JESTE LI SE VEĆ PITALI

Imaju li i psi dušu?

lutalica01

Promakne nam tako i tužna i ružna slika - osakaćeni pas koji vuče povređenu nogu i otežano skakuće u potrazi za hranom. No, i pored toga u njegovim tužnim očima nema zlobe, nema mržnje...  Samo lagano i umorno maše repom, gledajući ljude u oči...

Piše Dragan Malešević

Zima je ovladala gradom i okolinom. Dani, a naročito jutra, hladni, mraz štipa. Oblačimo se toplije i žurimo da svoje obaveze što pre obavimo.

Promakne nam tako i tužna i ružna slika - osakaćeni pas koji vuče povređenu nogu i otežano skakuće u potrazi za hranom i brigom svojih vernih prijatelja ljudi. A upravo su ga ljudi učinili takvim - osakatili ga. No, i pored toga u njegovim tužnim očima nema zlobe, nema mržnje... Samo lagano i umorno maše repom, gledajući ljude u oči. Ako i neko podvikne na njega, sagnuće glavu i nekako snuždeno se pomeriti malo dalje, neće režati, neće lajati, neće psovati. Ne otežavajte mu tad, ionako teške trenutke njegovog psećeg života. Setite se svog ljubimca kod kuće, oni su istog roda i oni imaju dušu. Ako im ne možete pokloniti ni malo pažnje i topline, ne upućujte im ni ružnu reč.

Gledao sam tog psa, neodređene rase, sa povređenom zadnjom nogom, kojoj je nedostajao stajni deo, kako se igra sa drugim pokušavajući da ga prati u jurenju promrzlim travnjakom, vukući povređenu nogu.

Nije uspeo.

Skakuće i on, usporeno i teško, više pogledom prateći njegov veseli trk i deli radost igre dva psa.

Teško je i zamisliti takvu sliku, a kamoli je i odgledati.

Pitam se: kako je taj pas, a kasnije sam ih video još nekoliko, postao invalid? Ko je mogao tako nešto da mu priredi? Sudbina? Ili namera nehumanog čoveka?

Neću da zamišljam i pretpostavljam, ali hoću da kažem tim nehumanim ljudima da na savesti imaju ne samo osakaćene životinje već i njihove duše. Ako je reč o neosetljivim ljudima , kojima ti psi ne znače ništa, onda - nemam reči. Samo ću se, u ime tih i takvih ljudi, izviniti svim osakaćenim i povređenim psima.

Jer, samo to i mogu...

(EM Radio Knjaževac - emisija "Zov prirode", 17.12.1996)

Natura broj 13 (april-maj 1997)

Natura Online (19.9.2011)