GLJIVARSKI RECEPTI
Rujnica na krompiru
Evo jednog jednostavnog i vrlo ukusnog gljivarskog jela. Zapravo, nabrao sam mnogo lepe rujnice pa sam tragao za receptom kako da ih spremim (do sada sam ih obično kiselio i u teglama čuvao ili mešao sa drugim vrstama ili dinstane čuvao kao nadev za pitu). Međutim, nisam našao ni jedan recept koji tretira ovu vrstu gljiva samostalno, osim u jednoj ruskoj knjizi gde su predlagali sličan metod, ali za spremanje usoljenih rujnica (Rusi, inače, ovu vrstu obožavaju i zovu je rižik). Malo sam modifikovao osnovni recept i napravio jelo koje ovde predstavljam a čijim ukusom sam bio baš zadovoljan…
Priprema, piše i fotografiše Vlada Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 4 veća krompira
- 400 g rujnice
- 2 jajeta
- 200 g pavlake
- 200 ml mleka,
- 50 g kačkavalja
- maslinovo ulje
- so i biber.
Priprema:
Krompire skuvati delimičmo (do dve trećine) jer je potrebno da ostanu malo „živi“ da bi se naknadno doradili. Potom oljuštiti krompire i naseći na deblje kolutove.
Dno vatrostalnog suda nauljiti i poređati posoljene i pobiberene krompire. Preko krompira naslagati začinjene rujnice koje su vrlo krupno sečene (manji komadi mogu ostati i celi).
Zapeći u rerni na 180 0C 15 minuta. Izvaditi iz rerne i zaliti masom napravljenom od mleka, pavlake i jaja. Preko posuti narendani kačkavalj i zapeći još 15 minuta.
Serviranje:
Ovo jelo može da se servira i samostalno ali i kao prilog uz meso.
Crveno vino bi bilo sasvim prikladno za ovo vrlo ukusno jelo.
Prijatno.
…..
Natura Online (3.12.2021)