nedelja, avgust 19, 2018

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 86: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Opšti opis gljiva 

ABM 86 str 55

Od ovog broja Agrobiznis magazin pokreće novu rubriku. Najpre ćemo govoriti o opštim ali ništa manje važnim stvarima kada je reč o našim gljivama: njihovoj građi, šeširu, cevčicama, porama, listićima, raznim oblicima, bojama, kožicama, dršci, prstenovima, manžetnama, ostacima ovoja, bazi drške, sporama, strukturi mesa gljiva, promenljivosti njihovih boja, ali i o njihovim mirisima, ukusima… Zatim ćemo govoriti o tome kako prepoznati i razlikovati opasne i otrovne gljive od onih jestivih i veoma ukusnih (pa i lekovitih)… Ovih drugih je, videćete, ipak, mnogo više u prirodi i od njih se mogu spremiti pravi gastronomski specijaliteti.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing, Agrobiznis magazin broj 86, april 2018, strana 55

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bela pupavka

(Amanita verna)

gljive bela pupavka 01

Uvod za ovu OTROVNU vrstu mogao sam da prepišem iz svog članka o zelenoj pupavci ali nisam. Zapravo, verujem da je ova vrsta zaslužnija za ozloglašenost roda povojnjača (amanita) jer bela pupavka još više podseća na šamipinjone, pa je, verovatno, zaslužna za veći broj opasnih trovanja nego njena zelena (zelenkasta) sestra.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Grmača

(Armillaria Tabescens)

gljiva grmaca 01 

Ovo je, po meni, izuzetno interesantna vrsta. Odličnog je ukusa, upotrebljiva na različite načine i bez rizika zamene sa lošim vrstama. A ako se uzme u obzir način rasta grmače i supstrat na kome raste onda je ova gljiva još interesantnija.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu PREPLATA. 

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Slezovac

(Gyroporus Cyanescens)

gljiva slezovac 01A 

Slezovac je jestiva, ukusna ali ne i previše česta gljiva naših krajeva. Pronaći je, ubrati i slikati predstavlja mali gljivarski podvig, što bi novinari rekli - ekskluzivu. Natura Online zato ima tu privilegiju da vam upravo sada i premijerno predstavi ovu retku i ukusnu gljivu...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Smeđa kraljevka

(Boletus Appendiculatus)

gljiva smedja kraljevka 01 

Retka vrsta koju sam samo nekih godina nalazio pri čemu nikad osobito masovno, tek po komad-dva. Po kvalitetu je ravnopravna svojoj crvenoj imenjakinji (i bliskoj srodnici) ali kako je retka trebalo bi je ostaviti tim pre što u sezonama kada ona plodi i ostale rađaju veoma obilno.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Gorki vrganj

(Boletus radicans)

gljiva beli gorcak 01

Još jedan od vrganja koji se zaobilazi ali ovog puta - sa punim pravom. Pojedini primerci (verovatno je reč o varijetetima) ove vrste su veoma gorki, a i oni koji su manje gorki dovoljno su nejestivi da se njima nećete otrovati, mada neki autori ovu vrstu smatraju otrovnom. Ubeđen sam da se sa ovom vrstom nećete otrovati, jedino vam može upropastiti jelo ukoliko je greškom uberete i pomešate sa drugim vrstama. Ipak, Gorki vrganj vredi ovom prilikom dobro upoznati…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing