subota, jun 19, 2021

 

USKORO NOVA KNJIGA DUŠANA MARINOVIĆA

Lepe slike iz Amerike

 3D NASLOVNA Book Cover 728x902 copy

Pregledavši u miru više od 4.000 svojih fotografija i kratke beleške koje sam uzgred pravio tokom aprila 2017. i oktobra 2019. godine u Americi, sa puta dugog gotovo 5.000 kilometara po Arizoni, Nevadi, Kaliforniji i Meksiku, rešio sam i počeo da pišem svoju - novu knjigu. 

Naslov mi se sam nametnuo a da li je pravi pokazaće vreme... ali i oni koji budu listali, gledali i čitali ovu veliku zbirku lepih slika i usput zabaleženih detalja, opaski, poređenja, razgovora, čuđenja, misli, mojih komentara... Biće to, što kažu moje kolege Amerikanci - full story. Naravno, cela priča ali iz - mog novinarskog i srpskog ugla.

U ovom trenutku, osim velikog izazova u koji sam "uleteo" sâm, svojom voljom, ništa drugo pouzdano ne znam; ni koliko će strana imati knjiga, ni koliko ću objaviti autorskih fotografija... Jedino što znam jeste to da ne smem da izneverim ni vaša ni svoja očekivanja... Jer, shvatio sam, bila bi prava šteta da te moje dve poseta Americi i ono što sam saznao o njoj ostane nezabeležano.

Zato ovo i pišem...

Dušan Marinović

urednik Nature Online

LEPE SLIKE IZ AMERIKE web naslovna 2020 copy

P. S. Postovi koje sam na ovu temu, u međuvremenu, delio na svom Fejsbuk profilu samo su mali deo onoga što sam svojim Nikonom i perom beležio u Arizoni, Nevadi, Kaliformiji i Meksiku. No, bez obzira na knjigu koja polako nastaje, objavljivaću i dalje svoje kratke i ilustrovane postove na Fejabuku pa neka mi i oni budu inspiracija za ovu buduću i nesvakidašnju knjigu mojih kratkih reportaža i zabeleški nastalih, zaista, spontano u Americi.

Hvala svima koji su, u velikom broju, već lajkovali ove moje “američke” postove na Fejsbuku. I oni su me dodatno ohrabrili u misli da vredi sesti i napisati ovu knjigu.

Za sada, planiram da izdam samo digitalnu knjigu. Ali, ukoliko se ona nekome učini značajnom, neću imati ništa protiv da se ona i štampa. Zato su svaka donacija, sponzorstvo i finansijska pomoć za eventualno štampanje ove knjige - dobrodošli.

.......

Natura Online (dopunjeno 18.1.2020, na Bogojavljanje)