GLJIVARSKI RECEPTI
Skandinavska musaka sa gljivama
Uz ovo jelo, koje se veoma lako sprema, preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu...
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• dve konzerve tunjevine
• struk praziluka
• 30 g suvih gljiva
• 4 krompira
• 200 ml pavlake
• 200 ml mleka
• 2 jaja
• 50 ml maslinovog ulja
• so i biber.
Priprema:
Suve gljive namakati u mleku jedan do dva sata. Obariti krompir i naseći ga na kolutove. Na polovini maslinovog ulja prodinstati praziluk uz dodatak soli i bibera. Ocediti gljive i dodati ih u praziluk, pa dodati tunjevinu.
Vatrostalni sud nauljiti i staviti u njega jedan sloj krompira. Preko krompira staviti dinstanu ribu pa drugi sloj krompira. Umutiti mleko od suvih gljiva sa pavlakom i jajima, pa naliti preko musake.
Peći 30 minuta na 180○C.
Uz ovo jelo preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu.
......
Natura Online (4.4.2021)