Sunday, May 29, 2016

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Rendane tikvice sa gljivama 

Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...

Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • tri srednje tikvice
  • 200 g šampinjona
  • 20 g suvih vrganja
  • mala glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • veza peršuna
  • dve-tri grančice mirođije
  • pola ljute papričice
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g tvrdog sira (ementaler a može i kačkavalj)
  • 100 ml mleka
  • so i biber
  • začin od sušenog povrća
  • mleveni cimet
  • maslinovo ulje i
  • maslac.

Priprema:

Tikvice oljuštiti, narendati i osoliti pa kada odstoje jedan do dva sata ocediti i propržiti na mešavini maslinovog ulja i maslaca. Pri kraju dodati na vrh noža bibera i pola kašičice cimeta.

Na maslinovom ulju i maslacu propržiti (odvojeno od tikvica ili u istom sudu nakon što se tikvice izvade) sitno seckan luk, seckanu ljutu papričicu i pola veze peršuna. Kada luk postane staklast dodati vrganje koji su odstojali u mleku bar 30 minuta, zajedno sa mlekom.

Posle pet minuta dodati krupno seckane šampinjone i dinstati još 10 minuta. Začiniti začinom od sušenog povrća, seckanim peršunom i mirođijom, dodati pavlaku i polovinu narendanog sira.

Sjediniti tikvice sa ovom masom i preručiti u vatrostalno činiju koja je namazana maslacom, te posuti rendanim sirom.

Zapeći 30 minuta na 2200 C.

Uz ovo jelo najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze.

Dodaj komentar

Upišite niže obavezno Vaše ime, imejl i naslov oglasa, odnosno vašeg komentara a potom i tekst Vašeg malog oglasa, odnosno osvrta na tekst.
Ako je reč o Vašem malom oglasu onda na kraju istog upišite OBAVEZNO Vaš broj telefona i imejl kako bi neko mogao i da Vas kontaktira povodom oglasa.
Tek posle pregleda Vašeg oglasa ili komentara od strane administratora sajta i njegovog odobrenja Vaš oglas ili osvrt na tekst može se pojaviti na stranicama Nature Online. Po običaju, pregled i odobrenje traju veoma kratko.
Sugestija: koristite slobodno sva srpska latinična slova (š,đ,č,ć,ž) i potrudite se da Vaš oglas ili komentar budu što kraći i jasniji.
Vaše dodate fotografije, adrese web sajtova ili Facebook stranica, u okviru malog oglasa/komentara, nećemo objaviti. Takvi oglasi se plaćaju.


Sigurnosni kod
Osveži