REVIJA ZA ODGAJIVAČE I LJUBITELJE NEMAČKIH OVČARA

NO Magazin broj 2

NO Magazin 02 3D softcover        

NO MAGAZIN BROJ 2 - ŠTAMPANO IZDANJE, APRIL 2000, STRANA 52, FORMAT A4

Za kupce iz Srbije, putem Postnet uputnice, cena je 300 dinara (uračunati troškovi preporučenog slanja).

Za kupce iz inostranstva (van Srbije) cena je 3,90 evra (uračunati troškovi preporučenog slanja).

NO Magazin kupci iz inostranstva mogu platiti online platnom karticom ili preko PayPal-a.

1. Naručivanje štampanog "NO magazina broj 2" za kupce iz Srbije:

A) Na Postnet uputnici u Vašoj pošti uplatiti ukupno 300 dinara za magazin (u cenu je uključena poštarina) na ime: Dušan Marinović (Sušačka 3a, 11010 Beograd) broj mobilnog telefona 063 254 738, sa obaveznom napomenom šalterskoj radnici u pošti da autor sam podiže novac na šalteru bilo koje pošte (čime smanjujete svoje troškove prijema pošiljke).

Odmah posle uplate SMS porukom na broj telefona 063 254 738 ili imejlom na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. pošaljite dugačak broj Vaše Posnet uputnice, Vaše ime i prezime sa tačnom adresom, poštanskim brojem i mestom stanovanja.

Po prijemu Vaše uplate NO magazin će Vam istoga ili najkasnije sledećeg dana biti poslat preporučenom pošiljkom, što znači da se pošiljka ne može izgubiti jer će Vam je poštar doneti na kućnu adresu.

Izdanja ne šaljemo pouzećem.

B) UPLATOM NA TEKUĆI RAČUN:

115-0038163254738-09   Mobi Banka (bivša Telenor banka)

Svrha uplate: NO magazin broj 2

Primalac: Dušan Marinović, Sušačka 3a, 11010 Beograd

Uplatu potvrdite obavezno telefonom ili mejlom i naznačite da li je reč o kupovini linka ili CD-a. Zbog obavezne signifikacije svake eKnjige molim da mejlom pošaljete i svoje podatke: ime i prezime, ulica i broj, poštanski broj i mesto stanovanja, broj fiksnog i mobilnog telefona i Vašu tačnu i aktuelnu imejl adresu. Bez tih proverljivih podataka neću biti u mogućnosti da Vam pošaljem traženo izdanje.

2. Naručivanje "NO Magazina broj 2" za kupce iz inostranstva (van Srbije):

NO Magazin broj 2, u digitalnoj formi, u .pdf formatu, u punoj rezoluciji, preko PayPal-a. Daounlod putem poslatog linka. Cena 1,90 evra:

 > NO Magazina broj 2, štampano izdanja (uračunati troškovi slanja za evropske zemlje), preko PayPal-a,  Cena 3,90 evra:  

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko 2CO, odnosno PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

Odmah po prijemu Vaše uplate NO Magazin će Vam biti poslat istog ili najkasnije sledećeg dana preporučenom pošiljkom na Vašu adresu, što znači da se ne može izgubiti jer će Vam pošiljku poštar doneti na Vašu adresu. Molimo da nam imejlom pošaljete odmah i Vaše ime i prezime sa tačnom adresom, poštanskim brojem i mestom stanovanja, kao i državom.

Više informacija:

Dušan Marinović, autor

Mob/Viber: ++381(0)63254738

Tel: ++381(0)113099630

email: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Detaljan sadržaj NO Magazina broj 2 možete pogledati niže: 

