Umesto impresuma

Logo revije Natura

REVIJA (BERZA) NATURA izlazila je od aprila 1996. do marta 2001. godine u Beogradu. Prvobitno zamišljena kao oglasnik namenjen ljubiteljima prirode i hobistima, već posle nekoliko brojeva počela je da poprima obrise revije da bi, sa sve većom popularnošću kod čitalaca tadašnje Jugoslavije, pa i šire, postalo jedno od boljih štiva, ne samo kinoloških, koje je u to vreme izlazilo na ovim prostorima. Osim informativne, edukativne, zabavne i istraživačke misije koju je imala, NATURA je bila i polemična revija u kojoj su se mogla pročitati različita mišljenja o istoj temi. U tom smislu, po mnogima, ostala je vredna pamćenja.

NAŽALOST, AGRESIJA NA JUGOSLAVIJU 1999. GODINE imala je teške posledice na ovo privatno i, u suštini, nekomercijalno izdanje. Vihor rata i propast DIS banke, u kojoj je Revija imala svoj račun (i novac!), obejktivno su onemogućili dalje izlaženje NATURE. Redakcija je, doduše, smogla finansijske snage da izda još dva broja, ali je, u suštini, to bila najava prestanka njenog izlaženja u štampanom obliku.

CD "NATURA - SVI BROJEVI" koji smo svojevremeno izdali, predstavljao je pokušaj da se sačuva od zaborava, u elektronskom obliku, sve ono što se našlo između korica 23 broja revije NATURA i prva dva izašla broja NO Magazina.  Ali, izdavanje pomenutog kompakt diska i ponovno prelistavanje i čitanje zanimljivih stranica Revije, bilo je i za nas same, nova iskra koja je u nama pokrenula ideju da bi, možda, bilo dobro ponovo pokrenuti izlaženje tog vrednog, objektivnog i zanimljivog časopisa.

POSLE NEKOLIKO MESECI razmišljanja da li se vredi ponovo upuštati u "avanturu" izdavanja štampane publikacije, doneli smo odluku i, krajem 2008. konačno - kocka je bačena! Umesto štampanog odlučili smo se za elektronsko izdanje koje je, evo, pred vama. Samim tim, pružili smo mogućnost i drugima, koji nisu zaboravili srpski jezik (ili sve njegove varijante!), a daleko su samo fizički od nas, da svakodnevno, kao kada kupuju neku od štampanih dnevnih novina, vide i pročitaju šta to ima novo u zanimljivom u čarobnom svetu PRIRODE.

UREĐIVAČKI KONCEPT NATURE ostao je manje-više isti, s tom razlikom što smo sada, zahvaljujući blagodetima online izdavaštva, u prilici da i po nekoliko puta u toku dana, ažuriramo sadržaj Magazina i stalno mu dodajemo nove priloge, članke, sadržaje, fotografije... Uz to, prvobitnu varijantu NATURE sada smo obogatili novim rubrikama i temama, dodatnim i vrlo zanimljivim i korisnim sadržajem, a s obzirom na to da je reč o dinamičnom i interaktivnom portalu, sasvim je za očekivati da će mnogi od vas postati naši stalni saradnici, dopisnici, novinari, fotoreporteri...

KONCEPT OTVORENE SARADNJE u našem online magazinu, kao što je to bio slučaj i u štampanom izdanju, ostaje na snazi. Zato vas pozivamo da svojim originalnim i autorskim digitalnim prilozima (tekst i fotografija) učinite da ovaj portal bude još objektivniji, zanimljiviji, informativniji, edukativniji... Pa, izvolite!

dule_3

OSNIVAČ I IZDAVAČ štampanog izdanja revije NATURA bila je Marketing agencija NATURA PRESS iz Beograda.

DIREKTOR I GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK: Dušan Marinović, dipl. pol

ZA NATURU SU PISALI, RADILI I POMAGALI NAM:

Jedna od retkoh fotografija redakcije i saradnika revije NATURA, 1997. godina

Dušan Marinović, Branko Kopunović, Ivan Lukić, Vesna Marković, dr vet. med Gruja Pavlović, Srđan Udovički, Denis Marinović, Srđan Milošević, Zoran Kosanović, Vasilije Latinkić, Milan Medić, Vladan Drobnjak, prof. Zoran Milić, Mihajlo Stanković, Stojan Đorđević, Tatjana Popović, Nenand Milojević, Ana Milenković, Šandor Berček, Milorad Mića Obradović, Aleksandar Tucaković, Katarina Lakičević, Dejan Vasiliev Rene’, Marija Ružanović, Igor Dobovšek, Ljubomir Stokić, Dragan Tomović dipl. vet, Branislav Vasiljević, Andrej-Anči Tošić, Željko Šeatović, Saša Vurzberg, Žika Antić, Bratislav Milošević, Rade Vesić, Gordan Đorđević, Georgi Rangelov, prof. Milan Mihajlov, mr Branko Dragić, Jelisave Danilović, Milen Čuljić, Slavimir Milenković, Jovanka Riljić, Mirjana Branković, Vesna Đurković dipl. vet, Đurđe Radojević, Zvonko Šerc, Jelena Vasić, Mile Stojilović, Milan Parlić, Ivana Grozdanić, Tomislav Živkov, Nada Petrović, Mirjana Krbačević, Zoran Jejinić, Milan Timotić, Stevan Filipović-Žuća dipl. vet, Đorđe Kazančev, Šandor Gera, Slobodan Jović Eti, Obrad Đokić, ing. Milan Đoković, Aleksandar Gagić, Jasna Đaletić, Tijana Branovački, Slobodan Mulić, Slobodanka Juhas, Branislav Vasiljević, Branislav Mrazovac, Bratislav Milošević, Ramona Joanovič, Ana Porobić, Tamara Milenković-Kerković, Milan Kerković, Igor Vuletić, Jovica Zakonović, Predrag Ilić, Vlada Fidler, Dragan Mandić, Snežana Radivojević, Dejan Stanisavljević, Bojan Milojević, Aleksandar Maksimović, dr Radiša Ružić, Nenad Davidović, Milan Danilović, Željko Mutavdžić, Zoran Stošić, Zoran Ćurčić, Nenad Vučković, Živorad Kostić, dipl. vet, Vladica Ilić, Miroslav Lukić, Marija Vuksanović, Zoran Kelečević, Zorica Salijević...

KOMPJUTERSKA OBRADA TEKSTA I PRELOM rađeni su u Redakciji.

REVIJA NATURA bila je zavedena u Registar sredstava javnog informisanja koji se vodio u Ministarstvu za informacije Republike Srbije pod rednim brojem 2124 od 15. marta 1996.g.

REŠENJEM Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije br. 413-00-00384/2000-01, od 12.10.2000 g. revija NATURA je kategorisana kao publikacija od posebnog interesa za nauku na koju se ne plaća opšti porez na promet proizvoda.

NATURU ONLINE DANAS PRAVI, TAKOĐE - GRUPA ENTUZIJASTA.

Dusan Marinovic dec 2019

Glavni i odgovorni urednik Nature Online Dušan Marinović, dipl. pol

Tel: +381113099630

Mob/Viber: +38163254738

email: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Skype: dusan_marinovic

.......