ponedeljak, februar 18, 2019

GLJIVARSKI RECEPTI

Omlet ala Odri Hepbern

omlet odri hepbern 01 

Ovaj recept sam pronašao u jednom napisu o gljvama, sa nekoliko drugih, takođe zanimljivih... Kada i gde je ovo objavljeno nisam suguran ali znam da je recept stariji od 30 godina i da je njegov autor Ivan Foht, poznati autor knjiga o gljivama. Nažalost, u svojim seljenjima izgubio sam te originalne članke ali sam ovaj recept dobro upamtio jer sam ga, uostalom, i sam veoma često spremao. U originalnom receptu su dati tartufi ali ne treba preterivati; uz ovaj omlet sasvim dobro ide i gljiva crna truba, koju, uzgred rečeno, zovu i sirotinjskim tartufom.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice

  • 150 g sveže crne trube (u originalnom receptu 50 g tartufa)

  • 6 jaja

  • maslac
  • so i biber i

  • muskatni orah.

Priprema

Očišćene gljive oprati i dinstati na maslacu. Začiniti solju, biberom i muskatnim orahom. Jaja ulupati i preliti preko gljiva, a mogu se i uviti u palačinku od jaja. Dobre su obe varijante.

Zapeći sa obe strane.

Serviranje

Uz omlet servirati zelenu salatu ili paradajz. 

Uz ovaj specijalitet preporučujem šardone ili neko mirisavo belo vino.

…..

Natura Online (24.8.2016)