petak, april 23, 2021

GLJIVARSKI RECEPTI

Skandinavska musaka sa gljivama

skandinavska musaka sa gljivama

Uz ovo jelo, koje se veoma lako sprema, preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• dve konzerve tunjevine 

• struk praziluka 

• 30 g suvih gljiva 

• 4 krompira 

• 200 ml pavlake

• 200 ml mleka 

• 2 jaja 

• 50 ml maslinovog ulja 

• so i biber.

Priprema:

Suve gljive namakati u mleku jedan do dva sata. Obariti krompir i naseći ga na kolutove. Na polovini maslinovog ulja prodinstati praziluk uz dodatak soli i bibera. Ocediti gljive i dodati ih u praziluk, pa dodati tunjevinu.

Vatrostalni sud nauljiti i staviti u njega jedan sloj krompira. Preko krompira staviti dinstanu ribu pa drugi sloj krompira. Umutiti mleko od suvih gljiva sa pavlakom i jajima, pa naliti preko musake. 

Peći 30 minuta na 180C.  

Uz ovo jelo preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu.

......

Natura Online (4.4.2021)