ponedeljak, maj 23, 2022

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (7)

Pluća kao drvo života

Kako pravilno disati pod vodom?  

Disanje je jedan od najvažnijih procesa za ronioca. Bez obzira da li roni "na dah" ili s aparatom on mora dobro da poznaje način, tehniku i ritam disanja. Budući da ronjenje može da izmeni, zaustavi, uspori ili ubrza proces disanja, trebalo bi dobro da razumete šta se za to vreme dešava u vašem organizmu.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (6)

Osećaj bestežinskog stanja

osecaj-bestezinskog-stanja

Jedan od najprijatnijih utisaka pod vodom je osećaj plovnosti ili lebdenja. U najvećem broju slučajeva, voda je jedina sredina koja može da nas oslobodi stalnog dejstva gravitacije. Upravo je "bestežinsko stanje” ono koje roniocu daje praktično neograničenu slobodu kretanja u sve tri dimenzije. Uz lepotu okolnog ambijenta, taj osećaj potpunog stapanja s prirodom neodoljiv je zov u svet ispod vodene površine.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (5)

Ronilačko odelo

ronilacka-odela_1

Danas je nazamislivo roniti bez posebnog odela koje ne samo da štiti od hladnoće već i od mehaničkih povreda, ogrebotina, opekotina raznih morskih biljaka... Postoje mnogi tipovi i debljine odela, proizvode ih najpoznatije firme na svim kontinentima pa je na vama, shodno ambijentu u kome ronite i znanju koje posedujete, da odabarete ono koje vam najviše odgovara.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (4)

Nož glavu čuva

Počeli smo upoznavanje sa osnovnom roniIačkom opremom. Naučili smo kako da nabavimo dobru masku i disaljku, pa nam osta­je da vidimo čime se još moramo snabdeti pre nego što krenemo pod­morju u pohode, a to su ronilački nož, peraja i odelo. Upamtite: ne postoje dobre i loše firme koje ih proizvode, postoji vaš dobar ili loš izbor.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (3)

Nikada ne roni sam

Čitaoci koji su pratili sadržaj rubrike u protekla tri broja mogli su da steknu osnovna znanja kako bi najzad zaronili ispod vodene površine. Ukoliko smo elementarno zdravi, ostalo nam je da se upoznamo sa ronilačkom opremom i krenemo na kurs. Bez obzira kako i gde ronite, koliko imate iskustva i sa kakvom opremom raspolažete poštujte neprikosnoven zakon koji glasi: Nikada ne roni sam!

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (2)

Borba protiv hladne vode

U prošlom broju smo se upoznali sa osnovnim zakonima koji vladaju pod vodom. Pre nego što se definitvno otisnemo u "svet tišine" saznaćemo još neke veoma bitne odlike podvodnog ambijenta kako bi ga bolje razumeli i bezbednije u njemu boravili. Hladna voda je velika opasnost, pa je zato dobro znati kako da joj se suprotstavimo.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

 

SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA

Znanje, pa uživanje

okean

More i njegove dubine prekrivaju 70 odsto površine naše Planete, u njemu živi više od 300.000 vrsta živih bića, ogromno je skladište rudnih bogatstava i sirovina. Na kraju, ta sredina je bila prapostojbina života na Zemlji. To su samo neki od razloga da upoznamo neke njegove tajne.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor