ponedeljak, oktobar 26, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pasta fažoli 

(Testenina sa pasuljem)

pasta fazoli sa gljivama

Za naše pojmove pomalo neobičan recept; zapravo prvu verziju ovog jela probao sam davno u Dalmaciji, a ovo bi bila moje interpretacija jer sam u recept ubacio malo gljiva. Važna napomena: mnogo je ukusnije ako koristite skuvan čorbast pasulj "od juče", nego samo pasulj iz konzerve...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Mariniranje gljiva 

ABM 105 str 57 

Ukoliko imate sreće da naberete dovoljnu količinu čvrstih vrsta (razne mlečnice, mladi vrganji, jesenje žilavije vrste, kao i vrste koje rastu na drvetu), preporuka bi bila da jedan deo marinirate, odnosno ukiselite, kao što se kisele krastavci ili turšija... 

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI 

Čorba od praziluka i suvih gljiva

Corba od praziluka i suvih gljiva 01

Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Bukovače za studente (ili na američki način)

bukvaca i kukuruz 01

Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

ZDRAVO I STARINSKO SRPSKO JELO SA GLJIVAMA

Bungur

bungur staro srpsko jelo

U knjizi "Kuvar zdrave hrane naših baka i dedova", autora Jovana Maksimovića, našao sam recept za jelo "bungur". Autor navodi da je recept za to jelo zabeležio učitelj Jeremija Pavlović iz Kragujevačke Jasenice u svojoj zbirci narodnih umotvorina, pa dalje navodi da je to jelo prastaro (u odnosu na XIX vek) te da se smatra za slavsko i veoma izdašno (ovo poslednje mogu i sam da potvrdim). Originalni recept sam nešto izmenio, a verovatno ćete prepoznati koje su moje izmene, mada smatram i izvorni recept veoma dobrim posebno ako se uzme u obzir činjenica da je reč o vremenu kada većina današnjih namirnica nije bila poznata našem tadašnjem narodu. Takođe, u originalnom receptu koristi se pšenica a ja sam se opredelio za ječam, mada, sa stanovišta ukusa, nema bitnije razlike.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom

 suve gljive sa kiselim kupusom na testu

Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.