subota, septembar 26, 2020

 

IZ MOG (LEVOG) UGLA

Kad je krava vrednija od čoveka

Priču sam, zapravo, prvo objavio na svom Fajsbuk profilu... A onda, kada sam je sutradan ponovo pročitao i video da su je ljudi poprilično "lajkovali", i meni samom se kao - dopala. Zašto? Pa, zato što je istinita... gorko istinita.

Piše Dušan Marinović

 

PREUZETO SA BLOGA "OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA"

Poslednje pismo risa srpskoj javnosti

Moja nova priča napisana je 9. februara 2017. Objavljena je na mom blogu, FB profilu i stranici "Opstanak zaštićenih vrsta"; sve zajedno već ima više od hiljadu pregleda. Tema je veoma važna i urgentna. Priča govori o risu u Srbiji, koji se svojim poslednjim pismom obraća srpskoj javnosti…

Piše Aleksandar Šaca Latovljević*

IZ MOG UGLA

Ajvar menadžer i diveloper proizvodnje kozjeg sira

ajvar sos menadzer

Kako se saznaje u krugovima bliskim Briselu, najtraženija i najperspektivnija buduća zanimanja u Srbiji biće ajvar & pinđur menadžer, diveloper proizvodnje kozjeg sira, master za organsku turšiju i keseli kupus i ručni IT motalac kablova. 

Piše Dušan Marinović

 

MIŠLJENJA

Srpska tragikomediјa: Kriv јe, iako niјe!

sud 

Piše Mirko D. Grubić, foto: e1.ru/news

Okrivljeni: Dobar dan!

Sudiјa: Vaše ime?

 

KRATKA FORMA

Aforizmi iz Smedereva

happy smiley emoticon 256x256 
 
Aforizmi pročitani 10. oktobra 2014. na 34. Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, u okviru manifestacije "Satir u senatu na zahtev glasača": 
 

Srbi su nebeski narod.

Ostali su bez zemlje.

 

Nije se vojska povukla sa Kosova,

nego napreduje prema Vojvodini.

 

Naši generali su izuzetak.

Oni ni posle bitke nisu pametni.

 

Mi čvrsto stojimo na braniku otadžbine.

Samo branik stalno pomeramo.

 

Komunisti u Srbiji ne mogu da se vrate na vlast.

Zato što nisu ni otišli.

 

 

SATIRIČNA PRIČA

Gerontološka Republika Stradiјa

Piše Dušan Marinović

nasi-penzioneri

- Poštovani penzineri. Naša Vlada, na iniciјativu Ministarstva za svetliјu budućnost, donela јe odluku da se naša država, јer niјe menjala naziv već nekoliko godina, od sutra zove GERONTOLOŠKA REPUBLIKA STRADIЈA - reče prvi čovek te male i siromašne zemlje na zapadu Kukulele poluostrva i nastavi:

- Poštovane maјke i očevi, babe i dede, prababe i pradedovi, čukunbabe i čukundedovi, svi naši partizani i četnici... Vašim minulim radom, zalaganjem i znanjem stvorili ste sve što danas imamo u našoј srećnoј i ponosnoј zemlji. Na tome smo vam veoma zahvalni. To što ste stvarali deceniјama, nažalost, nedavno smo morali da prodamo u bescenje da bismo mogli da vam i dalje isplaćuјemo penziјe, one koјe ste, znate i sami, u vreme samoupravljanja, sa ondašnjom velikom zemljom i penzionim fondom, sami oglodali do koske...