subota, januar 19, 2019

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Tvrda krompirača

(Scleroderma boavista)

gljiva tvrda krompiraca 01 

Gljiva koja veoma podseća na puhare. Ne spada u previše česte gljive, ali se može ponekad naći u našim šumama, a zbog sitnog rasta lako ju je prevideti, posebno i zato što u isto vreme rastu mnogo zanimljivije vrste.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Veliki žbun

(Meripilus giganteus)

gljiva veliki zbun 01 copy 

Jedna potencijalno lekovita ali, sa te strane, nedovoljno izučena gljiva. O lekovitosti postoji samo jedan napis nedovoljan da bi se sa sigurnošću tvrdilo da je tako. No, uzimajući u obzir mesto rasta i metabolizam, potencijalno bi i gljiva veliki žbun trebalo da bude lekovita.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 89: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili jajčara

ABM 89 str 57 

Blagva ili jajčara (Amanita cesarea) je najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja sa pravom nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko (carska). Poznata je od davnina i pod nazivom knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i cenjena još u starom Rimu.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić. dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Siva (pepeljasta) lisičarka

(Cantharellus cinereus)

gljiva siva lisicarka

Još jedna retka vrsta gljiva. Nalazio sam je, nekoliko puta, u vreme kada i na crnu trubu. Zbog površne sličnosti (samo gledano odozgo) moguća je zamena ove dve vrste ali neka vas to uopšte ne brine jer su obe jestive.

Tekst i fotografija Vladimir Janjić. dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 88: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

O otrovnosti gljiva

ABM broj 88 str 57

Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan…

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 87: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Promenljivost boje i forme gljiva 

ABM Broj 87 str 57

Koji su faktori rizika pri određivanju vrste gljiva?

Tekst i fotografije Vladimir Janjić