se u svojoj prvobitnoj nameni - ovčarenju, vojnoj i policijskoj službi. U sportsko-rekreativnim disciplinama nemački ovčar je neprevaziđen.

Ima neprocenjivu vrednost u humanitarnim službama, sanitetskoj i lavinskoj, a siguran je i vodič slepih osoba. Okušao se i u surovim polarnim uslovima u vuči sportskih saonica i tako dokazao svoju neverovatnu prilagodljivost.

Zahteva redovnu negu gustog krzna koje ga, inače, štiti podjednako dobro i od vrućine i hladnoće.

Tipičan pas kasač pa mu je, prema tome, potrebno mnogo kretanja.

Za ovu rasu obavezno je školovanje. Kao i ostali službeni psi - ne trpi slabe individue.

Doberman

sluzbeni--psi3_dob

Najelegantniji policijski i službeni pas, veran, inteligentan, a kada se pravilno odgoji veoma je poslušan i tačan u izvršavanju zadataka, veoma spretan.

Najbrži službeni pas. Kada je utreniran postiže zavidne rezultate u radu. Može biti jako ujedljiv ako je u rukama neodgovornih i iskompleksiranih osoba. Dobar prijatelj porodice i pouzdan pas čuvar.

Može se dobro osećati i u dvorištu a i u stanu. Posebno poželjan za čuvanje zatvorenih površina. U SAD ga koriste i kao čuvara robnih kuća i kao psa tragača.

Rep se kupira a uši mogu ali ne moraju (nažalost, sada više ne sme da se kupiraju - prim. ured). Sa kupiranim ušima deluje mnogo lepše i opasnije jer u suprotnom izgleda kao bezazleni lovački pas što on u stvari - nije.

Preporučuje se osobama koje su sportski nastrojene. Ne odgovara nervoznim osobama. Ako se ne vaspitava kako treba od malena može biti izuzetno lajav. Ne podnosi, kao i ostali psi iz grupe policijskih pasa - lanac.

Doberman je srednje velik pas. Boja mu je crna sa paležom ili braon sa paležom. Plavi varijitet se više ne priznaje.

Nemački bokser

sluzbeni--psi4_boxer

Idealan sportski i službeni pas. Podjednako je dobar i za stan i za dvorište. Ne laje puno, miran je i voli čistoću. U porodici je dobroćudan i bezazlen. Međutim, prema strancima je nepoverljiv. Oprezan je i jak, a pri nužnoj odbrani bokser može biti zapravo opasan.

Prijatan je porodični pas sa urođenom ljubavlju prema deci, a takođe pouzdan stražar i čuvar.

Dlaka ne iziskuje posebnu negu i bokseri mogu biti žuti ili tigrasti. Rep se kupira (nažalost, sada više ne sme da se kupira - prim. ured). Nemački bokser je podjednako lep i sa kupiranim i nekupiranim ušima.

Uz sposobnog gazdu koji će umeti da iskoristi njegov burni temperament postaće poslušan.

Kratkodlaki, srednje velik pas.

Veliki šnaucer

sluzbeni--psi5_snaucer

Veliki pas, čuvar i branilac, šnaucer je dobar pas za porodicu. Nepoverljiv je i veoma oprezan prema strancima.

Izdržljiv je i najotporniji na bolesti od svih službenih pasa. Poznat je po korisnosti u raznim službama. Svestan svoje snage ne trpi slabiće.

Ozbiljan pas čuvar koji sam obavlja zadatak na velikim posedima. Podnosi decu jer je izuzetno uravnotežen. Ali, nije poželjno sa njim započeti kavgu; u protivnom napadač će biti iznenađen njegovom burnom reakcijom.

Zahteva puno kretanja i preporučuje se osobama koje će ga istrčavati biciklom. Pošto je malo tvrdoglav preporučuje se stručna obuka.

Zbog oštre dlake zahteva stalnu i stručnu negu (trimovanje) dva do tri  puta godišnje.

Rep se kupra, uši mogu a ne moraju (nažalost, sada više ne smeju da se kupiraju - prim. ured).

Veliki šnaucer spada u velike pse, a boja mu je crna i biber i so.

Erdel terijer

sluzbeni--psi6_erdel

Posle nemačkog ovčara erdel je pas koji se može obučiti u najviše disciplina: policijski je pas, vodič slepih, čuvar, sanitetski, tragač pa i lovački pas.

Po prirodi je pravi terijer. Izuzetno je hrabar. Nije kavgadžja ali ako treba pokazaće oštrinu svojih zuba.

Voli da se igra sa decom i kao nemački bokser tu osobinu zadržava do duboke starosti.

Pouzdan, dobroćudan, prosto se "lepi" za vlasnika. Lako uči i lako se školuje.

Obožava vodu, fantastično pliva. Pokretljiv je, dobar trkač i skakač, lako prelazi prepreke. Jedan od najboljih službenih pasa. Svojim osobinama opušta vlasnika.

Rep se kupira na 2/3 dužine (sada više ne, nažalost - prim.ured). Boja mu je braon, a na leđima ima crni plašt.

...........

Natura broj 10 (decembar 1996)

Natura Online (28.11.2009)