Online magazin za one koji vole prirodu
Nedelja, Jun 15, 2025
  • Početna
  • Naša izdanja
      • Back
      • eKnjiga Dresura pasa 2 - Pitanja i Odgovori
      • eKnjiga Šarplaninac - Juče, danas, sutra?...
      • eKnjiga Dresura pasa - Pitanja & odgovori
      • eBook Dog training - Questions and Answers
      • eKnjiga Labrador retriver - Pitanja i odgovori
      • Knjiga Doberman - Kompletan vodič za vlasnike i ljubitelje rase
      • eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu
      • eKnjiga Ishrana - Mali priručnik za vlasnike pasa
      • NO Magazin broj 1
      • NO Magazin broj 2
      • eKnjiga Natura- svi brojevi
      • Uputstvo za daunloud i upotrebu digitalnih knjiga
      • Privatnost
      • Reklamacije
  • Knjižarica
      • Back
      • Digitalizovani brojevi Nature
      • Agrobiznis magazin
          • Back
          • Pčelarski podsetnik
          • Lekovito i začinsko bilje
          • Manastiri i običaji srpskog naroda
          • Psi kao kućni ljubimci
      • Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O.
  • Vesti/Ukratko
      • Back
      • Video & Audio
      • Manifestacije
      • Akcije
  • Komentari
  • Priče
  • Kinologija/Psi
      • Back
      • TV prilozi
  • Lov
      • Back
      • Lovstvo
      • Lovački recepti
  • Ribolov
      • Back
      • Riblji recepti
  • Golubovi
  • Pčele
  • Mačke
  • Konji
  • Ptice
  • Životinje
  • Akvaristika
      • Back
      • Ihtiologija
  • Teraristika
  • Planeta
  • Nauka
      • Back
      • Vreme i klima
  • Veterina
  • Ekologija
  • Biljke
      • Back
      • Cveće
      • Lekovito i jestivo bilje
      • Povrće
      • Voće
  • Gljive
      • Back
      • Gljivarski recepti
  • Ishrana
      • Back
      • Recepti
      • Poslastice
      • Vegetarijanski recepti
  • Zdravlje
  • Odmor i rekreacija
      • Back
      • Putovanja
  • Narodni običaji
  • Zanimljivosti
  • Saveti
  • Reagovanja
  • Kviz znanja
  • Feljton
  • Arhiva
      • Back
      • Svi objavljeni tekstovi
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Smart search
  1. Vi ste ovde:  
  2. Home
  3. Gljive

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Rudoliska olovasta

(Entoloma sinuatum)

gljiva-rudoliska-olovasta 

Veoma opasna vrsta, odgovorna za veliki broj trovanja posebno onih koji nešto znaju o gljivama, ali nisu dovoljno oprezni...

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 11 Jun 2013
Pregleda: 2718
  • gljiva
  • rudoliska olovasta
  • Entoloma sinuatum

Pročitaj više: Gljive: Rudoliska olovasta

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blistava žutoliska

(Tricholomopsis rutilans)

gljive-blistava-zutoliska 

Vrlo lepa gljiva, nije osobito retka ali ni previše česta, nažalost bez ikakve gastronomske vrednosti, jer bi, uzimajući u obzir izgled gljive, bila izuzetna dekoracija stola i tanjira…

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 16 Decembar 2012
Pregleda: 3145
  • gljiva
  • blistava žutoliska
  • Tricholomopsis rutilans

Pročitaj više: Gljive: Blistava žutoliska

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Puza

(Armillariella mellea)

gljive-puza-01

Vrlo interesantna i česta vrsta, sa njom možete skoro svake godine računati, posebno ukoliko je "napala" šumu posle seče, gde se na panjevima može pronaći još nekoliko godina, sve dok panj potpuno ne istrune. Raste u jesen i do kasne jeseni, vrlo retko ju je mogoće naći u proleće...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing 

Detalji
Objavljeno 08 Decembar 2012
Pregleda: 3171
  • gljiva
  • puza
  • Armillariella mellea

Pročitaj više: Gljive: Puza

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Podstavka

(Xerocomus subtomentosus)

gljiva-podstavka-01

Još jedna gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj time što poseduje cevčice, ali se od pravih vrganja, pa i ludare, značajno razlikuje. Narod je uglavnom izbegava, smatrajući da je otrovna, ali kako nikada ne raste osobito masovno ne spada u posebno gastronomski interesantne vrste...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 29 Novembar 2012
Pregleda: 4934
  • gljiva
  • podstavka
  • Xerocomus subtomentosus

Pročitaj više: Gljive: Podstavka

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Turkinja

(Leucoagaricus pudicus)

gljiva-turkinja1

Interesantna jestiva vrsta koja se može naći od proleća do jeseni (mada je u jesen mnogo češća). Interesantna i po mestu rasta jer je jedna od retkih koja raste i na oranicama ili novim travnjacima.

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 07 Oktobar 2012
Pregleda: 4087
  • gljiva
  • turkinja
  • Leucoagaricus pudicus

Pročitaj više: Gljive: Turkinja

Facebook
Share
powered by social2s

KONZERVIRANJE (3)

Čuvanje gljiva zamrzavanjem

Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 02 Oktobar 2012
Pregleda: 3060
  • gljive
  • zamrzavanje
  • konzerviranje

Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Glatkonoška

(Boletus queletii)

gljiva-glatkonoska

U narodu je glatkonoška gljiva slabo poznata vrsta. Najčešće je narod smatra za ludaru, što ona svakako nije - niti na nju liči.

