GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Rudoliska olovasta
(Entoloma sinuatum)
Veoma opasna vrsta, odgovorna za veliki broj trovanja posebno onih koji nešto znaju o gljivama, ali nisu dovoljno oprezni...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2602
Pročitaj više: Gljive: Rudoliska olovasta
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Blistava žutoliska
(Tricholomopsis rutilans)
Vrlo lepa gljiva, nije osobito retka ali ni previše česta, nažalost bez ikakve gastronomske vrednosti, jer bi, uzimajući u obzir izgled gljive, bila izuzetna dekoracija stola i tanjira…
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3035
Pročitaj više: Gljive: Blistava žutoliska
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Puza
(Armillariella mellea)
Vrlo interesantna i česta vrsta, sa njom možete skoro svake godine računati, posebno ukoliko je "napala" šumu posle seče, gde se na panjevima može pronaći još nekoliko godina, sve dok panj potpuno ne istrune. Raste u jesen i do kasne jeseni, vrlo retko ju je mogoće naći u proleće...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3065
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Podstavka
(Xerocomus subtomentosus)
Još jedna gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj time što poseduje cevčice, ali se od pravih vrganja, pa i ludare, značajno razlikuje. Narod je uglavnom izbegava, smatrajući da je otrovna, ali kako nikada ne raste osobito masovno ne spada u posebno gastronomski interesantne vrste...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 4784
Pročitaj više: Gljive: Podstavka
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Turkinja
(Leucoagaricus pudicus)
Interesantna jestiva vrsta koja se može naći od proleća do jeseni (mada je u jesen mnogo češća). Interesantna i po mestu rasta jer je jedna od retkih koja raste i na oranicama ili novim travnjacima.
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3938
Pročitaj više: Gljive: Turkinja
KONZERVIRANJE (3)
Čuvanje gljiva zamrzavanjem
Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2897
Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Glatkonoška
(Boletus queletii)
U narodu je glatkonoška gljiva slabo poznata vrsta. Najčešće je narod smatra za ludaru, što ona svakako nije - niti na nju liči.
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3457
Pročitaj više: Gljive: Glatkonoška
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Zelenjača
(Boletus erythropus)
Postoje tri vrste koje je međusobno veoma teško razlikovati. Po opisu biće jasno da je ova jedna od te tri...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3398
Pročitaj više: Gljive: Zelenjača
PROMENLJIVOST BOJE I FORME
Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva
Pri upoznavanju nove vrste gljiva pre svega je potrebno voditi računa o odlikama roda jer je to prvi pokazatelj stepena rizika, a vrlo često i najsigurnija razlika koja vas nikada neće izneveriti...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 4036
Pročitaj više: Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Baršunasta (zimska) panjevčica
(Flammulina velutipes)
Ovu pravu zimsku vrstu gljiva (zbog toga joj i naziv zimska savršeno odgovara) ne traba tražiti pre novembra niti posle januara, pa je samim tim i posebna gljivarska poslastica...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3404
Pročitaj više: Gljive: Baršunasta (zimska) panjevčica
HRANLJIVE VREDNOSTI I HEMIJSKI SASTAV GLJIVA
Niskoeneregetske namirnice
Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko...
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3768
Pročitaj više: Gljive - niskoeneregetske namirnice