RECEPTI SA GLJIVAMA

Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva

Evo jednog zimskog iznenađenja. Ova čorba liči i na riblju čorbu i na čorbu od gljiva, ali ni na jednu previše, već pomalo na obe...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • dve glave šarana (da budu od šarana koji su imali oko 3 kg) ili zameniti drugom kombinacijom za riblju čorbu
  • 200 g smrznutih gljiva
  • 3 šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • 50 g praziluka
  • 4 čena belog luka
  • 50 g celera
  • 50 g paškanata
  • maslinovo ulje (10 g)
  • 20 g margarina
  • so i biber
  • začin od sušenog povrća
  • lovorov list (3 kom) i
  • aleva paprika.

Priprema:

U lonac staviti glave, dve šargarepe, praziluk, glavicu crnog luka i 3 lovorova lista, malo posoliti i kuvati oko sat i po. Izvaditi kuvane glave i povrće, povrće ispasirati, a sa glava skinuti meso.

U lunac u kome ćemo gotoviti čorbu sipati maslinovo ulje i margarin, dodati sitno seckan ostatak luka, narendanu šargarepu, celer i paškanat, dodati malo soli i bibera i dinstati dok povrće ne omekša.

Dodati gljive (zamrznute, kao što je ranije napomenuto nije ih potrebno odmrzavati) i nastaviti dinstanje dok se gljive ne istope. Začiniti alevom paprikom, pa zatim dodati supu, pasirano povrće i meso skinuto sa glava.

Kuvati još 15 do 20 minuta i na samom kraju dodati sitno seckani beli luk, te začiniti začinom od sušenog povrća.

Interesantno – ova čorba može biti i ceo dijetalni obrok uz salatu od kiselog kupusa. 

Natura Online (7.2.2013)