no-magazin-2

Iz sadržaja NO Magazina broj 2

Reč urednika

Poštovani odgajivači i ljubitelji nemačkog ovčara,

Imamo zadovoljstvo da vam predstavimo drugi broj naše i vaše revije. Posle nešto više od tri meseca, a pred sam početak nove, za poklonike ove rase naročito interesantne izložbene sezone, evo nas sa najnovijim brojem.
Koliko nam je poznato, prvi broj NO Magazina naišao je na izuzetno lep prijem kako u Jugoslaviji, tako i u Makedoniji, Republici Srpskoj i BiH Federaciji. Zbog poznate situacije nema nas zvanično još uvek u Sloveniji i Hrvarskoj, ali se nadamo da ćemo sa "otopljavanjem", stići sa našim izdanjem i tamo.
Neočekivano za nas, izostala su vaša pisma i reagovanja, ali se nadamo, s obzirom na to da je ovo bio tek prvi broj, da će njih ubuduće biti više, a u cilju bolje komunikacije. Zato, slobodno napišite sve ono što biste želeli da čitate u NO Magazinu, kritikujte i hvalite...
U međuvremenu, Redakcija se ustalila i počela lepo da radi. Takođe, već sada možete da vidite i naš sajt na Internetu, a koji će pomoći da NO Magazin, bude predstavljen širom sveta. Obaveštavamo i naše oglašivače, da će se njihove poruke naći i na našem Internet sajtu i to o istom trošku.
U ovom broju potrudili smo se da vam predstavimo i proanaliziramo specijalke održane protekle sezone, tu je i razgovor sa Baldurom Šulteom, vlasnikom odgajivačnice "vom Hirschel", tekstovi o anatomiji nemačkog ovčara i veterini, opisi svih grupa potomaka sa prošlogodišnjeg Zigera, genealoško stablo pasa Canto Wienerau linije u Nemačkoj i Jugoslaviji, saveti dresera...
Nova izložbena sezona je pred nama. Biće to prilika i da se ponovo vidimo u kinološkim ringovima širom naše zemlje, a ko zna, možda, i drugde, kada ćemo moći i lično da razgovaramo o NO Magazinu, izložbama, rasi, organizovanju... Dakle, očekujemo vaše predloge i sugestije. A sada, ostavljam vas da natenane prelistate i pročitate vaš NO Magazin.

Glavni i odgovorni urednik NO Magazina Ivan Lukić

 

VESTI

Subotica - Osnovan klub
Valjevo - Specijalka na jesen
Makedonija - Izložbe u 2000. godini

Jugoslavija - Izložbe u 2000. godini

Ove godine predviđeno je da se održi, što se nemačkih ovčara tiče, ukupno 90 izložbi u eksterijeru i šest utakmica u radu. Od 90 izložbi, osam je međunarodnih (CACIB), 66 saveznih (CAC), devet republičkih i sedam specijalizovanih. Što se tiče utakmica u radu predviđeno je da se održi jedna međunarodna (CACIT) i pet saveznih (CACT).

Specijalizovane izložbe za nemačke ovčare

Savezne utakmice službenih pasa – CACT

OSVRT

Novi cenovnik usluga JKS-a

Kao što ste već navikli desetak godina unazad, početkom svake, a neretko i više puta u toku godine, iz kancelarije JKS-a kinološka javnost je "obradovana" novom "čestitkom" u vidu povećanja cena svojih usluga. Poslednja promena (povećanje) cena usluga JKS-a bilo je početkom septembra meseca prošle godine, a u skladu sa rastom nemačke marke, po crnom kursu, kada je cena rodovnika sa 150 podignuta na 250 dinara (12,5 DM). Novi cenovnik koji je pred vama stupio je na snagu 14. februara 2000. Radi lakše orijentacije (za neke) u zagradi su cene u nemačkim markama.

1. Rodovnik sa radnom knjižicom (koju nigde u svetu ne morate da kupite ali ovde je obavezna) - 400 din (20 DM);
2. Samo radna knjižica - 100 din (5 DM);
3. Sudijska dnevnica i dnevnica delegata - 800 din (40 DM) plus putni troškovi (dnevnica rukometnog sudije saveznog ranga je 300 din - prim. aut);

4. Kotizacija za CAC, republičke i specijalizovane izložbe po upisanom psu - 30 din (1,5 DM);
5. Kotizacija za CACIB izložbe po upisanom psu - 60 din (3 DM);
6. Pojedinačni ispit službenih pasa - 1.200 din (60 DM) po psu;
7. Ispit sa šest ili više pasa - 2.500 din (125 DM);
8. Šampionat Jugoslavije (mladi, zreli, eksterijer, rad) - 500 din (25 DM);
9. Eksportni pedige - 600 din (30 DM);
10. Registracija odgajivačnice - 2.000 din (100 DM) I
11. Polaganje sudijskog ispita - 500 din (25 DM).

