sreda, januar 29, 2020

 

PROMOCIЈA NOVE KNJIGE O PTICAMA SRBIЈE

Ptice Srbiјe: Kritički spisak vrsta

Ptice Srbije kriticki spisak vrsta

U Etnografskom muzeјu u Beogradu, ustanovi od nacionalnog značaјa, u petak, 25. decembra 2015. u 18 sati, ovu zanimljivu knjigu predstaviće redovni član Srpske akademiјe nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Stevanović i naučni savetnik dr Miroslav Demaјo, a učestvuјu i pomoćnik direktora Pokraјinskog zavoda za zaštitu prirode mr Nikola Stoјnić, načelnik Odeljenja za promociјu, edukaciјu i odnose sa јavnošću mr Oliver Foјkar, kao i autori Marko Šćiban, Draženko Raјković, Dimitriјe Radišić, Voislav Vasić i Uroš Pantović.

Piše dr Voislav Vasić

 

PESME KOJE ĆE VAM SIGURNO PRIVUĆI PAŽNJU

Muzički album Jasne Jovičević inspirisan pesmom ptica

omot-zvuk_ptica

Muzički album "Zvuk ptica" Jasne Jovićević je finiš istoimenog ekološko-angažovanog projekta mlade autorke, odnosno javne kampanje koju je ona, sa grupom istomišljenika, pokrenula pre gotovo godinu dana s jedinstvenim ciljem da se - konačno zaštite ptice Srbije. Poslušajte obavezno online ovaj nesvakidašnji muzički album klikom na gornju sliku omota albuma ili na donjoj adresi... ali tek pošto pročitate tekst koji sledi niže.

Piše Dušan Marinović, urednik

 

PEDESET NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SRBIJI

Ujedinjeni u koaliciji za zaštitu ptica

konsultativni-sastanak-nvo

Sve nas je više, bolje smo organizovani i imamo podršku stručnih institucija Srbije. Nećemo odustati od zaštite najznačajnijih prirodnih resursa naše države. Ovo je bitka za očuvanje biodiverziteta Srbije. Poruka nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Filozofija lova i briga o prirodnim dobrima Srbije mora da se menja - poručuju iz fronta za zaštitu ptica koji već sada broji 50 NVO.

Piše Jasna Jovićević, 
vođa projekta "Zvuk ptica"

 

23 NEVLADINE ORGANIZACIJE PODRŽALE DO SADA "PALIĆKU INICIJATIVU"

Ujedinjeni u zaštiti ptica i biodiverziteta Srbije

grlica-streptopelia-turtur 

Ovoj inicijativi se do sada pridružilo više od dvadeset nevladinih organizacija koje zajednički žele da ukažu na problem narušavanja biodiverziteta Srbije. Šta im je prioritetni cilj? Žele trajnu obustavu lova na grlice (Streptopelia turtur) i prepelice (Coturnix coturnix) u Srbiji jer, kako je utvrđeno, broj ovih ptica veoma je opao na teritoriji naše zemlje. Šta se dalje planira?

Piše Jasna Jovićević, 
vođa projekta "Zvuk ptica"

 

NOVE NEVLADINE INICIJATIVE U SRBIJI

Tražimo pravdu za ptice

Prepelica (Coturnix coturnix)

Palićka inicijativa objedinila je nevladin i vladin sektor u zahtevu za trajnu obustavu lova na grlice i prepelice. Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za šume odbija međutim da primeni i sprovede zakone Republike Srbije, čuvajući interese malobrojne grupe ljudi, a na štetu države i građana. 

Piše Jasna Jovićević, vođa projekta "Zvuk ptica"

 

PLATYCERCUS EXIMIUS

Rozela papagaj

Rozela-papagaj (Platycercus eximius)

Iako je rozela prvobitno nastanjivala samo savane, danas se može videti i u parkovima velikih gradova i na poljoprivrednim gazdinstvima. Ova vrsta papagaja se nešto teže pripitomljava jer dugo ostaje nepoverljiva prema ljudima. Međutim, strpljivijim radom mogu se postići izvanredni rezultati pošto je reč o vrlo inteligentnoj ptici. Iako vlada mišljenje da ovi papagaji ne mogu da nauče da govore, ovde to moramo da osporimo jer nam je poznat konkretan primer rozele koja vrlo uspešno - sklapa čitave rečenice.

Piše Dejan Stanisavljević