ponedeljak, maj 23, 2022

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Okroška 

Okroska

Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pirog u sosu od suvih gljiva

 Pirog u sosu od suvih gljiva 01

Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pene sa gljivama na mleku

pene na mleku

Ovo jelo je vrlo zgodno za spremanje jer se ne prljaju sudovi, bude brzo gotovo i nije uopšte loše! Evo šta nam je potrebno od namirnica i kako da spremimo pene sa gljivama na mleku…

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljivarski kiš

gljivarski kis 2

U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Jagnjeća iznutrica sa suvom gljivom srndać

gljiva suvi srndac i iznutrice

Prvi put u receptu navodim suve srndaće kao prvi izvor mada bi ovo jelo sasvim dobro "funkcionisalo" i sa bilo kojom drugom suvom gljivom. Pirinač na slici nije baš sasvim običan ali recept mogu da dam i kasnije. U svakom slučaju, verujem da će vam se ovo jelo sa gljivama veoma dopasti… 

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Slatko sa gljivom babino uvce

slatko sa babinim uvcetom 01A 

Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing