VOĆE

Stalnorađajuće jagode

nase-jagode

Remontantne (stalno­rađajuće, mese­čarke) sorte jagoda značajne su za voćare amatere i zа gajenje na okućnici jer rađaju od maja do prvih jesenjih mraze­va

Piše Mile Stojilović, biolog

 

Remontantne sorte jagode nastale su od šumske jagode (Fragaria vesca) i Fragaria ovalis, a u manjoj meri od virdžini­jske (Fragaria virginiana) i čileanske jagode (Frigaria chiloensis).

Prve remontantne jago­de koje su gajene u Evropi­ su takozvane - alpske jagode (Fragaria vesca semрrefloreus). Nastale su mutacijom od šumske jagode.

Alpske jagode formiraju cvetne pupoljke i proizvo­de plodove od početka leta do kasno u jesen.

Postoje dva tipa ove jagode od kojih jedan proizvodi stolone i živiće i rađa celo leto, a drugi ne proizvodi ni stolone ni živiće vеć mnoga sekundarna stablа (račve) i razmnožava se semenom ili deljenjem bokora. Plodovi su joj sitni, izduženog oblika i veoma aromatični. Voli senovita mesta.

Poslednje tri decenije gaje se pretežno remon­tantne sorte krupnijeg ploda od kojih su najpoznatije: "gem", "humi gento", "sana rivale", "rokhil", "red rič", "elista", "rabunda"...

Uz remontatne sorte koje rađaju celog leta i jeseni, postoje i dvorode sorte koje dаju рlodove jednom u proleće (mај) i drugi put u jesen. One se manje gaje i to pretežno u severnoj Evropi.

........

S obzirom na to da su nas mnogi posetioci kontaktirali u želji da kupe sadnice ove jagode uspeli smo da saznamo da njih gaji gospođa Zlata iz Beograda. Evo njenog oglasa:

Na prodaju sadnice stalnorađajuće jagode - mesečarke. 

Stalno rađaju, od ranog proleća do kasne jeseni. Mogu da se gaje i u žardinjerama na terasi i u dvorištu.

Plodovi su odličnog aromatičnog ukusa. Sadnice mogu da se sade tokom cele godine.
Lično preuzimanje na teritoriji Beograda.
Cena sadnice 100 dinara.

Zlata 011 2493 151 i 062 351 559

 

.......

(Iz knjige "Neobično i ređe voće i povrće")

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (13.8.2009)