GLJIVARSKI RECEPTI

Ajmokac sa crnom trubom

Ajmokac sa crnom trubom 01 

Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 500 g obarenog pilećeg belog mesa, 

• 1 litar kokošjeg bujona,  

• 30 g suve crne trube, 

• 2 dl mleka, 

• jedna šargarepa, 

• manja glavica crnog luka, 

• dve kašike brašna, 

• pet čenova belog luka (ko voli može i više), 

• kašika ulja, 

• začin od suvog povrća i

• so i biber i 

• začin od suvog povrća.

Priprema:

Namočiti suve gljive u mleku bar jedan sat pre pripreme. Sitno seckan crni luk i narendanu šargarepu dinstati, uz dodatak soli i bibera, na ulju. Kada luk omekša dodati brašno i propržiti ga. 

Posle pet minuta dodati gljive zajedno sa mlekom, naseckano obareno meso i bujon. Mešati da ne zagori. 

Nakon 15 minuta začiniti začinom i sitno seckanim belim lukom.

Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.

Prijatno!

Natura Online (24.4.2020)