ŽIVOTINJE

Posmrtni ritual delfina

posmrtni ritual delfina 01 

Potresne fotografije delfina koji iznosi mrtvo mladunče iz mora snimio je turista u kineskoj regiji Guangži Žuang, području poznatom po izletima za turiste koji dolaze da gledaju delfine...

Izvor Daily Mail, / Foto CEN

Ovakav ritual sisara retko može da se vidi, a još je ređe da ga neko zabeži kamerom.

Odrasli delfin je više puta podigao mrtvo mladunče na površinu vode, kao da mu pomaže da diše. Takođe je nosio mladunče daleko od obale, što dublje u vodu. Na snimku se vidi velika posekotina na stomaku mladunčeta i postoji mogućnost da je stradalo od propelera broda. Ironično, to je možda bio jedan od mnogih čamaca koji voze turiste na jednodnevne izlete.

Istraživači su posmatrali kako delfini nose ili guraju svoje mrtve potomke i mladunčad koja umiru veoma rano. Delfini pokazuju uznemirenost i znaju da ostanu sa mrtvim mladunčetom po nekoliko dana.

posmrtni-ritual-delfina-02

- Slični rituali u životinjskom carstvu takođe su praćeni kod kitova, slonova, šimpanzi i gorila - piše Daily Mail. Iako stručnjaci nerado pripisuju ljudske emocije životinjama, delfini svojim ponašanjem pokazuju da su u najmanju ruku svesni svoje smrtnosti. 



Istraživač Đoan Gonzalvo, iz Tethys Research Instituta, primetio je sličnu scenu 2006, kada je majka nosila svoje mrtvo mladunče na leđima. On je rekao da se činilo da majka ne može da prihvati smrt mladunčeta. 



Godinu dana kasnije, svedočio je kako grupa delfina pokušava da pomogne mladunčetu koje umire - podižući ga na površinu i plivajući oko malenog bolesnika na čudan način. 



- Moja je pretpostavka da su bolesnoj životinji pravili društvo i davali podršku... U ovom slučaju su već pretpostavljali da smrt dolazi i oni su bili spremni - kaže Gonzalvo.

Natura Online (19.7.2012)