GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Kovara

(Boletus luridus)

gljiva-kovara

Još jedna vrsta vrganja. Ovu, relativno čestu, vrganjevku mnogi izbegavaju smatrajući je za ludaru, inače jedino dokazano otrovni vrganj. Toj činjenici mogu da zahvalim što je nalazim skoro pri svakom izlasku u šumu. Mnogi sa nevericom gledaju na nju kada je vide u mojoj korpi, a ja lično u njoj redovno uživam već više od 15 godina, tako da mogu pouzdano da potvrdim njenu neotrovnost.

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis gljive

Šešir: od pet do 15 (pa i do 25) centimetara širok, poluloptast, kod starijih primeraka otvoren, za suva vremena baršunast, a ljigav kada je vlažno i kišovito. Boja je crvenkasto maslinasta, sa braon i oker prelivima.

Cevčice: slobodne (ne dotiču stručak), žute do žutozelene, po površini crvene do boje cigle. Spore su maslinasto smeđe.

Stručak: od pet do 15 visok i jedan do četiri centimetara debeo, pun, tvrđi od mesa. Do dve trećine stručka prekriva izražena crvenkasta mrežica, koja ovu vrstu razlikuje od nekoliko sličnih.

Meso: debelo, žuto i sivožuto, na vazduhu pri svežem preseku intenzivno poplavi sa zelenom primesom. Meso u stručku može biti i crveno do vinskocrveno. Miris nije izražen, ukus prijatan pomalo slatkast.

gljiva-kovara2

Stanište i vreme rasta

Po nekim autorima kovara se nalazi i uz belogorice i crnogorice. Ja sam ga nalazio uglavnom uz hrast, ređe uz bukvu, leti i u ranu jesen.

Upotrebljivost

Gljiva je vrlo ukusna, ali je neophodno voditi računa da je sirova otrovna (može izazvati stomačne tegobe), te da je neophodno da se termički obradi.

Pojedini autori preporučuju da se pre upotrebe gljiva blanšira 15 do 20 minuta; međutim ja sam je jeo i bez prethodnog kuvanja samo sam vodio računa da je najmanje 25 minuta na vatri. Inače, pri termičkoj obradi meso vraća boju iz tamno plave u osnovnu žutu.

Mogućnost zamene

Postoji nekoliko sličnih vrsta koje se, uglavnom, razlikuju prema stručku (kod kovare je prisutna mrežica, kod glatkonoške (B. Queletii) stručak je gladak, bez ornamentacije, kod zelenjače (B. Erythropus) je kompletno prekriven zranastom crvenom oranmentacijom). Sve navedene vrste su sličnog kvaliteta i jednake upotrebljivosti.

Natura Online (26.6.2011)