ZBOG SVE BROJNIJIH ERUPCIJA SUNČEVE PLAZME

Magnetne oluje prete Zemlji

Magnetna bura koja je počela na Zemlji 28. maja ujutru, kada je indeks geomagnetnog poremećaja bio jedan stepen iznad minimalnog, okončana je posle devet sati, saopštili su naučnici iz Centra za prognoziranje kosmičkog vremena Nacionalne uprave za okeanska i atmosferska istraživanja u SAD (NOAA). Međutim, naučnici još uvek nisu ozbiljno povezali solarne oluje sa prirodnim kataklizmama, iako je snažna magnetna bura pogodila našu planetu samo 10 sati pre nedavnog razornog zemljotresa u Japanu...

Piše J. Stojković

Poremećaji u magnetosferi, odnosno magnetnom omotaču Zemlje, popularno nazvane magnetne oluje, nastaju pod dejstvom erupcija Sunčeve plazme i stvaranja naelektrisanih čestica, koje putuju do Zemlje i udaraju u njenu magnetosferu. Američki centar je saopštio da je ovo bila najjača bura od avgusta 2010. Poslednja Sunčeva oluja dogodila se u maju ove godine, ali je bila relativno slaba - prenosi srpski dnevni list 24 SATA.

Naučnici su u prošlosti upozoravali da bi velika eksplozija Sunčeve energije mogla da izazove oštećenja električnih mreža i kolaps komunikacionih sistema, pa čak i rušenje aviona usled poremećaja rada komunikacionih uređaja između letelice i kontrole letenja.

Prvi put je takva pojava na Zemlji zabeležena 1859. godine kada je sunčeva oluja uništila telegrafsku mrežu u Evropi i SAD, ali tada još nije postojala razvijena električna mreža niti se svet toliko oslanjao na struju kao danas. Poznato je da se slabija Sunčeva bura dogodila 1989. kada je nestalo struje u celom Kvebeku u Kanadi.

- U 2012. pojačana aktivnost Sunca mogla bi da dovede do serije tehnogenih katastrofa na Zemlji, pre svega na teritoriji SAD i Kanade - upozorio je prošle sedmice ruski akademik Lav Zeljoni, direktor Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka.

On ukazuje na opasnost od iskakanja transformatora i nestanka struje na velikoj teritoriji. Kako je upozorio, od 2012. do 2014. očekuje se maksimalna Sunčeva aktivnost u ovom jedanaestogodišnjem ciklusu.

Mnogi naučnici smatraju da su prirodne nepogode na našoj planeti u protekloj godini - poplave u Pakistanu, požari u Rusiji, zemljotres i cunami u Japanu, tornada u SAD - prouzrokovane aktivnostima na Suncu.

Međutim, i pored mnogih naučnih dokaza koji potvrđuju uticaj Sunčevih oluja na elektromagnetno polje Zemlje i njihov uticaj na ponašanje naše planete, naučnici još uvek nisu povezali solarne oluje sa prirodnim kataklizmama, iako je snažna magnetna bura pogodila našu planetu samo 10 sati pre razornog zemljotresa u Japanu.

Natura Online (3.6.2011)