Tuesday, May 03, 2016

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Rendane tikvice sa gljivama 

Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...

Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • tri srednje tikvice
  • 200 g šampinjona
  • 20 g suvih vrganja
  • mala glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • veza peršuna
  • dve-tri grančice mirođije
  • pola ljute papričice
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g tvrdog sira (ementaler a može i kačkavalj)
  • 100 ml mleka
  • so i biber
  • začin od sušenog povrća
  • mleveni cimet
  • maslinovo ulje i
  • maslac.

Priprema:

Tikvice oljuštiti, narendati i osoliti pa kada odstoje jedan do dva sata ocediti i propržiti na mešavini maslinovog ulja i maslaca. Pri kraju dodati na vrh noža bibera i pola kašičice cimeta.

Na maslinovom ulju i maslacu propržiti (odvojeno od tikvica ili u istom sudu nakon što se tikvice izvade) sitno seckan luk, seckanu ljutu papričicu i pola veze peršuna. Kada luk postane staklast dodati vrganje koji su odstojali u mleku bar 30 minuta, zajedno sa mlekom.

Posle pet minuta dodati krupno seckane šampinjone i dinstati još 10 minuta. Začiniti začinom od sušenog povrća, seckanim peršunom i mirođijom, dodati pavlaku i polovinu narendanog sira.

Sjediniti tikvice sa ovom masom i preručiti u vatrostalno činiju koja je namazana maslacom, te posuti rendanim sirom.

Zapeći 30 minuta na 2200 C.

Uz ovo jelo najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze.