GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Šećerka ili jestiva krasnica

(Russula vesca)

gljiva-secerka-grupa01

Još jedna gljiva iz velike familije krasnica. Raste od početka leta do jeseni, uz i u belogoričnim šumama. Ima je mnogo češće kod hrasta nego bukve...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Osobine vrste

Šešir: do 12 centimetara širok, kod mladih nepravilno poluloptast, zatim raširen, povijene ivice, a pod starost na sredini udubljen. Boja šešira veoma varira od okersmeđe do crvenosmeđe, pa i crvene (zagasitija crvena, ne karmin). Kožica se, kao i kod većine krasnica, lako guli sa šešira.

Listići: nepromenljivo beli, ponekad sa mrkim mrljama, elastičniji nego kod drugih krasnica. Lagano se spuštaju po stručku. Spore su bele, eventualno prljavo bele.

Stručak: do osam visok, do tri centimetara širok, sa malim udubljenjima po površini. Stručak je potpuno go bez bilo kakvih naznaka manžetne, koprene ili vrećice pri dnu. Meso stručka je slično mesu šešira. Pod starost meso stručka postaje sunđerasto.

Meso: belo, nepromenljivo, drobljivo, zrnasto (ove osobine su zajedničke za sve krasnice). Miris nije izražen, ukus slatkast, odatle i jedno od imena, u svakom slučaju prijatan.

gljiva-secerka-odozdo02

Vreme i mesto rasta

Šećerka ili Jestiva krasnica raste od početka leta do jeseni, uz i u belogoričnim šumama. Ima je mnogo češće kod hrasta nego bukve.

Moguća zamena

Zamena sa drugim vrstama, van roda krasnica, malo je verovatna, ali je zato zamena sa drugim vrstama krasnica - vrlo verovatna. Vodite računa o mogućoj zameni sa nejestivom (blago otrovnom) bljuvarom koja je jarko crvena, ali koja je i veoma ljuta (neprijatno ljuta, slično mentolu, a ne paprici).

Upotrebljebivost

Može se jesti i sirova.

Natura Online (8.7.201)