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 01 Jul 2012
Pregleda: 3578
  • gljiva
  • glatkonoška
  • Boletus queletii
  • tri vrste

Pročitaj više: Gljive: Glatkonoška

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Zelenjača

(Boletus erythropus)

gljiva-zelenjaca 

Postoje tri vrste koje je međusobno veoma teško razlikovati. Po opisu biće jasno da je ova jedna od te tri...

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 15 Jun 2012
Pregleda: 3613
  • gljiva
  • zelenjača
  • Boletus erythropus

Pročitaj više: Gljive: Zelenjača

Facebook
Share
powered by social2s

PROMENLJIVOST BOJE I FORME

Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva

panterina-muhara-01 

Pri upoznavanju nove vrste gljiva pre svega je potrebno voditi računa o odlikama roda jer je to prvi pokazatelj stepena rizika, a vrlo često i najsigurnija razlika koja vas nikada neće izneveriti...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 06 Jun 2012
Pregleda: 4154
  • gljive
  • faktor rizika
  • određivanje vrste gljiva
  • promenljivost boje i forme

Pročitaj više: Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Baršunasta (zimska) panjevčica

(Flammulina velutipes)

glive-barsunasta-panjevcica01

Ovu pravu zimsku vrstu gljiva (zbog toga joj i naziv zimska savršeno odgovara) ne traba tražiti pre novembra niti posle januara, pa je samim tim i posebna gljivarska poslastica...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 13 Mart 2012
Pregleda: 3538
  • gljiva
  • Baršunasta zimska panjevčica
  • Flammulina velutipes

Pročitaj više: Gljive: Baršunasta (zimska) panjevčica

Facebook
Share
powered by social2s

HRANLJIVE VREDNOSTI I HEMIJSKI SASTAV GLJIVA

Niskoeneregetske namirnice

pecurke-za-jelo01

Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko...

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 20 Jul 2011
Pregleda: 3934
  • gljive
  • pečurke
  • niskoenergetske namirnice
  • hranljiva vrednost
  • hemijski sastav
  • mikroelementi
  • prirodni antibiotici

Pročitaj više: Gljive - niskoeneregetske namirnice

Facebook
Share
powered by social2s
  1. Gljive: Šećerka ili Jestiva krasnica
  2. Gljive: Kovara
  3. Gljive: Golubača
  4. Gljive: Vrbovača
  5. Gljive: Prstenasta smrčkovica
  6. Metode lečenja od trovanja gljivama
  7. O otrovnosti gljiva (5): trovanja sa zadrškom
  8. O otrovnosti gljiva (4): Oprez sa ranim i velikim hrčkom
  9. Gljive: Judino uvo
  10. Gljive: Zelena pupavka

Strana 6 od 8

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Idi na vrh strane
16 godina Nature Online 22.1.2009 - 22.1.2025..
Milla & Max - Organska kozmetika za kućne ljubimce
Dresura pasa 2 - Pitanja & Odgovori  - drugo dopunjeno izdanje, Mob/Viber: +38163254738
Psi kao kućni ljubimci - drugo dopunjeno digitalno izdanje Agrobiznis magazina. Mob/Viber: +38163254738
"Dresura pasa - Pitanja & Odgovori" digitalna knjiga Dušana Marinovića, Mob/Viber +38163254738
NEW eBOOK IN ENGLISH: Dog training - Questions & Answers. Handbook for dog lovers and owners. Behavior, psychology, home education and dog training of all breeds. Beginner & Intermediate Level. Format A5, 12 chapters, 518 pages, 237 photography, drawings and tables. Mob/Viber +38163254738
Šarplaninac - juče, danas, sutra?... LATINICA - digitalna knjiga, eBook
Drugo dopunjeno izdanje digitalne knjige "Šarplaninac, juče, danas, sutra?..." Februar 2019, Mob/Viber +38163254738
"Labrador retriver - Pitanja & Odgovori", digitalna knjiga, drugo prerađeno i dopunjeno izdanje, Mob/Viber +38163254738
Gantry 5
"Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa", digitalna knjiga, Mob/Viber +38163254738
"Gastronomski vodič kroz šumu" drugo dopunjeno digitalno izdanje Vladimira Janjića, Mob/Viber +38163254738
Pčelarski podsetnik - drugo dopunjeno specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Lekovito i začinsko bilje - specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Manastiri i običaji srpskog naroda - digitalna knjiga
Štampana izdanja revije "Natura" sada su dostupna i u .pdf formatu, Mob/Viber: +38163254738
Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O, digitalna knjiga Borisa Pavlova
NATURA - SVI BROJEVI u digitalnom formatu, Mob/Viber: +38163254738
Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa u Beogradu, 063254738
Majice Natura Online
Potpuno prirodni sapuni od maslinovog ulja i lekovitog bilja. Tel: 064 05 69 198

Copyright © 2009-2024 Natura Online. Sva prava zadržana. Powered by Gantry Framework & Dušan Marinović