KUĆNI LJUBIMCI

Doberman

Agrobiznis magazin 73 doberman strana 53

Masovna upotreba u policijskoj službi donela je svojevremeno dobermanu i nadimak "žandarski pas". No, on je i više od toga…

Piše Dušan Marinović / Foto Milan Radivojac, odgajivačnica Sawages

Pasmina doberman je jedina nemačka rasa pasa koja nosi ime svog prvog poznatog odgajivača - Fridriha Luisa Dobermana (1834-1894). Po zanimanju on je bio poreznik, žandar i šinter i za svoj odgoj je koristio posebno oštre pse lutalice.

Najvažniju ulogu pri stvaranju rase doberman odigrao je tzv. mesarski pas, koji je po tadašnjim merilima bio relativno uzgajana "rasa'". Ti psi bili su jedna vrsta predaka današnjih rotvajlera, pomešana sa jednom vrstom ovčara, koji su u okolini Tiringena u Nemačkoj postojali u crnoj boji sa rđasto-crvenim paležom.

Sedamdesetih godina 19. veka sa takvim psima počeo je svoj uzgoj Fridrih Doberman koji je tako i dobio "svoju rasu'', odnosno radne pse, koji nisu bili samo oprezni, nego i veoma jaki kućni i dvorišni psi. U to vreme oni su veoma korišćeni kao čuvari i policijski psi. Masovna upotreba u policijskoj službi donela je svojevremeno dobermanu i nadimak "žandarski pas". Na osnovu svega ovog, početkom 20. veka, doberman je zvanično i priznat kao policijski pas.

Doberman Foto Radivojac 02

Odgoj dobermana teži ka srednje velikim, snažno i mišićavo građenim psima, koji uprkos svojoj supstanci, izgledaju vrlo elegantno i plemenito. Doberman je posebno pogodan kao pas za pratnju i zaštitu pa se otuda svrstava i u službene pse ali je omiljen, širom sveta, i kao porodični pas.

Doberman je srednje veliki, mišićav i snažno građen pas. Elegantnom linijom svog tela, ponositim držanjem, temperamentom, naravi i izražavanjem odlučnosti odgovara idealnoj slici psa.

On je skoro kvadratično građen, što posebno važi za mužjake. Dužina trupa, od grudne kosti do sedne kvrge, ne treba da prelazi visinu u grebenu kod mužjaka za više od pet, a kod ženki 10 odsto.

Doberman Foto Radivojac 01

Osnovno raspoloženje dobermana je prijateljski mirno, privržen je porodici i ljubitelj je dece. Poželjno je da je srednjeg temperamenta i srednje oštrine. Takođe je poželjno da ima srednji prag razdražljivosti. Pri proceni vodljivosti i želje dobermana za radom mora se obratiti pažnja na njegove sposobnosti, snagu i čvrstinu. Pri proceni prilagođene opreznosti prema okolini posebna vrednost se polaže na njegovo samopouzdanje i neustrašivost.

O tome šta bi trebalo još da znamo o ovoj fantastičnoj rasi pasa više u narednom broju.

(Nastaviće se)

......

Agrobiznis magazin br. 73, mart 2017.

Natura Online (16.3.2017)