IZ KANCELARIJE SV-a

Otkriven pravi identitet L-legla odgajivačnice von der Noriswand!

Sudijska lista za ovogodišnji Zieger

Izrada DNK testa u Nemačkoj

Od 1. januara 1999. godine molekularno-genetski test porekla za sve odgajivače je obavezan. Od trenutka uvođenja testa javili su se neki problemi i pitanja u vezi njegovog značaja i izrade. Pitanja zahtevaju odgovore, zato smo se potrudili da na ona najčešća potražimo odgovore u kancelariji SV-a. Evo šta su oni rekli.
DNA (Desoxiribonucleotic acid) je, prevedeno na srpski, dezoksiribonukleotinska kiselina ili skraceno DNK, koja je sastavna komponenta svakog gena, zadužena za prenošenje naslednih informacija sa roditelja na potomstvo. Uzimanjem uzorka krvi nekog psa, iz koje se izoluje DNK i njegovim upoređivanjem sa podacima arhiviranih uzoraka, može se utvrditi tačno poreklo psa, bez obzira kojeg je psa odgajivač prijavio za oca.

U tekstu možete pronaći odgovore i na pitanja: Šta u stvari znači DNK pozicioni broj, šta znači DNK ispravan, šta se dešava kada je DNK nalaz psa neispravan i kako izgleda DNK provera za pse odgojene van Nemačke.

Pripremio Bojan Jovanović

PREDSTAVLJAMO: BALDUR ŠULTE, VLASNIK ODGAJIVAČNICE "VOM HIRSCHEL"

Malobrojni ali – odabrani

Ovo bi mogla da bude deviza Baldura Šultea, vlasnika poznate odgajivačnice nemačkih ovčara "vom Hirschel". Baldur, zapravo, nije imao veliki broj legala, ali su psi njegovog odgoja veoma doprineli evoluciji savremenog nemačkog ovčara. Na osnovu ove tvrdnje mogli bismo da stvorimo sliku o stilu odgoja u Nemačkoj.

Piše Mauro De Cillis ("Work dogs"), preveo i pripremio Dušan Marinović

NAUKA U ODGOJU

Genetski faktor u odgoju nemačkih ovčara (2. deo)

Današnji nemački ovčar je produkt vrlo temeljnog linijskog i srodstvenog odgajanja. Tvorac nemačkog ovčara kapetan Maks fon Stefanic je detaljno proučio metode odgajanja pasa pre nego što je otpočeo rad na stvaranju svog idealnog primerka. Ta znanja udružena sa talentom i pronicljivošću omogućila su mu formiranje željene rase. Odgajivači širom sveta i danas koriste njegove ideje i, u kombinaciji sa različitim naučnim disciplinama (genetika, anatomija, veterina, zoo-kinetika, stočarstvo...) produžavaju i usavršavaju njegovo životno delo.

Piše Gibson Strickland, preveo i pripremio Bojan Milojević 

KOMENTAR

Zašto nemamo klub?!

Naš stalni saradnik detaljno analizira aktuelnu situaciju u odgoju nemačkih ovčara u nas i, naravno, dolazi do frapantnih zaključaka...

Piše Vladan Drobnjak

ANATOMIJA: GRAĐA NEMAČKOG OVČARA

Esterijer - kostur i zglobovi (2.deo)

Da bi nemački ovčar imao prepoznatljiv oblik tela, odgovarajuće stavove i pravilno kretanje, potrebno je da njegov skelet bude pravilno razvijen i formiran. Pripremili smo vam sve o broju i građi kostiju, podeli kostiju prema obilku i regijama, načinu povezivanja i zglobljavanja kostiju, obliku, veličini, pokretljivosti i značaju najvažnijih zglobova...

