MERILEND - VAŠINGTON

Sudar američkog i ruskog satelita

Američka kompanija Iridium iz Merilenda (SAD) saopštila je 11. februara da su se, prethodnog dana, komercijalni komunikacioni satelit iz njihovog sistema i jedan otpisani ruski satelit međusobno sudarili u zemljinoj orbiti... Šta je bilo posle?

Satelitska mreža Iridium, koja nudi usluge za satelitske telefone i prenos podataka vladama, kompanijama, medijima i drugim korisnicima širom sveta, ima 66 satelita koji kruže na oko 800 kilometara iznad površine Zemlje. Niske orbite omogućavaju im da neprekidnim kruženjem pokriju sve delove Planete i tako omoguće svoje neprekidne usluge u svakoj tački na njoj. Za razliku od njih, tipični telekomunikacioni sateliti, poput onih koji se koriste za emitovanje TV programa, kruže u orbiti udaljeni 36.000 kilometara od Zemlje tako da su uvek iznad iste tačke na njoj.

Konkretna posledica prvog u istoriji zabeleženog orbitalnog sudara ovih satelita je prekid usluga pojedinim klijentima u narednih nekoliko dana. Međutim, da li će biti negativnih posledica i za život na Zemlji, američka kompanija, kao ni ruska strana, za sada, nisu saopštile ništa.

........

Mikro vesti

Natura Online (13.2.2009)