Gljivarski recepti
GLJIVARSKI RECEPTI
Mladi krompirići sa gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 465
GLJIVARSKI RECEPTI
Posne sarme
Evo jednog recepta kojim možemo da se sladimo dok postimo. Ovo su jedne od najukusnijih posnih sarmi koje sam probao, pa preporučujem da se proba...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 783
GLJIVARSKI RECEPTI
Šnicle od filea sa smrznutim gljivama
Ovo je recept za upotrebu gljiva koje su pre zamrzavanja udinstane, a prema preporuci u napisu o zamrzavanju gljiva...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 590
GLJIVARSKI RECEPTI
Kiseli kupus sa suvim gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovaj specijalitet preporučujem belo vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 637
GLJIVARSKI RECEPTI
Rižoto sa suvim tartufom
Ovaj recept mu dođe kao neko malo bahaćenja: sirotinjsko jelo na bogataški način...
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 662
GLJIVARSKI RECEPTI
Rujnica na krompiru
Evo jednog jednostavnog i vrlo ukusnog gljivarskog jela. Zapravo, nabrao sam mnogo lepe rujnice pa sam tragao za receptom kako da ih spremim (do sada sam ih obično kiselio i u teglama čuvao ili mešao sa drugim vrstama ili dinstane čuvao kao nadev za pitu). Međutim, nisam našao ni jedan recept koji tretira ovu vrstu gljiva samostalno, osim u jednoj ruskoj knjizi gde su predlagali sličan metod, ali za spremanje usoljenih rujnica (Rusi, inače, ovu vrstu obožavaju i zovu je rižik). Malo sam modifikovao osnovni recept i napravio jelo koje ovde predstavljam a čijim ukusom sam bio baš zadovoljan…
Priprema, piše i fotografiše Vlada Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 1411
GLJIVARSKI RECEPTI
Okroška
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 748
GLJIVARSKI RECEPTI
Uštipci od šumskog pileta
Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 859
GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 644
GLJIVARSKI RECEPTI
Pene sa gljivama na mleku
Ovo jelo je vrlo zgodno za spremanje jer se ne prljaju sudovi, bude brzo gotovo i nije uopšte loše! Evo šta nam je potrebno od namirnica i kako da spremimo pene sa gljivama na mleku…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 883
GLJIVARSKI RECEPTI
Gljivarski kiš
U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 686