SAVETI ODGAJIVAČA

Da li vam je pas bolestan? (2)

bolestan-pas01

Već smo pisali o mogućim vidnim promenama na vašem ljubimcu i načinu na koji treba da reagujete. Spomenuli smo povraćanje, proliv i nepravilnosti kod disanja. Ali, kako prepoznati hitnost veterinarske intervecije ukoliko vam pas - krvari?

Piše Vesna Marković, odgajivač

Kao prvo, primetimo li krv koja potiče od našeg ljubimca, odmah moramo ustanoviti uzrok kako bismo mogli da preduzmemo mere zaštite.

Ukoliko pas krvari iz anusa može se desiti da je zbog tvrde stolice došlo do većeg napora i male povrede ili se pas češao o tlo. Međutim, ukoliko ne znamo uzrok krvavljenja treba se obratiti veterinaru jer je virus parvoviroze uvek prisutan u okolini.

Ukoliko imate ženku i ona krvari iz stidnice, a nije u teranju, onda hitno konsultujete veterinara. Jer, pored upale materice koja vodi piometri (opasno oboljenje koje može dovesti i do uginuća životinje) vaša ženka možda ima ciste na jajniku koje treba lečiti.

Ukoliko je reč o mužjaku i primetite da krvari iz penisa, može se desiti da je zaradio ozbiljnu infekciju mokraćnog mehura. Tada je intervencija veterinara neophodna. Takođe, može se desiti da pas ima teškoće sa prostatom (mada je za to veća mogućnost kod starijih pasa). Primetite li, pored krvi u urinu, i teškoće kod obavljanja velike nužde (očiti bol) obavestite veterinara.

Krvavljenje kod mužjaka može nastati i prilikom parenja ili borbe sa drugim psom. I u tom slučaju odmah ga vodite veterinaru.

Ako slučajno primetite da pas krvari na usta, moguće je da se radi o nekoj povredi u ustima i takva situacija zahteva hitnu veterinarsku pomoć oko zaustavljanja krvarenja.

Ukoliko ne možete da ustanovite poreklo i mesto krvavljenja i ne možete razaznati ranu, psa vodite veterinaru jer će jedino on moći da, po gustini i boji krvi, ustanovi uzrok.

Ako je krvarenje nastalo iz rane koju možete da vidite, onda prvo ustanovite njenu veličinu i dužinu. Svaka rana dublja od 10 milimetara i u blizini nekog vitalnog organa zahteva profesionalnu intervenciju.

Međutim, ukoliko je rana na koži mala onda je možete i sami sanirati. Kao prvo, obezbedite pristup rani, odnosno makazicama isecite dlaku oko rane. Zatim zaustavite krvavljenje stavljanjem gaze na ranu. Ranu isperite hidrogenom i stavite neku antibakterijsku mast (cinkova mast, flogocit...) ili bivacin prašak. Kada tako sanirate ranu, u zavisnosti od njene veličine i položaja na telu, dalje lečenje možete prepustiti samom psu.

Ukoliko treba da zaustavite krvavljenje na psu dok se ne dođe do veterinara, treba znati da postoje četiri arterije za tu svrhu.

Jedna je na prednjoj nozi, takozvana brahijalna arterija. Treba je pritisnuti na unutrašnjoj strani lakta, na mestu gde prelazi preko kosti. Na zadnjoj nozi, na gornjoj unutrašnjoj strani bedra, treba pritisnuti femoralnu arteriju, gde je bedrena kost.

Trtična arterija se nalazi pod repom neposredno pri korenu repa.

Karotide arterije (dve velike vratne arterije, desna i leva, koje dolaze iz aorte i vode krv u mozak) treba takođe stisnuti prstima čime ćete, uz veliku pažnju, sprečiti veliki odliv krvi koji može biti koban za ljubimca.

(Nastaviće se)

..........

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (25.1.2011)