subota, avgust 08, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pileći bataci sa crnom trubom

pileci bataci sa crnom trubom 01

Ove batake servirati uz pire od graška i lagano crno vino. Ali, prethodno, evo recepta kako spremiti ovaj specijalitet…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnce: 

• 4 pileća bataka, 

• 30 g suve crne trube, 

• 100 g praziluka, 

• jedna šargarepa, 

• 200 ml mleka, 

• 100 g tvrdog sira (kačkavalja ili slično) 

• dve kašike ulja, 

• četiri kašike brašna, 

• so i biber.

Priprema: 

Batake začiniti i uvaljati u brašno i propržiti na ulju. Izvaditi pržene batake, pa u istoj masnoći propržiti praziluk i rendanu šargarepu (posoljeno i pobibereno). Kada luk omekša dodati, prethodno u mleku namočene gljive (crna truba) zajedno sa mlekom. Dinstati još 15 minuta, pa vratitit batake. 

Po potrebi zgustiti sos brašnom koje je preteklo. Narendan sir posuti po batacima, poklopiti i držati na toplom još 10 minuta, da se sir otopi, ali voditi računa da sos ne zagori.

Ove batake servirati uz pire od graška i lagano crno vino.

Pripremanje pirea od graška:

500 g graška kuvati uz dodatak od 200 g praziluka i jednog srednjeg celera, te pola kašičice suve nane. Celer sitnije naseckati kako bi se skuvao u isto vreme sa graškom.

Štapnim mikserom (ili pasirkom za pire krompir) izpasirati povrće uz dodatak začina od sušenog povrća. Na kašici maslinovog ulja kratko propržiti četiri čena seckanog belog luka te dodati pasirano povrće. 

pileci bataci sa crnom trubom 02

…..

Natura Online (28.3.2020)