BEOGRAD

Kazne za nesavesne vlasnike pasa i do 50.000 dinara

irskiseter2 

Pas koji je u subotu u Zemun Polju izujedao Anju B. (15) i vlasnicu, smešten je u karantin u Ovči, gde će tek za osam dana biti poznato da li ima besnilo. Tim povodom, "Veterina Beograd" podsetila je da je obaveza svakog vlasnika da vakciniše i čipuje psa, a ukoliko to ne učini, sledi kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Pišu M. Leskovac i M. Bulatović-Brojčin 

Tri napada pasa lutalica i dva napada vlasničkih pasa na sugrađane obeležili su proteklih devet dana u Beogradu. I dok se problem velikog broja lutalica prepušta nadležnim gradskim službama "Zoohigijene" i "Veterine Beograd", za kućne pse odgovoran je isključivo njihov vlasnik koji ima zakonsku obavezu da ljubimca vakciniše, čipuje, ali i da vodi računa kad ga izvede u šetnju.

- Veterinari "Veterine Beograd" zaduženi su za kontrolu, dok je Republička uprava za veterinu ta koja procesuira kazne za neobeležene i nevakcinisane pse. One se za fizička lica kreću od pet do 50 hiljada dinara, a za pravna od sto hiljada do milion dinara. Vlasnici ljubimaca platiće i pet hiljada dinara ako psa šetaju bez povoca, bez korpe, kao i ako ne sakupe izmet iza njega, a kazne se sabiraju ukoliko se napravi više prekršaja - objašnjavaju u "Veterini".

Problem u sankcionisanju vlasnika kada su u pitanju opasni psi poput pitbula, predstavlja činjenica da je za to nadležna isključivo Republička veterinarska inspekcija. To znači da kad bi komunalni policajac ili veterinar na nivou grada videli vlasnika koji šeta pitbula bez povoca i korpe, ne bi mogli ništa da učine na licu mesta, već samo da proslede prijavu Republičkoj veterinarskoj inspekciji. Ova institucija nikad nije objavila koliko je prijava procesuirano.

- Ako građane ujede pas lutalica, treba da pozovu "Zoohigijenu" na 011-3293-099, i odmah odu u Infektivnu kliniku gde će primiti tetanus ako se posumnja da je pas zaražen besnilom - kažu u "Veterini".

..........

Protest protiv "šinterske hajke"

Oko 150 Beograđana okupilo se ispred Skupštine grada na protestnom skupu "Stop medijskoj histeriji i šinterskoj hajci na pse", u želji da ukažu na to koliko je važna odgovornost vlasnika pasa i primena u praksi Zakona o dobrobiti životinja. Građani koji su se okupili preko društvene mreže Fejsbuk kažu da im je namera da upute apel da se prekine šinterska hajka, a da se glavni akcenat stavi na odgovorno vlasništvo, kao i da se kažnjavaju oni vlasnici koji ne poštuju zakone.

..........

Gde je dozvoljeno šetati psa bez povoca 
u Beogradu*?

Stari grad

Kalemegdan - na delu Donjeg grada, po
svim stazama i travnim terenima


Palilula

Borča 1, 2 i 3 - Greda, neuređene površine
u Borči 3, Višnjička banja - rubne zelene
površine iznad ul. 105 nove do Slanačkog
puta, neuređene površine iza hale "Pionir",
pošumljeni delovi Milićevog brda, Kotež -
rubne površine naselja A, B, C i D


Zvezdara

Konjarnik 2 - poljana između ulica M. Rakića,
Olge Alkalaj i Ustaničke, Konjarnik 3 -
poljana između ulica Blagajske i Rudo 1,
Denkova bašta - poljana između ulica
Križanićeve, Velikomoravske i Mine
Vukmirović, Mirijevo 3 - neuređene površine
između zgrada - u naselju


Savski venac

Hajd park - na popločanoj stazi koja ide
sredinom parka, park Topčider


Voždovac

Autoput - poljana između ulice Ustaničke
i Autokomande, Park šuma Padine


Novi Beograd

Blokovi 10, 12, 13 i 15, Leva obala
Save - između dva mosta


Čukarica

Repište III


Rakovica

Neuređena površina u Ulici Nikole Markovića


Zemun

Prostor kod hotela „Jugoslavija“
.

*pse je svuda dozvoljeno šetati bez povoca od 21 do 10 sati

......... 

24 sata (17.10.2011)

Natura Online (18.10.2011)