LEK KOJI MNOGO KOŠTA

Pčelinji otrov za 700.000 dolara

pcelinjiotrov

Pčelinji otrov, veoma cenjen u farmaceutskoj industriji, bez problema se u SAD može prodati za neverovatnu sumu od 70.000 dolara po kilogramu

Izvor: Dnevni avaz, Tanjug / Foto: Dnevni avaz

Pčelar iz Bosne i Hercegovine Sulejman Jakupović bavi se proizvodnjom tog dragocenog otrova koji će, ukoliko mu se planovi ostvare, plasirati na američko tržište, piše sarajevski Dnevni avaz.

Jakupović kaže da između 15.000 i 20.000 pčela ubodom daje samo - jedan gram ovog otrova.

Ovaj pčelar u vlasništvu ima 300 pčelinjih društava i do sada je prikupio 200 grama pčelinjeg otrova. Namerava da sakupi i izveze desetak kilograma pčelinjeg otrova, čija je vrednost 700.000 dolara. 



Naime, pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčela i on štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka obolelom organu i smanjuje bolove. Daje odlične rezultate u lečenju čak 40 različitih autoimunih bolesti, a naročito kada je reč o multipla sklerozi, psorijazi, reumi, artritisu... 



- Poslao sam uzorke u Ameriku i dobio odgovor da su odgovarajućeg kvaliteta. U ovom poslu sarađujem s kooperantima iz Banje Luke i Sarajeva. Planiram da sam prikupim oko pet kilograma pčelinjeg otrova, a moji kooperanti još toliko. Otrov sakupljamo uz pomoć savremenih stimulatorskih ploča koje se postavljaju u košnice. Zahvaljujući tom postupku, pčele ne gube žaoku i ostaju žive - objašnjava pčelar Jakupović.

O lečenju pčelinjim otrovom pogledajte našu stranicu na ovom linku.

Natura Online (21.4.2013)