AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 86: KUĆNI LJUBIMCI

Kako izgleda zdravo štene

ABM 86 str 54 

Pri odabiru budućeg ljubimca najvažnije je da uzmete - zdravo štene. Kako to proceniti?

Piše Dušan Marinović, Agrobiznis magazin, broj 86, april 2018, strana 54

Teško јe pouzdano reći u kakvog psa će štene izrasti kada ga vidite sa dva meseca starosti. Pri odabiru šteneta najbolje je da vidite i njegove roditelje kako biste dobili predstavu o njegovom mogućem izgledu kad odraste. 

Odgaјivač vas može posavetovati koje bi štene u leglu, po njemu, moglo da bude najbolje za vas, ali ni to ne može biti garanciјa da će ono, kad poraste, biti vrhunsko izložbeno ili uzgojno grlo. Jer, genetika je jedan, i to vrlo važan, deo uzgojne priče, ali drugi deo je na vama i u vašem pravilnom odgoju. Kada se te dve stvari podudare uspeh je - na vidiku. 

Ali, na samom početku, najvažnije je da uzmete - zdravo štene

Kako to proceniti?

Kad ste već došli kod odgajivača i pre nego se odlučite za kupovinu, posvetite malo pažnje celom leglu. Uverite se da li su svi štenci živahni i koliko su ujednačeni. Štene koje se ne igra sa svoјom braćom i sestrama može biti da je samo stidljivo, ali može biti i bolesno. 

Sada uzmite jedno po jedno štene i pogledajte pažljivo da li je uplašeno ili je radoznalo, da li ima svetle i jasne oči, da li ima iscedak iz očiju ili njuškice, da li su mu desni roze boje, da li je stomačić previše naduven, da li mu je anus iritiran dijarejom, kakvi su mu krzno i dlaka i ima li spoljnih parazita? 

Ukoliko je sve to uredno i ako muško štene, sa oko 12 nedelja ili starije, ima oba testisa spuštena u skrotum, reč je o zdravom leglu i štencima. 

Ovim pregledom već vam je donekle olakšan izbor, mada bi bilo najbolje da, prilikom kupovine šteneta, povedete i svog prijatelja veterinara koji će ovaj pregled uraditi mnogo stručnije od vas. 

Ako se nađete u situaciji da to morate ipak sami da uradite, pogledajte i zapamtite ovu tabelu (gore na slici). Tu su dati najvažniji primeri na koje, pri prvom susretu sa štenetom, treba obavezno da obratite pažnju, a pre nego što uzmete rodovnik i date odgajivaču novac. Jer, zdravstveno stanje šteneta u tom periodu (od osam nedelja starosti pa do 12) kada se uglavnom štene i kupuje, od izuzetne je važnosti za njegov dalji razvoj. 

Zato, pri poseti odgajivačima, setite se ove tabele; ona vam može pomoći da izaberete zdravo i prosperitetno štene. 

U narednom broju videćemo kako da procenimo temperament svakog šteneta u leglu.

........

Natura Online ( 20.5.2018)