SPECIJALITETI DUNAVSKIH ALASA

Medaljoni od smuđa

Ribu očistiti, odrati kožu i iseći na kaiševe što tanje, širine četiri do pet i dužine od 12 do 15 centimetara...

Piše Raka Marković, Srebrno jezero

Za ovaj specijalitet potreban je smuđ od tri do četiri kilograma, 100 grama zejtina, 100 grama majoneza, jedna pavlaka, jedan do dva limuna, dva decija belog vina, 300 grama mesnate slanine, malo biozačina, malo senfa i 100 grama kačkavalja.

Ribu očistiti, odrati kožu i iseći na kaiševe što tanje, širine četiri do pet i dužine od 12 do 15 centimetara.

Tako pripremljene šlajfne-kaiševe premazati sa senfom, zatim staviti tanko isečenu slaninu, pa premazati majonezom, posuti biozačinom i sve to uviti u rolnu kroz koju ste probili čačkalicu.

Tako pripremljene medaljone poređati. Preko medaljona preliti zejtin i belo vino. Nastrugati kačkavalj i staviti u rernu da se peče oko 60 minuta.

Pri kraju dodati na svaki medaljon po kašičicu pavlake, ponovo malo zapeći u rerni i služiti toplo uz salatu.

Za vreme pečenja medaljone prelivati sopstvenim sokom iz posude u kojoj pečete.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (10.6.2010)