logo

Google translate

Poslednje objavljeno


Home Zdravlje Kuba predstavila prvu vakcinu protiv raka pluća
PDF El. pošta
Ocena korisnika: / 26
LošeNajbolje 
Zdravlje - Zdraviji život
Napisao Xinhua & Mikro vesti   
nedelja, 25 septembar 2011 09:40

 

ZDRAVLJE

Kuba predstavila prvu vakcinu protiv raka pluća

havanaske-cigare

U objavljenom izveštaju kineske agencije Sinhua navodi se da je vakcina CimaVax-EGF rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i da onima koji su u poodmaklim stadijumima raka pluća može da predstavlja razliku između - života i smrti.

Izvor: Xinhua & Mikro vesti

 

Dobra vest nedavno je stigla sa Kube, koju mnogi na Zapadu cene samo zbog njenih dobrih cigara, ali bi tome sada mogli dodati bar još jedan razlog. Kineska agencija Sinhua izvestila je, naime, da su kubanske medicinske vlasti početkom septembra odobrile prodaju prve terapeutske vakcine protiv raka pluća nazvane CimaVax-EFG.

U objavljenom izveštaju se navodi da je CimaVax-EGF rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i da onima koji su u poodmaklim stadijumima raka pluća može da predstavlja razliku između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu. Drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1.000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju, u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. Oni koji pate od raka pluća imaju razloga za optimizam, ali bez kubanskih cigara.

Natura Online (25.9.2011)

Detaljnije:

http://news.xinhuanet.com/english2010/health/2011-09/07/c_131111574.htm

http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=15408&mail=1

 

Dodaj komentar

Upišite niže OBAVEZNO Vaše ime, imejl i naslov oglasa/komentara, a potom i tekst malog oglasa/komentara. Potom, na kraju samog teksta oglasa, upišite OBAVEZNO VAŠ TELEFON I IMEJL kako bi neko mogao i da Vas kontaktira povodom oglasa.
Pošto administrator sajta pogleda oglas i odobri ga brzo će biti objavljen na ovoj stranici.
Sugestija: koristite slobodno sva srpska slova (š,đ,č,ć,ž).
Vaše dodate fotografije, adrese web sajtova ili Facebook stranica, u okviru malog oglasa, nećemo objaviti. Takvi oglasi se plaćaju.


Sigurnosni kod
Osveži

Baner

Powered by JoomlaGadgets

eKnjiga Šarplaninac - juče, danas, sutra?...
Baner
eKnjiga o gljivama - Gastronomski vodič kroz šumu
Baner
Agrobiznis Magazin - svakog 15. u mesecu na kioscima
Baner
eKnjiga Dresura pasa
Baner
Baner
Rekordasiv: pneumatici-gume za sve poljoprivredne mašine
Baner
eKnjiga Labrador Retriver
Baner
eKnjiga Ishrana pasa
Baner
Dog Guard Team
Baner
Baner
Baner
Dnevni brojač poseta Naturi
Baner
Baner
Baner
Najtužniji video klip na svetu...
Baner

Brza anketa

Glasam za...
 

Pokreće Joomla!. Designed by: Joomla Theme, SiteGround hosting. Valid XHTML and CSS.

Copyright © 2009-2015 Natura Online. Sva prava zadržana.
Webmaster Dušan Marinović, Beograd, Republika Srbija. Skype: dusan_marinovic. www.top-web-design.info