KUĆNI LJUBIMCI

Kako da naučimo psa da sedne

ABM 112 str 56

Svaki lepo vaspitani pas bi trebalo da zna da na naš znak sedne. Cilj ove vežbe je da na glasovni znak SEDI pas istog trenutka sedne. Naravno, osim glasovne komande, kod ove vežbe se koristi i vizuelni znak a to je vodoravno ispružena desna ruka ispred grudi prema psu.... 

Piše Dušan Marinović  (Agrobiznis magazin broj 112, strana 56)

Ova vežba obično ide u kombinaciji sa vežbom K NOZI (o kojoj smo pisali u prethodnim brojevima). Naime, kad god se zaustavimo u toku šetnje psu prvo glasom naredimo da sedne. Kasnije će on to prihvati i učiniti svaki put. 

Način na koji to možemo izvesti je da kad zastanemo i kažemo SEDI, psu levom rukom, blago ali odlučno, treba da gurnemo stražnji deo tela (sapi) na dole, dok desnom rukom treba da malo trgnemo povodac i držimo ga visoko. 

Vremenom, uz dosta pohvala, kad god postupi po našem naređenju, „pitomac” će sam početi da reaguje na naš glas. Više neće biti potrebno da mu pokazujemo šta treba da učini. Kasnije mu možemo narediti da, po istom principu, sedne bilo gde i bilo kada, odnosno i onda kada nije u šetnji pored naše leve noge. 

Ako pas ne izvrši odmah ovu radnju možemo ga ispraviti tako što ćemo mu fizički pomoći, odnosno, podsetićemo ga da to učini tako što ćemo mu ponovo levom rukom gurnuti sapi na dole. 

U početku neka ova vežba traje kratko i ponovimo je, u jednoj sesiji, četiri do pet puta najviše. Kasnije, kad pas bude usavršio vežbu, možemo je vremenski produžavati. Između vežbi ne zaboravimo da se poigramo sa psom. 

.....

Natura Online (21.6.2020)