nedelja, septembar 24, 2017

 

NEOBIČNO VOĆE I POVRĆE

Arguta - goli kivi

(Actinidia arguta)

kivi-actinidia-arguta

Goli kivi je posebna vrsta kivija koja ima sitne plodove (15-20 grama), bez sitnih dlačica na plodu. Veoma je otporan na zimske mrazeve. Za razliku od kineskog kivija, koji se pretežno gaji u toplijim krajevima jer izdrži temperaturu oko -14, goli kivi izdrži mraz i do -30 stepeni Celzijusovih...

Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije

 

IZ RIZNICE PRIRODE

"Naši" - japanska kruška

nashi-japanska-kruska

Naši (NASHI) je japanski naziv za krušku Pyrus serotina, poznatu u svetu kao "japanska kruška" ili "kruška-jabuka". Razlog za ovakva imena je izgled plodova koji liče na jabuke kožare...

Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije

 

SAMO INFORMATIVNO

Kako treba jesti voće?

voce1

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. Ali, to nije tako. Važno je i znati kako i kada se jede voće. Najpre, to znači da voće ne treba jesti posle obroka već - na prazan stomak.

Pripremila Buba Radulov-Dačić

 

VOĆE

Stalnorađajuće jagode

nase-jagode

Remontantne (stalno­rađajuće, mese­čarke) sorte jagoda značajne su za voćare amatere i zа gajenje na okućnici jer rađaju od maja do prvih jesenjih mraze­va

Piše Mile Stojilović, biolog

 

VOĆARSTVO

Hibridne kupine i maline

Kada je davne 1881. godine sudija Dž. T. Logan iz Kalifornije posejao seme lokalne forme kupine zvane "odžinbofa" u blizini "antver­penske" maline sigurno nije ni sanjao šta će uskoro dobiti...

Piše Mile Stojilović, biolog iz Burovca

 

VOĆE NAŠIH KRAJEVA

Breskva i kajsija

breskva 

Breskva je poreklom iz Kine i pominje se još 4.000 do 2.000 godina pre Hrista, ali i u našim krajevima je od davnina gajena po vinogradima. S druge strane, kultura kajsije počinje, prema nađenim fosilnim ostacima koštica, još pre 6.000 do 5.000 godina pre Hrista u Freganskoj dolini. Koliko je poznato Aleksandar Makedonski je prenosi iz Azije u Evropu, a u naše krajeve verovatno je doneta preko Grčke ili starog Rima...

Pripremio Toma Živkov

 

NEOBIČNE LUBENICE, DINJE I BUNDEVE

Jeste li znali...

...da su selekcijom stvorene sorte zimskih lubenica koje se dugo mogu čuvati na suvim i hladnim mestima do aprila (od tri do pet stepeni Celzijusovih). Poznata je američka sorta koja oblikom i bojom plodova podseća na čuvenu hibridnu lubenicu "kraljica slasti", ali za razliku od nje ima čvrsto žuto meso, sa manje šećera i krupnijim semenkama.

Piše Mile Stojilović, biolog

 

SUPTROPSKO VOĆE

Kineska aktinidija - kivi

(Actinidia cinesis)

 

kiwi 

Aktinidija (Actinidia cinesis) je puzavica poreklom iz Kine, mada se najviše gaji na Novom Zelendu gde se plodovi te voćke nazivaju "KIVI". Zbog biohemijskog sastava ploda u svetu je nazivaju "plod zdravlja", a nekada su je, zbog visoke cene, zvali i - "carsko voće"...

Piše Mile Stojilović, biolog  

page counter