ponedeljak, jul 04, 2022

 

SKUP U VALJEVU POVODOM 12 GODINA POSTOJANJA AGROPRESS-A

Impresivni rezultati ratara rekordera – veliki pehar Agropress-a otišao u Medveđu

AgropressValjevo 01 

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, organizovalo je 2. novembra svečanost povodom 12 godina postojanja i tom prilikom je dodelilo nagrade za novinare i ratare rekordere u 2016. godini. Na skupu je učestvovalo oko 150 najznačajnijih predstavnika udruženja poljoprivrednika, predstavnika kompanija, udruženja i novinara.

Piše Svetlana Kovačević (Agrobiznis magazin)

Ovaj skup podržali su JTI, SUPERIOR, PKB Agroekonomik, Europrom Valjevo, KWS i restoran "Kuća" iz Valjeva. Učesnici skupa uživali su u tradicionalnim specijalitetima poput duvan čvaraka, mladog sira i kajmaka, i drugih đakonija iz valjevskog kraja. Na skupu su nastupali učenici valjevske muzičke škole koji su izveli nekoliko numera iz kosovskog ciklusa, a čast da otvori skup, pripala je mladom frulašu Marku iz sela Lelić kod Valjeva.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić izjavio je da se Valjevo trudi da povrati imidž poljoprivrednog grada i da poljoprivrednicima objasni koliko je važno da osuguraju svoje poslovanje. Valjevo je kao grad dužan, rekao je Jeremić, da svojim građanima kroz subvencije pomogne i obezbedi im da njihova proizvodnja bude sigurnija, jer to i jeste, kako kaže, njihov najveći problem, odnosno strah da "nešto može da se desi".

Predsednik Agropress-a Goran Đaković zahvalio se svima koji su došli, posebno Valjevu, kao gradu domaćinu i tom prilikom istakao da je Udruženje imalo više od 50 radionica sa više od 2.000 učesnika od čega su više od polovine bile žene sa sela i da je Agropress, takođe, organizovao i 30 radionica za strane i domaće novinara. On podsetio da je Udruženje aktivno u Međunarodnoj organizaciji novinara koji prate poljoprivredu – a njihov predstavnik predsedava komitetom za komunikacije.

Đaković je nagalasio da postoji ozbiljan trend povećanja korišćenja online medija i da je sajt AGROPRESS-a jedan od nekoliko stotina, a nekada smo bili među početnicima – inovatorima. Omiljena teme posetilaca su ovčarstvo i pčelarstvo. I dalje smo među najposećenijima što nam je posebno drago, istakao je Goran Đaković.

Treći put za redom izabran je ratar rekorder.

Ovogodišnji apsolutni rekorder u proizvodnji kukuruza i suncokreta je Radiša Radisavljević iz sela Medveđa kod Despotovca. On je ove godine je proizveo je 5.425 kg/ha suncokreta, odnosno 15.678 kg/ha kukuruza.

Rekorder u proizvodnji soje je Sava Kompalić iz Deronja, a Gazdinstvo Margan iz Crepaje kod Pančeva, pobednik je u proizvodnji šećerne repe.

Milorad Vujević iz sela Amajlije kod Bijeljine imao je prinos pšenice sorte euklid 9.300 kg, a prinos bi bio veći za 20 odsto da nije bilo šteta od grada kako je i potvrdila komisija iz osiguravajuće kuće.

Milovan Gajić najbolji je proizvođač  u kolubarskom okrugu. On obrađuje 30 hektara zemlje i ima i mini farmu krava.

Kompanija Dunav osiguranje je dobila priznanje za zajednički rad na projektu "Žene u agrobiznisu" koji je, kako je rečeno na dodeli priznanja, ostvario veliki uspeh širom Srbije. Ta kompanija će, najavila je Jugoslava Smiljković Stojanović, iz Dunav osiguranja, nastaviti da obilazi sve krajeve širom Srbije i afirmiše preduzetništvo i sigurnu proizvodnju u poljoprivredi.

Za regionalnog menadžera u agrobiznisu proglašen je Saša Urošević, generalni direktor Žitoprodukta iz Banjaluke. On je tom prilikom istakao da je Žitoprodukt stara firma osnovana još 1946. godine. Ove godine imaju izvoz u Tursku vredan tri miliona evra, a sledeće godine će biti još bolje, najavio je Urošević i naglasaio da je za uspeh presudno da se prepozna kvalitet a za koji je kompanija, koju on vodi, i dobila brojne nagrade.

Nagradu za doprinos razvoju obrazovanja u poljoprivredi dobila je Poljoprivredna škola u Valjevu. Milan Gajić, direktor ove škole, istako je da je škola osnovana 1898. godine, sa ciljem da unapredi poljoprivredu valjevskog kraja. Svojom organizacijom i kadrovskim potencijalom oni daju adekvatan doprinos valjevskom kraju.

Godišnje nagrade AGROPRESS-a za novinarski rad dobili su Dejan Davidović, urednik u TV Vujić Valjevo i Danica Milutinov, urednica emisije Lenija Novosadske televizije. Njih dvoje su dobili progodne poklone komanije JTI, a nagarđeni rekorderi su dobili seme od SUPERIOR-a, KWS-a i PKB AGROEKONOMIK-a. Svi nagrađeni dobili su i godišnju pretplatu na AGROBIZNIS magazin.

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj oživljavanje i unapređenje života na selu u Srbiji. Od 2006. godine AGROPRESS je članica Međunarodne federacije novinara IFAJ. Sajt ove organizacije jedan je od najposećenijih kada je u pitanju poljoprivreda i mesečno ima više od 400.000 posetilaca.

Više na sajtu Agropress-a i u novom broju Agrobiznis magazina koji izlazi 15. novembra.

…..

Natura Online (3.11.2016)