ponedeljak, maj 23, 2022

 

ZBOG SVE BROJNIJIH ERUPCIJA SUNČEVE PLAZME

Magnetne oluje prete Zemlji

zemlja-i-sunce

Magnetna bura koja je počela na Zemlji 28. maja ujutru, kada je indeks geomagnetnog poremećaja bio jedan stepen iznad minimalnog, okončana je posle devet sati, saopštili su naučnici iz Centra za prognoziranje kosmičkog vremena Nacionalne uprave za okeanska i atmosferska istraživanja u SAD (NOAA). Međutim, naučnici još uvek nisu ozbiljno povezali solarne oluje sa prirodnim kataklizmama, iako je snažna magnetna bura pogodila našu planetu samo 10 sati pre nedavnog razornog zemljotresa u Japanu.

Piše J. Stojković

 

SEIZMIČKE AKTIVNOSTI NA BALKANU

Srbiji preti serija zemljotresa

zemljotres-foto-reuter

Česti zemljotresi na Balkanu tokom poslednjih meseci posledica su pojačane seizmičke aktivnosti u toj oblasti, pa se u narednih 10 godina jači potresi mogu očekivati u južnom i centralnom delu Srbije - izjavila je juče Slavica Radovanović, direktor Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ).

Izvor 24 sata

 

METEOROLOGIJA

U službi opstanka čovečanstva

tornado-precen-munjama

Vreme, klima i vode su, kao što je poznato, osnovni prirodni resursi od kojih zavise bezbednost i blagostanje ljudi na zemlji. Biranjem najpovoljnijih uslova za setvu, gradnju najrazličitijih objekata, određivanje energetskih potreba za grejanjem i hlađenjem, kontrola vazduha i voda, bezbedni putevi za vazdušni, pomorski i kopneni saobraćaj, dizajn i lokacija turističkih i rekreativnih objekata - samo su neki od mnogih primera ekonomskih odluka koje se donose na osnovu procene stanja vremena, klime i voda.

Piše Dušan Marinović, urednik

 

METEOROLOGIJA

Ekonomska korist

meteoroloska-karta

Jedna nezavisna anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da vremenske prognoze uštede toj zemlji gotovo jednu milijardu funti sterlinga godišnje. Meteo služba te zemlje je ozvaničila rezultate izveštaja da "ako bi se zanemarilo vreme, godišnja šteta bi bila veća nego bruto nacionalni dohodak većine zemalja trećeg sveta".

Piše Lisa Šlajn

 

EKOLOŠKI PODSETNIK

Što mi zemlji - to i ona nama

zemlja_vetrovi

Kao posledica termonuklearnih pojava na Suncu dolazi do pretvaranja vodonika u helijum i emitovanja toplotne energije i svetlosti u svim pravcima. Deo te energije i svetlosti koji ide ka Zemlji dolazi i do ozonskog sloja u stratosferi gde biva delom upijen, dok drugi deo dostiže do troposfere. Međutim, narušavanje sastava ozonskog sloja i troposfere, kao pravih regulatora i filtera toplote na Zemlji, dovodi do poremećaja dotoka sunčeve svetlosti i toplote na Zemlji. Bilo da sunčava svetlost dolazi u većoj količini od normalne (ili očekivane) zbog tzv. rupa u ozonskom sloju, koji je već sada oštećen (kao posledica nuklearnih eksperimenata i hemijskih razlaganja posredstvom freona ili u manjim količinama, zbog preterane gustine vazdušnog sloja zbog velike količine dimnih gasova, čađi i prašina), sasvim je opravdano govoriti o velikoj opasnosti po život na Zemlji. Dakle, šta nam se zbog toga može dogoditi?

Pripremio Dušan Marinović, urednik