Tekst i crteži Srđan Udovički

ČAS ANATOMIJE

Pravilni stavovi i uglovi nemačkog ovčara

Zubi i zagriz nemačkog ovčara

Glava i tipovi glava pasa

Tekst i crteži Srđan Udovički

VETERINA

Savršeni nos i usta

Psi su poznati po svom izuzetnom čulu mirisa. Međutim, nos psima ne služi samo da bi nanjušili neki ukusan zalogaj. U tekstu otkrivamo "tajnu" nosa i usta psa. U divljini, nos i usta su psu od izuzetnog značaja za opstanak. Nos je neophodan za praćenje plena, ali miris je i sredstvo komunikacije među psima, dok zubi služe za borbu, odbranu i, naravno, ishranu. Iako su naši psi kućni ljubimci, miris je za njih, ipak, veoma bitan. Zato, redovno pregledajte svog psa da biste se uverili da mu nos i usta funkcionišu kako treba. (U prilogu: Znaci nevolja)

Preuzeto iz časopisa "Your dog", prevela i pripremila Milica Lukić

KOMPLETNE OCENSKE LISTE GRUPA POTOMAKA

SV - Bundessiegerzuchtschau 1999. u Karlsrueu

Na devet stranica No Magazin donosi ono što do sada niko nije objavio u našoj zemlji... Pogledajte obavezno!

Preuzeto iz "SV Zeitung" 12/99, preveli i pripremili Bojan Jovanović i Ivan Lukić

REČ DRESERA (2.deo)

Četvrta razvojna faza

Piše Dragan Jovanović Jovamba

UVOD U OBUKU

Male tajne dresure

Kada se štene već odomaćilo kod novog vlasnika, budućeg životnog saputnika i vodiča, trebalo bi oprezno početi pripreme za njegovu kasniju obuku. Onog trenutka kada dobro upozna kuću, dvorište i svoje životno okruženje, štene će početi da skuplja i grize obuću, stvari, nameštaj... Šta preduzeti u toj i sličnim situacijama?

Piše Dragan Jovanović Jovamba, kinološki sudija za rad službenih pasa, instruktor i marker

CANTO WIENERAU LINIJE PASA U NAS I NEMAČKOJ

Genealoško stablo

Precizno urađena dva postera za prave poznavaoce rase

Pripremili Ivan Lukić i Aleksandar Vuković

SPECIJALKE

Prvi SPANO: Palanačka premijera

Drugu prošlogodišnju specijalku organizovalo je po prvi put OKD "Palanka" iz Smederevske Palanke. Odgajivači i ljubitelji ove rase su, takođe, po prvi put, imali priliku da njihovim psima sudi sudija iz Švajcarske g. Rene Rudin. Solidan kvalitet prikazanih pasa (uz standardno više puta ponovljene nedostatke), dobar rad u odbrani i napadu i brojne greške vodiča, kao i dobra organizacija, osnovne su karakteristike ove uspele premijere. (Reportaža sa komentarom i fotosima najuspešnijih pasa)

Piše Ivan Lukić

Sedmi KONO: Tradicija nepobedivosti

Osim promenjenog mesta održavanja, u Rumi se ništa novo i spektakularno nije desilo. Naime, organizator se zaista potrudio, kao i prethodnih godina, da u potpunosti ispuni očekivanja poklonika ove rase. Stoga se mnogi pitaju da li je uopšte bilo vredno ići u Rumu tog dana, kao i da li ima više ikakvog smisla uopste ići i na neku od budućih rumskih specijalki? (U prilogu: komenatar specijalke sa kompletnim plasmanima)

Piše Ivan Lukić 

Drugi SINO: Zakon jačeg

Druga šabačka, a poslednja prošlogodišnja naša specijalka nemačkih ovčara, odlično je organizovana. Teren je bio dobro pripremljen, sudije ekspeditivne... Broj i kvalitet pasa bili su solidni, a rad u odbrani i napadu vrlo dobar. (U prilogu: komenatar specijalke sa kompletnim plasmanima)

Piše Ivan Lukić

Kečkemet: Uspeh naših izlagača

Piše Erne Keri

TEORIJA UZGOJA

Procenjivanje i odabiranje pasa

Ovoga puta pažnju vam skrećemo na to šta su to standard rase, uzgojna smotra, selekcija, odabiranje pasa za priplod i metode popravljanja uzgoja. Pojasnićemo i koji su to načini učvršćivanja željenih i odstranjivanja neželjenih osobina, ali i kako procenjivati ukupne radne, eksterijerne i priplodne vrednosti određenog psa.

