nedelja, jul 03, 2022

 

MAPA ORGANIZACIJA I INSTITUCIJA KOJE PRIMAJU DONACIJU KORIŠĆENE ODEĆE U SRBIJI

Evo gde možete da donirate odeću

Odeca Photo by Sarah Shull on Unsplash

Doniranje odeće prestaje da bude problem zahvaljujući Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće, saopšteno je danas iz Centra za unapređenje životne sredine. Na mapi je predstavljeno više od 30 organizacija širom Srbije koje prihvataju donacije uprkos trenutnoj medicinskoj situaciji sa COVID-19 i mogu se pronaći na: https://greenfest.rs/mapa-doniranje-odece/

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine / Photo by Sarah Shull on Unsplash

 

ANALIZA ISTRAŽIVANJA O ŽIVOTNOM CIKLUSU ODEVNIH PREDMETA U REPUBLICI SRBIJI

Vreme je za novu modu

Grafik 5 Brza i spora moda 

Svake godine u Srbiji se proda više od 80.000 tona odeće ili gotovo 12 kilograma po osobi, pokazalo je prvo zvanično društveno istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta u Srbiji, koje je sproveo Centar za unapređenje životne sredine. Istraživanje je sprovedeno od 27. jula do 10. avgusta 2020. godine i u njemu je učestvovalo 1.889 ispitanika iz cele Srbije. Do kakvih se saznanja došlo?...

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

 

EKO FOTO-REPORTAŽA

Pliva patka preko Save nosi flašu na vrh glave

patka 01

(Savski kej ili ono što je od njega ostalo)

Početkom šezdesetih godina 20. veka planom regulacije grada Beograda predviđena je izgradnja stambenog rejona uz reku Savu. Blokovi su nikli iz močvare, isušivanjem rukavca reke Save. Gnezda močvarnih ptica zamenili su betonski soliteri. Obala reke postala je "naselje Sunca", krajolik u kome se moglo uživati u šetnji, pecanju i samoj prirodi. Danas su se nad naseljem Sunca nadvili sivi oblaci splavova. U reci i zalasku Sunca može da se uživa jedino ako se "sedne" na kafu, ali ne može se uživati u životinjskom svetu jer pluta u smeću zaglavljenom u međuprostoru kafe-splavova.

Piše Nastasija Nastevski, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu*

 

EKOLOGIJA

Reciklaža u Srbiji – samo brojka ili?...

eko 01

Reciklaža predstavlja ponovnu upotrebu materijala što sprečava preterano iskorišćavanje neobnovljivih resursa i energije i smanjuje količinu otpada u prirodi. U današnje vreme retko ko ne zna šta pojam reciklaže znači, pa opet postavlja se pitanje: koliko građani Srbije recikliraju?

Piše Milica Ilić, master student na Biološkom fakultetu u Beogradu *

 

POZIV ZA UČESTVOVANJE U PROGRAMU "EKOLOŠKI OTISAK MEDIJA – TRENDOVI I TENDENCIJE" 

Da li su samo ekološke teme "zelene"?

GF2018 visual

"Green Fest" i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pozivaju mlade novinare i studente novinarstva da se prijave na program "EKOLOŠKI OTISAK MEDIJA – TRENDOVI I TENDENCIJE", koji će biti realizovan u okviru 9. Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest", od 13. do 16. novembra 2018. godine, u Domu omladine Beograda.

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

 

NAJAVA DOGAĐAJA

Premijera dokumentarnog filma "Plavo Srce"

Plakat Blue Heart 

Region Balkana, predeo bogat različitim kulturama, jezicima i istorijom, dom je za poslednje divlje reke Evropskog kontinenta. Balkan je plavo srce Evrope. Međutim, reke su u opasnosti zbog pomame na zaradu iz hidroelektrana. Hidoenergija je jedna od "obnovljivih" izvora energije koja u mnogome doprinosi iščezavanju vrsta, masovnom raseljavanju ljudi i ima velikog udela u klimatskim promenama.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BirdLife International

Dokumentarni film "Plavo Srce" približava situaciju u vezi sa hidroelektranama širom Balkana kako bi dokumentovao zločin počinjen nad poslednjim divljim rekama Evrope i zajednicama koje žive od njih.

3. maja 2018.
Projekcija na priobalju kod Kule Nebojša, Beograd
Početak programa 19:00
Projekcija filma 20:00