GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Prolećni hrčak ili prolećna moždanica

ABM 123 str 57

Prolećni hrčak (Gyromitra esculenta) je prolećna vrsta gljiva, ne osobito česta. Smatra se VEOMA OTROVNOM jer izaziva tzv. giromitrinski sindrom...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing 

Osobine vrste:

Šešir: ako se može uopšte govoriti o šeširu, pošto ova vrsta ima „pokrivku“ oblika mozga, odnosno nepravilno naboran deo koji se razlikuje od stručka i po boji i po obliku. Boja te „pokrivke“ je crvenksato smeđa a oblik najčešće podseća na mozak. Međutim, „šešir“ može poprimiti i druge oblike, ali je uvek nepravilno naboran i vijugav. Rub je srastao sa stručkom. Dimenzije su mu od 3 do 9 centimetara. 

Stručak: 3-6 cm visok, 1-3 cm širok, u sredini šupljikav, često poprečno naboran, bele do svetlokrem boje.

Meso je veoma tanko i nema izražen miris. Ukus ne znam kakav je jer nisam probao niti jeo ovu gljivu, mada u literaturi navode da je meso ove vrste prijatnog ukusa.

Vreme i mesto rasta

Prolećni hrčak raste u proleće kao jedan od prvenaca, pojedinačno ili u manjim grupama, ispod četinara. Ja sam ga nalazio na većim visinama (1.000 i više metara)

Moguća zamena

Moguće su zamane sa sličnom velikom moždanicom (G. gigas). U literaturi se navodi da je moguća zamena sa smrčkom (Morichela sp.) mada meni oni ne liče previše. U literaturi se takođe navodi da se ova vrsta, ranije, posebno sušena, mešala sa suvim smrčkom i tako prodavala. U stvari, moguće je da ova vrsta, kada se osuši, nije previše opasna ali se ja, ipak, ne bih igrao sa zdravljem. Zato - oprez!

(Agrobiznis magazin br. 123, maj 2021, strana 57)

Natura Online (7.6.2021)