Piše Srđan Udovički

SAVETI: SMEŠTAJ, ODGOJ, ISHRANA...

Biranje šteneta

Spremili ste prostor u kome će boraviti vaš novi ljubimac, a takođe ste odlučili i kakva će mu biti namena. Da li će, osim vernog pratioca i čuvara, biti i izložbeni pas ili će se takmičiti na utakmicama u radu, ili i jedno i drugo, što se vrlo retko dešava. Sada vam predstoji da saznate koja su legla aktuelna, da odaberete jedno od njih i da odaberete jedno od štenadi. Mi vas ovde podsećamo šta sve treba da oabevezno uradite i saznate pre i prilikom odabira vašeg novog ljubimca.

Piše Aleksandar Saša Vuković

PRAVILNICI: UZGOJNI PREGLED

Kerung lista

Kao što smo u prethodnom broju najavili i započeli, u ovom nastavljamo sa prevođenjem i objašnjavanjem određenih pravilnika WUSV-a i SV-a. U prethodnom broju predstavili smo pravilnik za održavanje uzgojnog pregleda, a u ovom predstavljamo - uzgojni list (korscheine).

Preveo i pripremio Ivan Lukić

POSTER

Nosioci savremenog uzgoja nemačkog ovčara

LISTA PARENJA

Legla u Jugoslaviji

Ovom rubrikom predstavljamo svim zainteresovanim odgajivačima i ljubiteljima ove rase uvid u aktuelno stanje odgoja nemačkih ovčara u nas. Svi zainteresovani vlasnici priplodnjaka i uparenih ženki mogu da pošalju kopije potvrde o parnju, sa podacima o ocu i majci mužjaka i ženke na našu adresu. Objavljivanje podataka je besplatno. Podaci o parenjima u Nemačkoj preuzeti su iz Nachrichten des SV-zuchtbuchamtes, zvanične liste parenja SV-a. Podatke o parenjima u nas, zbog svima dobro poznate situacije u odgoju nemačkih ovčara, Redakcija nije u stanju da proveri (jer se Savezu parenja prijavljuju tek prilikom izrade rodovnika za štenad) te ćemo ih objavljivati onako kako ih dobijemo od vlasnika. Objavljeni podaci dobijeni su od vlasnika mužjaka, te za njihovu eventualnu netačnost i nekompletnost Redakcija ne snosi odgovornost.

OGLASI & REKLAME

......

IMPRESUM ŠTAMPANOG IZDANJA

Osnivač i izdavač: Marketing agencija NATURA PRESS
NO Magazin - Revija za odgajivače i ljubitelje nemačkih ovčara

DIREKTOR Dušan Marinović, dipl. pol

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK Ivan Lukić

STALNI SARADNICI: Vladan Drobnjak, Aleksandar Saša Vuković, Tanja Popović, Nenad Milojević, Milan Medić, Srđan Udovički, Bojan Milojević, Dragan Jovanovic-Jovamba, Zoltan Vatai i Keri Erne

Kompjuterska obrada teksta i prelom: NATURA PRESS

Kolor separacija "VIS STUDIO", Novi Beograd

Štampa: "GRAFOPRINT", Zemun

Adresa redakcije: Revija NO Magazin, Sušačka 3a, 11010 Beograd
Telefoni: 011/3970-742, 8040-584 i 063/254-738

Redakcija ne snosi odgovornost za sadržaj reklamnih poruka u malim ili velikim oglasima. Rukopisi, fotografije i logotipi se ne vraćaju

Revija NO Magazin bila je zavedena u Registar sredstava javnog informisanja koji se vodi u Ministarstvu za informisanje Republike Srbije pod brojem 2877