AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 89: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili jajčara

ABM 89 str 57 

Blagva ili jajčara (Amanita cesarea) je najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja sa pravom nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko (carska). Poznata je od davnina i pod nazivom knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i cenjena još u starom Rimu.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić. dipl. ing

Opis vrste: 

Šešir: prečnika 6-20 cm u početku jajast ili poluloptast, kasnije izbočen, ponekad malo udubljen. Boja narandžasta do narandžasto crvena. Na šeširu su, ponekad, prisutni ostatci belog ovoja iz koga cela gljiva raste. Ivica šešira je blago narebrena.

Listići: gusti, široki, različite dužine, skoro da ne dodiruju stručak. Boja listića je žuta, boje žumanca. Spore su žućkasto bele.

Stručak: 8-15 cm visok, do 3 cm širok, prema šeširu tanji, po površini žut u mesu beo, kod starijih često u centru šupalj, u gornjem delu nalazi se opnast žuti široki venčić, na dnu je ostatak bele opne iz koje gljiva raste, kao iz jajeta. 

Meso: belo, ispod kožice žuto ili narandžasto, žuto srednje debelo. Miris nije osobito izražen, ukus je blag i prijatan, podseća na mlade orahe. 

Blagva raste leti na sunčanim čistinama uz hrast i kesten. Na većim visinama je ima samo na jugu (u Makedoniji i Crnoj Gori) dok u Srbiji raste do 1.000 metara visine. Često se dešava da prođe sezona bez ijednog primerka. Ali, ukoliko je juli kišovit tada jajčara može biti veoma obilna.

Upotrebljivost: prvorazredna, veoma cenjena i sirova (u Italiji je veoma cenjena salata od sirove blagve).

Zamena ove gljive je moguća sa crvenom muharom (Amanita muscaria) ukoliko se zanemari vreme i mesto rasta, jer ova druga uglavno raste u jesen, uz crnogoricu. Takođe, treba biti oprezan pri branju nerazvijenih primeraka (dok su još uvek u jajetu) jer je mala razlika između Amanita dok su u ovom stadijumu razvoja (vidi slike).

.......

Natura Online (24.8.2018)