KINOLOŠKA FAKTA

Pseći obrazovni sistem

obrazovanje-pasa

Obrazovanje počinje već u ranoj mladosti i kroz razvojne faze, principom postupnosti, rezultira vrhunski obučenim psom. Danas postoji veoma široka lepeza svrsishodnih ispita prilagođenih upotrebnoj nameni i rasnim odlikama psa. Ovde ćemo pomenuti samo one ispite koji su već našli svoje mesto u zvaničnoj nomenklaturi FCI pa zato - krenimo redom.

Pripremio Milan Medić, odgajivač nemačkih ovčara

Teško je sa sigurnošću reći od kad datira druženje čoveka i psa, ali je prema nekim pisanim analima veoma moguće da ono traje već hiljadama godina. Vremenom se između ova dva bića stvorio poseban odnos, biću slobodan reći, uzajamne zavisnosti i respekt.

Čovek je uvideo da je pas veoma inteligentno biće, predodređeno za visok napredak na evolutivnoj lestvici i počeo je njegove sposobnosti usmeravati i izgrađivati prema ličnim potrebama.

Kroz vekove ovaj pristup je evoluirao do vrhunskog školovanja psa na naučnim osnovama koje isključuju bilo kakve metode drastične prinude, već se edukacijski sistem zasniva na temeljitoj spoznaji psihofizičkih komponenti svake jedinke.

Obrazovanje počinje već u ranoj mladosti i kroz razvojne faze principom postupnosti rezultira vrhunski obučenim psom.

Danas postoji veoma široka lepeza svrsishodnih ispita prilagođenih upotrebnoj nameni i rasnim odlikama psa. Pomenuću one koji su već našli svoje mesto u zvaničnoj nomenklaturi FCI pa krenimo redom:

OSNOVNI ISPITI

IP - internationalprufung 1, 2. i 3. stepena

Ovo je međunarodni ispit za takozvanu službenu grupu pasa koji je gradiran u tri stepena po težini zadataka koji se postavljaju pred psa. Svaki od ovih stepeni je podeljen u tri faze:

A - rad na tragu

B - vežbe poslušnosti

C - odbrana i napad

Analogni ovom ispitu su SchH - nemačko, austrijsko, švajcarsko, ISP - jugoslovensko, VH - holandsko, VK - mađarsko, ZVV - češko i slovačko područje, itd.

FH - fahrtenhund

Ovo je tragački ispit sportskog psa koji je mnogo teži od A faze u IP. Kod nas ISP-TR, u Austriji ovaj ispit je gradiran u tri težinska stepena FH 1, 2, 3.

HGH - herdengebrauchshund

Ispit namenjen za pse koji aktivno rade uz stada i od neprocenjivog su značaja čuvarima.

AD - ausdauerprufung

Ispitni program koji ima zadatak testiranja izdržljivosti psa sa izvođenjem elementarnih vežbi poslušnosti.

Ovo su osnovni ispiti i ulaze u obavezni ispitni program sportskih pasa službene grupe. Za ostale rase pasa ovi programi su fakultativni.

SPECIJALIZOVANI ISPITI ZA CILJNE NAMENE

BpDH - bahnopolizeidiensthund 1. i 2. stepena

Pas za specijalne namene saobraćajne policije.

DPH - dienstpolizeihund

Ispitni program prilagođen specijalnim policijskim potrebama.

LwH - lawienenhund

Pas koji je obučen za pronalaženje nestalih osoba u lavinama i trusnim snežnim područjima.

BH - blindenhund

Pas obučen za vođenje slepih osoba.

PFP - polizeifahrtenhundprufung 1. i 2. stepena

Pas obučen za praćenje traga prilagođenog policijskim potrebama.

ZH, ZFH - zollhund 1. i 2. stepena, zollfahrtenhund

Psi obučeni za potrebe carinske službe.

BhP - begleithundeprufung

Ispit za psa pratioca, ima zadatak da psa obuči do stepena vrhunske vodljivosti i pripremi ga za manipulaciju u urbanoj sredini. Ovaj ispit podrazumeva isključivo praćenje vlasnika bez negativnih reakcija na iznenadne pojave.

SPORTSKO-REKREATIVNI ISPITI TURNIRSKOG TIPA

BsH - breitensporthund

Ovo je takozvani sportsko-rekreativni metod obuke psa bez obzira na rasu i aplikuje se kao turnirski sport kroz četiri discipline:

- osnovne vežbe poslušnosti

- slalom

- prepone

- parkur

prepreke-agility

 Agility - (edžiliti, od engleske reči spretnost, okretnost)

Sportsko-rekreativna disciplina novijeg datuma koja je veoma brzo postala popularna među ljubiteljima pasa. Danas postoji mnogo agility klubova gde se okupljaju pristalice ovog turnirskog sporta, koji se odvija u tri kategorije: mini, srednji i maxi agility, primereno rasi psa, odnosno njegovoj veličini, kroz dvanaest osnovnih parkurski raspoređenih sprava.

Mobility

Sportsko - rekreativna disciplina slična agility veoma pogodna za mlade pse.

Flyball

Vrlo interesantna disciplina turnirskog tipa prvi put predstavljena na Cruft's-ovoj izložbi pasa '89. u Londonu. Pored opšte izražene vodljivosti i poslušnosti ova disciplina od psa iziskuje visok intelektualni nivo. Nakon savladavanja prepreke, pas dolazi do jedne specijalne sprave, čiju papučicu mora da aktivira šapom, čime se oslobađa poluga koja izbacuje lopticu u vazduh prema psu, koji je mora uhvatiti i istim putem nazad odneti vlasniku.

Pomenuti ispiti su nabrojani uz koncizne opaske, a čiji je zadatak da ih približi prosečnom čitaocu, bez upuštanja u detaljnija razmatranja. Naravno, ovo su samo primeri najmasovnije upotrebe psa, čime ni izbliza nisu iscrpljene sve oblasti upotrebe naših četvoronožnih prijatelja.

...........

Natura broj 10 (decembar 1996)

Natura Online (15.12.2009)